22.8.17

Περισσότερα από 20.000 αδέσποτα στον νομό Θεσσαλονίκης!



Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι δημοτικές αρχές στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης με τα αδέσποτα σκυλιά, που έχουν μετατραπεί σε μάστιγα, δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες καταγγελίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, από πολίτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων από αδέσποτα.




Τα αδέσποτα συνολικά στον νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20.000 ζώα, βάσει των εκτιμήσεων για τον πληθυσμό τους ανά δήμο. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και οι περισσότεροι έχουν οργανώσει μάλιστα και σχετικά προγράμματα, ενώ κάνουν και καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές ευαισθητοποιημένους πολίτες…



Ωστόσο, όλα αυτά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά μέτρα, καθώς το πρόβλημα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Οι αιτίες είναι πολλές. Πρωτίστως όμως υπάρχει η μη εφαρμογή των νόμων.
«Προτού εφαρμοστεί ο νόμος για την ευθύνη των δήμων, που δεν έχουν ούτε τους απαιτούμενους πόρους, ούτε τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθούν σε αυτή την αρμοδιότητα με επάρκεια, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει για τους πολίτες. Και αυτός προηγείται. Βάσει νόμου, όλα τα κατοικίδια (που κυρίως είναι σκυλιά) πρέπει να φέρουν τσιπ – ταυτότητα (ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων(, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους. Ο σχετικός νόμος δεν εφαρμόζεται κι έτσι έχουμε χιλιάδες αδέσποτα που είναι χωρίς ταυτότητα και στην ουσία είναι εγκαταλειμμένα από ασυνείδητους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα παράτησαν και αποφεύγουν τις ευθύνες τους», τόνισαν στη Voria.gr στελέχη δήμων της Θεσσαλονίκης, που ασχολούνται με το πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες αδέσποτα μετρούν οι περιφερειακοί δήμοι της Θεσσαλονίκης, όπως του Λαγκαδά, οι οποίοι μάλιστα με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου περιμένουν νέα... έκρηξη του αριθμού των ζώων που θα εγκαταλειφθούν. Σημαντικότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που από το 2005 συνέστησαν το Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ο ΣΥΠΑΖΑΘ έχει στην ευθύνη του τα αδέσποτα τριών δήμων: Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς. Ειδικά στους πρώτους δυο δήμους το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι πολύ μεγάλο, ακριβώς επειδή έχουν μεγάλες υπαίθριες εκτάσεις, όπου μακριά από τα μάτια του κόσμου, ασυνείδητοι παρατούν μικρά σκυλιά, τα οποία ποτέ δεν είναι «τσιπαρισμένα» και άρα δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και ο ιδιοκτήτης τους, που τα αφήνει στο έλεος του Θεού...
Όπως τόνισαν τα στελέχη του ΣΥΠΑΖΑΘ, τα αδέσποτα είναι χιλιάδες, παρά το γεγονός ότι από το 2005 έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Οι στειρώσεις είναι συνεχείς, στα συλλεγόμενα ζώα που περιποιούμαστε (τραυματισμοί, ασθένειες κτλ.) τοποθετούμε τσιπ για να γνωρίζουμε ότι έγιναν τα εμβόλια και να έχουν ταυτότητα και εάν δεν υιοθετηθούν μέσα από το πρόγραμμα υιοθεσίας που υλοποιούμε, τα αφήνουμε ελεύθερα εκεί που τα βρήκαμε. Το δυστύχημα είναι ότι τα παρατημένα ζώα που εντοπίζουμε πολλαπλασιάζονται. Κανένα τους δεν έχει τσιπ, παρά τη σχετική νομοθεσία, διότι δεν υπάρχει έλεγχος», σημείωσαν στη Voria.gr τα στελέχη του ΣΥΠΑΖΑΘ.




Προς το παρόν και μέχρι να υλοποιηθεί το μεγάλο σχέδιο του ΣΥΠΑΖΑΘ για τη δημιουργία του καταφυγίου και των κλινικών για τα αδέσποτα, σε οικόπεδο 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα, κοντά σε Άγιο Αντώνιο και Κάτω Σχολάρι, τα αδέσποτα που χρειάζονται περίθαλψη και συλλέγονται περνούν από ιδιωτικό ξενοδοχείο σκύλων για ένα διάστημα και μετά είτε υιοθετούνται, είτε ελευθερώνονται.
Ανάλογες δομές υπάρχουν και στο δήμο Λαγκαδά, που αντιμετωπίζει λόγω έκτασης και υπαίθριων περιοχών ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ διαρκείς είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το ζήτημα.
Σε ανάλογη πρωτοβουλία με αυτή του ΣΥΠΑΖΑΘ στην ανατολική Θεσσαλονίκη προέβησαν και τρεις δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης: Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου, με τη σύσταση του διαδημοτικού συνδέσμου «Αλκυονίδα».
Περιοχές που δέχονται πολλά παρατημένα ζώα είναι εντοπισμένες ήδη γύρω από το Σέιχ Σου (Πεύκα, Φίλυρο κτλ.), στα ανενεργά στρατόπεδα, σε αδόμητες εκτάσεις των δήμων Ωραιοκάστρου, Δέλτα και Χαλκηδόνας σε ρέματα κτλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανατολική Θεσσαλονίκη (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 αδέσποτα, στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά αντίστοιχος αριθμός, από περίπου 1.000 στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη, 600 στο δήμο Παύλου Μελά, 100 στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, από περίπου 500 στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου και περίπου 200 στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης.
Σημαντικό έργο προσφέρουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, που λειτουργούν σε όλους τους δήμους του νομού, περιθάλποντας και φροντίζοντας αδέσποτα, αλλά και προβαίνοντας σε καταγγελίες ώστε να προστατεύσουν τα ζώα και να αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον τους, όπως και τις επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία δήμων και οργανώσεων, όπως και εθελοντών, σε άλλες όμως υπάρχει και κόντρα...



Σημ. Ο- Όσον αφορά στη τελευταία παράγραφο, οι φιλοζωικές οργανώσεις μάλλον προστατεύουν τα αδέσποτα που επιτίθενται σε ανθρώπους και παιδιά, παρά το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου