26.9.17

Οι Ρώσοι διόρθωσαν τη γκάφα τους…



Το τουφέκι AK-47, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1947  έχει χαρακτηριστεί ως η Coca-Cola των ελαφρών όπλων. Λέγεται ότι συμβάλλει άμεσα στο θάνατο περίπου 250.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους απ ότι όλα τα υπόλοιπα σύγχρονα όπλα μαζί!




Την περασμένη Τρίτη, επίσημη γιορτή των οπλουργών στη Ρωσία εδώ και επτά χρόνια,  στη Μόσχα έγινε η αποκάλυψη ενός μεγάλου μνημείου προς τιμή του σχεδιαστή του, του διάσημου πλέον  Mikhail T. Kalashnikov, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 93 ετών…


Το μπρούτζινο άγαλμα δείχνει τον διάσημο οπλουργό να κρατάει το όπλο του σαν… βιολί. Λίγο πιο πέρα φαίνεται ο Άη Γιώργης να κρατάει ακόντιο με αιχμή του ένα AK-47.  Η χαραγμένη επιγραφή γράφει «δημιούργησα αυτό το όπλο για την άμυνα της πατρίδας μου». Στη διάρκεια της τελετής ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Vladimir Medinsky δήλωσε πως ο Kalashnikov διέπονταν από εξαιρετικό φυσικό ταλέντο, απλότητα, ειλικρίνεια, και οργανωτικές ικανότητες. Χαρακτήρισε μάλιστα το όπλο πολιτισμικό σύμβολο της Ρωσίας!
Δεν είναι όμως όλοι ικανοποιημένοι με το εν λόγω μνημείο. Όπως λέει κάποιος περίοικος στην εφημερίδα Guardian, «το άγαλμα επιβεβαιώνει την εικόνα της χώρας μου ως μιλιταριστική και ιμπεριαλιστική δύναμη, που αισθάνεται περικυκλωμένη από του εχθρούς της». Κάποιος άλλος, μιλώντας στο Radio Free Europe χαρακτηρίζει το μνημείο «σκουπίδι» και «απαράδεκτο» προσθέτοντας πως καλύτερα θα ήταν να τιμώνται οι ποιητές και οι συγγραφείς που είναι σαφώς πιο άξιοι. Στις διαδηλώσεις κατά του μνημείου ένας άνδρας συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πανό που έγραφε «όποιος σχεδιάζει όπλα σχεδιάζει τον θάνατο»!
Κατά την επίσημη τελετή, η κόρη του Kalashnikov αποκάλυψε πως ο πατέρας της δεν ήταν χαρούμενος που το όπλο του είχε τόσο τεράστια απήχηση, και πως πίστευε ότι θα έπρεπε να περιοριστεί η χρήση του μόνο στις ένοπλες δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά την επίσημη αποκάλυψη του μνημείου, οι υπεύθυνοι αφαίρεσαν ένα κομμάτι του στο οποίο φαίνονταν ένα γερμανικό τουφέκι, το  StG44, που θεωρήθηκε ντροπιαστικό μιας και το χρησιμοποιούσαν οι Ναζί,  και το οποίο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν η αρχική έμπνευση για το AK-47. Όπως ανέφερε ο γλύπτης του μνημείου Salavat Shcherbakov «ήταν ένα λάθος που παρείσφρησε από το ίντερνετ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «υπάρχει ένα κέρδος που προκύπτει από το λάθος… όλοι πλέον θα γνωρίζουν ότι το AK-47 είναι ένα εντελώς διαφορετικό όπλο από το StG44».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου