6.6.17

Τι παίζει στο Κατάρ…



Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, καθώς και άλλων αραβικών χωρών να διακόψουν κάθε είδους σχέση με το Κατάρ, έρχεται να ολοκληρώσει μια χρόνια διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του. Μάλιστα, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014, αλλά η σημερινή κλιμάκωση είναι τόσο κρίσιμη που ίσως να αλλάξει όλη την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.



Και δεν είναι μόνο η ανάκληση διπλωματών ένθεν κακείθεν αλλά και η πλήρης διακοπή κάθε χερσαίας, εναέριας, και θαλάσσιας σύνδεσης με το Κατάρ το οποίο βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές για την επιβίωσή του…



Οι λόγοι για την κρίση που εκδηλώθηκε είναι αρκετοί, μερικοί εκ των οποίων οι εξής:
Τρομοκρατία. Ο επίσημος κρατικός τύπος της Σαουδικής Αραβίας κατηγορεί το Κατάρ ότι στηρίζει τρομοκρατικές και σεχταριστικές ομάδες όπως είναι ο ISIS, η al-Qaeda, η Hamas, και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.  Επίσης, η Σαουδική κυβέρνηση κατηγορεί το Κατάρ για στήριξη του αιώνιου εχθρού της, δηλαδή του Ιράν. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και διαμαρτύρεται για τα μέτρα εναντίον του.
Πριν από δυο εβδομάδες, ένα ρεπορτάζ εφημερίδας του Κατάρ, ανέφερε ότι ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad άσκησε δριμεία κριτική στην Σαουδική Αραβία εξυμνώντας παράλληλα το Ιράν. Η είδηση διαψεύστηκε αργότερα, με την κυβέρνηση του Κατάρ να επικαλείται «χακάρισμα» των ιστοσελίδων του επίσημου τύπου της χώρας, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει με το εν λόγω ρεπορτάζ να παίζει ρόλο στις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις.
Ένας ακόμη παράγοντας στην κλιμάκωση της κρίσης είναι και το πρόσφατο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, δια του οποίου ενισχύθηκε η θέση της εν λόγω χώρας, η οποία ενθαρρύνθηκε  από το σκληρό στυλ και το «νταϊλίκι» του Τραμπ, ο οποίος, μεταξύ άλλων,  έχει υποσχεθεί σκληρή στάση εναντίον του Ιράν, αλλά και να κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της Ριάντ.
Να σημειωθεί ότι στο Κατάρ, και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Al Udeid, εδρεύουν 11.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί (αεροπορία) και πολλά αεροσκάφη, ενώ από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η κρίση που έχει ξεσπάσει είναι πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική στρατηγική για την περιοχή, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson να προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την αποκλιμάκωσή της.
Όπως και να έχει, η εν λόγω αεροπορική βάση ίσως να μην είναι λόγος για την συνεχιζόμενη υποστήριξη του Κατάρ από τις ΗΠΑ αφού ήδη υπάρχουν αρκετές χώρες της περιοχής που προσφέρουν το έδαφός τους για μια ανάλογη αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Τραμπ, ο οποίος μπορεί έτσι να πιέσει την ηγεσία του Κατάρ να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, ή και να απελάσει από την χώρα την ηγεσία της Hamas.

S.A.

ΥΓ- Τώρα το πώς το Κατάρ στηρίζει τον ISIS αλλά παράλληλα φιλοξενεί αμερικανικά αεροσκάφη που τον βομβαρδίζουν δεν το κατάλαβα. Ίσως θα πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού ο Καζάκος ή ο Καρανίκας… που είναι ειδικοί αφού μάλλον έχουν δει την ταινία Syriana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου