6.6.17

Τέρμα στις ουρές ή απλά η έλευση του «θηρίου»;



Όπως πάνε τα πράγματα, πολύ σύντομα η μόνη ταυτότητα που θα χρειαζόμαστε  για διάφορες καθημερινές συναλλαγές θα είναι το δακτυλικό μας αποτύπωμα, η ίριδα του ματιού μας, ή απλά το πρόσωπό μας.



Αυτό είπε προχθές, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Air Lines, η οποία μαζί με την JetBlue ήδη εφαρμόζουν δοκιμαστικά μια νέα τεχνολογία ταυτοποίησης ατόμων, που βασίζεται στην αναγνώριση του προσώπου ή του δακτυλικού αποτυπώματος του επιβάτη, αντικαθιστώντας τις σημερινές κάρτες επιβίβασης (boarding passes) στα αεροδρόμια, με σκοπό την περισσότερη ασφάλεια αλλά και την αύξηση της ταχύτητας των διαδικασιών ελέγχου…




Η Delta Air Lines ξεκίνησε αυτού του είδους τους ελέγχους στους «χρυσούς» επιβάτες μέλη του SkyMiles κλαμπ της ώστε να μπαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα στις Sky Club lounges που διαθέτει στο αεροδρόμιο Ronald Reagan της Washington. Κάτι ανάλογο σκοπεύει να κάνει εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος και η JetBlue για τους δικούς της επιβάτες στο αεροδρόμιο Logan International Airport της Βοστόνης με προορισμό την Αρούμπα.
Όποιος επιβάτης δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της JetBlue πρέπει να το δηλώσει, και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν υπάλληλοι της εταιρίας που εφοδιασμένοι με iPad Minis θα τους εξυπηρετούν κατ εξαίρεση.
Η όλη διαδικασία έχει ως εξής: Αντί για κάρτα επιβίβασης οι επιβάτες θα φωτογραφίζονται και η εικόνα τους θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις μεταναστευτικές και τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ όπου θα συγκρίνονται (σε μια προϋπάρχουσα βάση δεδομένων) με το διαβατήριο, την βίζα, κλπ ώστε να επαληθεύονται και να διασταυρώνονται τα προσωπικά στοιχεία αλλά  και τα στοιχεία της πτήσης. Μόλις το σύστημα θα δίνει το ΟΚ, οι επιβάτες θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά ώστε να ξεκινήσουν την επιβίβαση στο αεροσκάφος.
Κάτι ανάλογο σκοπεύει να εφαρμόσει η Delta και για την παράδοση των αποσκευών σε μη στελεχωμένα κιόσκια στο αεροδρόμιο της Minneapolis προς το παρόν.
Αυτό λοιπόν μοιάζει να είναι το μέλλον, αρχικά στα αεροδρόμια, αργότερα στα πάντα όλα…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου