20.9.17

Διπλωματικός πυρετός ΗΠΑ και Ρωσίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης…



Σε διπλωματική μάχη μεταξύ δικαστικών αρχών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας αναμένεται να εξελιχθεί η υπόθεση της σύλληψης του αποκαλούμενου “βασιλιά των bitcoins”, του 38χρονου Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




Λίγες ημέρες πριν να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ρωσικές αρχές ζήτησαν και αυτές την έκδοσή του στη Ρωσία, καθώς τον κατηγορούν για απάτη!



Ο 38χρονος Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στις 24 Ιουλίου σε πολυτελές ξενοδοχείο στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, όπου έκανε διακοπές με τη σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Προηγήθηκε αίτημα των αμερικανικών αρχών και συγκεκριμένα των δικαστικών αρχών της Καλιφόρνιας για σύλληψή του, με βασική κατηγορία το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή των bitcoins. Ο 38χρονος θεωρείται ο “μάστερ” της διαχείρισης των διαδικτυακών νομισμάτων bitcoins παγκοσμίως και ειδικά στις “μαύρες” συναλλαγές που προέρχονται από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων, εκβιάσεις και πωλήσεις ναρκωτικών μέσω του ίντερνετ. Είχε βάση τη Ρωσία και ποτέ του δεν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ.
Η σύλληψή του οργανώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες φαίνεται πως νωρίτερα τον εντόπισαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ τηλεφωνούσε. Η επιχείρηση σύλληψης είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς μέλημα των αμερικανικών αρχών ήταν να ακινητοποιηθεί με ανοιχτό το πρόγραμμα διαχείρισης της ιστοσελίδας του μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Έτσι το πρώτο που έκαναν οι έλληνες αστυνομικοί ήταν να αρπάξουν το τηλέφωνο από το χέρι του, πριν να προλάβει να απενεργοποιήσει την οθόνη.
Μετά τη σύλληψή του προφορικά ενημέρωσε τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ότι αρνείται το αμερικανικό κατηγορητήριο και πως ο ίδιος δεν έχει σχέση με τη διαχείριση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ανταλλαγής bitcoins και οδηγήθηκε στις φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβούλιο εφετών θα συνεδριάσει, για να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του την Παρασκευή 29 του μήνα.
Την ώρα που το νομικό επιτελείο του 38χρονου Ρώσου και συγκεκριμένα τέσσερις έλληνες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Λυκουρέζος, ένα δικηγορικό γραφείο στην Ιταλία και ένα στη Μ. Βρετανία, ετοιμάζεται για τη δίκη της 29ης Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές αρχές έστειλαν αίτημα σύλληψης του 38χρονου και έκδοσής του στη Ρωσία, καθώς τον κατηγορούν για απάτη!
Το αίτημα έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις ελληνικές δικαστικές αρχές και σήμερα ο ρώσος “βασιλιάς των bitcoins” πληροφορίες αναφέρουν πως θα οδηγηθεί εκ νέου στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης για τη νέα υπόθεση που αντιμετωπίζει. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε στις 10 Αυγούστου, δηλαδή αρκετές ημέρες μετά τη σύλληψή του στην Ελλάδα, και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα. Αφορά μία υπόθεση απάτης για παράδοση συγκεκριμένων εμπορευμάτων μέσω διαφόρων εταιρειών, για τις οποίες φέρεται να έκοψε τιμολόγιο, αλλά να μην έδωσε το προϊόν. Η ζημία υπολογίζεται σε 660.000 ρούβλια, δηλαδή σε… 10.000 ευρώ!
Ωστόσο το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την εξέλιξη της υπόθεσης με τα bitcoins για τους Αμερικανούς, οι οποίοι περιμένουν να γνωμοδοτήσουν θετικά οι ελληνικές αρχές στην παράδοσή του στις ΗΠΑ. Όμως η εκκρεμότητα της νέας υπόθεσης περιπλέκει πλέον το ζήτημα όσον αφορά τις διαδικασίες και θεωρείται βέβαιο πως ο 38χρονος θα μείνει για αρκετό καιρό στην Ελλάδα, έστω φυλακισμένος.
Την τελική άποψη πάντως, καθώς πλέον τον διεκδικούν δύο χώρες, θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφασίζει για την έκδοση ξένων πολιτών στην αλλοδαπή.

Κώστας Καντούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου