5.10.17

Μια άλλη άποψη για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ…

Η στατιστικολόγος και συγγραφέας Leah Libresco χρόνια ολόκληρα πίστευε ότι η οπλοκατοχή στην Αμερική θα έπρεπε ή να απαγορευτεί ή να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων.



Πρόσφατα όμως, μαζί με συναδέλφους της, έκατσε, μελέτησε, και ανέλυσε επί τρεις ολόκληρους μήνες 33.000 θανάτους στις ΗΠΑ που οφείλονται σε όπλα. Τότε είναι που άλλαξε γνώμη άρδην


Όπως γράφει στην Washington Post, η γενικευμένη άποψη που έχουν πολλοί Αμερικανοί, ότι αν απαγορευτεί η οπλοκατοχή θα σωθούν ζωές, δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Μάλιστα εξηγεί πως αν απαγορευτούν τα πολεμικά όπλα (assault-weapons), τότε οι «χομπίστες» μπορούν πολύ εύκολα να στραφούν στις μετατροπές ημιαυτόματων όπλων σε αυτόματα, ενώ οι «δεξιοτέχνες» σκοπευτές μπορούν εξίσου εύκολα να αλλάζουν γεμιστήρα τόσο γρήγορα που η όποια απαγόρευση να καθίσταται μάταιη. Στο άρθρο της επίσης εξηγεί γιατί είναι άσκοπο το να συγκρίνει κανείς την αμερικανική νομοθεσία περί όπλων με τις αντίστοιχες της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Τι θα έπρεπε λοιπόν να ισχύει στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με την Libresco «ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία των υποψήφιων θυμάτων, και όχι γενικές απαγορεύσεις της αποτελεσματικότητας των θανατηφόρων όπλων». Αυτό σημαίνει εξατομικευμένη προσοχή σε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα, λέει, όπως π.χ. η ταυτοποίηση εκ των προτέρων των μελών των συμμοριών, η προτεραιότητα της αστυνομικής προστασίας σε γυναίκες που απειλούνται από συγκεκριμένους άνδρες,  ακόμη και η ιδιαίτερη φροντίδα του κράτους προς τους γηραιότερους άνδρες, αφού βάσει στατιστικών στοιχείων αυτοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών με όπλο.
Σε τελική ανάλυση, «είμαι ακόμη εναντίον της οπλοκατοχής», λέει η Libresco, «αλλά δεν μπορώ πια να στηρίζω πολιτικές που το μόνο που κάνουν είναι να τις μισούν οι κατέχοντες όπλα… μπορούμε να σώσουμε ζωές μέσω μιας σειράς πολιτικών και παρεμβάσεων προστατεύοντας έτσι τα υποψήφια θύματα και αναμορφώνοντας τους πιθανούς δολοφόνους, και όχι μέσω μιας γενικής απαγόρευσης»…


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου