24.11.17

Τουρκία εναντίον ΝΑΤΟ…

Το τελευταίο διάστημα συνέβη ένα περίεργο περιστατικό, το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ ή δεν πήραν χαμπάρι ή επέλεξαν να μην το κάνουν θέμα. Πρόκειται για μια «γκάφα» του ΝΑΤΟ, το οποίο μεταξύ 8-17 Νοεμβρίου διεξήγαγε μια στρατιωτική άσκηση (επί χάρτου) στην Νορβηγία, το σενάριο της οποίας απεικόνιζε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και τον Ερντογάν ως εχθρούς του ΝΑΤΟ!




Μόλις το πήρε χαμπάρι ο Τούρκος πρόεδρος, ποιος είδε τον Μωάμεθ και δεν φοβήθηκε! Εκτός του ότι το χαρακτήρισε  ως «τεράστιο σκάνδαλο» εναντίον της χώρας του, βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει εναντίον της συμμαχίας, αποσύροντας παράλληλα και τους 40 Τούρκους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην άσκηση...



Το συμβάν μάλιστα κατάφερε να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας, με την αντιπολίτευση να συσπειρώνεται πίσω από τον Ερντογάν, και να συζητιέται πλέον ανοικτά και σε σοβαρό επίπεδο η αναγκαιότητα ή μη της τουρκικής συμμετοχής στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Ακόμη και ο σκληρός πολέμιος του Ερντογάν, ο  Κεμάλ Κιλικδάρογλου , αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καταδίκασε απερίφραστα το ΝΑΤΟ στοιχιζόμενος και αυτός αναφανδόν πίσω από τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να λυθεί με μια συγγνώμη.
Περιέργως, ακόμη και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που θεωρείται βραχίονας του παράνομου ΡΚΚ, καταδίκασε το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «απαράδεκτο»!
Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν τώρα και με επίταση από τον Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, ενώ άλλοι πιο ψύχραιμοι προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ασφάλεια της χώρας. Για παράδειγμα, ο στρατιωτικός του σύμβουλος Γιαλτσίν Τοπκού θυμίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει στηρίξει κάθε πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία, θέτοντας στο τραπέζι την χρησιμότητα της τουρκικής συμμετοχής στην εν λόγω συμμαχία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΝΑΤΟ». Ακόμη και ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσέλι δήλωσε πως δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν η Τουρκία αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ, θυμίζοντας ότι η χώρα του «είναι πολύ πιο παλιά» από αυτό.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάκ χαρακτήρισε το περιστατικό ως ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα όλων των εποχών, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όλων των αξιωματικών, ανεξαιρέτως εθνικότητας,  που συμμετείχαν στην οργάνωση της άσκησης.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Γεν. Γραμματέας του στρατηγός Στόλτενμπεργκ όχι μόνο τηλεφώνησε προσωπικά στον Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη, αλλά εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση δια της οποίας ζητά «ειλικρινή συγγνώμη» για το «λάθος» το οποίο απέδωσε στις ενέργειες ενός μόνο ατόμου, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν υιοθετεί το σκεπτικό του σεναρίου. Πάντως, εκτός από το φανταστικό στρατιωτικό σενάριο, είχαν τυπωθεί και αφίσες που απεικόνιζαν τον Ατατούρκ ως τον εχθρό, ενώ είχε δημιουργηθεί (κατά την διάρκεια της άσκησης) και ένα ψεύτικο προφίλ του Ερντογάν στα σόσιαλ μίντια στο οποίο υπήρχαν αντινατοϊκές αναρτήσεις, υποτίθεται του ίδιου του Ερντογάν.
Όλα αυτά προκάλεσαν εθνικό παροξυσμό στην γείτονα χώρα με τα ΜΜΕ να σέρνουν τον χορό, ανακαλύπτοντας έναν καινούργιο εχθρό της πατρίδας… το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Φρανκ Τζένσεν έριξε την ευθύνη για την «γκάφα» σε έναν εξωτερικό συνεργάτη-υπεργολάβο, ο οποίος είχε προσληφθεί επί τούτου, και ο οποίος στην συνέχεια, όταν προέκυψαν οι αντιδράσεις, απελύθη με συνοπτικές διαδικασίες. Παράλληλα δήλωσε πως διεξάγονται έρευνες για το πώς και γιατί.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο υπεύθυνος είναι ένας Νορβηγός πολίτης με τουρκική καταγωγή, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως συνοδοιπόρο του συνήθους υπόπτου, και Νο 1 εχθρού της Τουρκίας (κατά τον Ερντογάν), του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, οι οποίες κλυδωνίστηκαν πρόσφατα όταν η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Χάιντι Γκραντ ανέφερε σε εφημερίδα πως η χώρα της θα επανεξετάσει την πώληση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα αν εκείνη προχωρήσει σε τελική συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400.
Η Τουρκία είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο όμως εδώ και δεκαετίες στοχοποιείται τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά κόμματά της, καθώς και από τους Ισλαμιστές. Για τους αριστερούς (και τους εθνικιστές), το ΝΑΤΟ αποτελεί το μακρύ χέρι του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, ενώ για τους Ισλαμιστές (π.χ. οπαδοί του Ερντογάν), πρόκειται για ένα εργαλείο των ΗΠΑ που στρέφεται κατά του Ισλάμ και υπέρ του Ισραήλ, δολοφονώντας χιλιάδες Μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν και στην Μέση Ανατολή.


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου