30.11.17

Facebook: Ετοιμάζει νέο σύστημα πιστοποίησης λογαριασμού!

Το Facebook σύντομα θα σας ζητάει να ανεβάσετε μια φωτογραφία του εαυτού σας που θα δείχνει καθαρά ότι είστε εσείς, για να αποδείξετε έτσι ότι δεν είστε κάποιο bot.





Μπορεί να μην αργήσει ο καιρός που το Facebook θα ζητάει καθαρές φωτογραφίες διαβατηρίου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την επαλήθευση των λογαριασμών. Τουλάχιστον εκεί μπορεί να οδηγήσει το συμπέρασμα ότι ετοιμάζει ένα νέο σύστημα πιστοποίησης στο οποίο φαίνεται ότι θέλει να προχωρήσει…



Θα ζητάει από τους χρήστες, αρχικά από εκείνους που ανοίγουν έναν νέο λογαριασμό, να φαίνονται καθαρά σε μια φωτογραφία τους για να αποδεικνύει ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι και όχι bots.
Η εταιρεία, λοιπόν, θα ζητά από ένα χρήστη να ανεβάζει μια φωτογραφία, χωρίς φίλτρα ή άλλα εφέ, όπου θα φαίνεται καθαρά το πρόσωπό του, θα πραγματοποιεί έλεγχο με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία (πιθανότατα κάποιο captcha εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης) και αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις θα τη διαγράφει από τους server της.
Σύμφωνα με κάποιο tweet που δημοσίευσε χθες το Wired και το οποίο επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου «αυτός ο νέος τύπος ελέγχου θα έχει σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να εντοπίζει και να προλαβαίνει ύποπτες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού, για παράδειγμα, η αποστολή ψεύτικων αιτημάτων και η δημιουργία διαφημίσεων που θα αποσκοπούν σε εξαπάτηση». Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, το ίδιο και ο προσδιορισμός όποιας ύποπτης δραστηριότητας, το ίδιος και ο έλεγχος της φωτογραφίας.
Για να διαπιστώσει εάν ένας λογαριασμός είναι αυθεντικός, το Facebook θα εξετάζει αν η φωτογραφία είναι μοναδική. Ο εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Wired ότι αυτή η νέα δοκιμή των φωτογραφιών θα είναι απλά μία από τις πολλές μεθόδους (όσο αυτοματοποιημένες όσο και μη αυτόματες), που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον για να βρίσκει το κοινωνικό δίκτυο ίχνη ύποπτης δραστηριότητας. Η εταιρεία, όπως είναι λογικό, αρνήθηκε να μοιραστεί λεπτομέρειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή παραποίηση της λειτουργίας, αλλά έδωσε ένα παράδειγμα της ύποπτης δραστηριότητας, το οποίο περιλαμβάνει κάποιον που μπορεί να αναρτεί σχόλια και posts από τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια να ξεκινά να τα στέλνει από κάπου τη Ρωσία.
Εδώ κάπου να πούμε ότι η ασφάλεια δεδομένων και λογαριασμών μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου θα γίνεται όλο και συχνότερη στο μέλλον, όπως η χρήση του Face ID για το ξεκλείδωμα του iPhone X της Apple. Μπορεί στην περίπτωση του Facebook να μη φτάσουμε τόσο γρήγορα σε αυτό το σημείο, αλλά μπορεί, πολύ σύντομα, να δούμε την λειτουργία σε περιπτώσεις όπως το ξεκλείδωμα του λογαριασμού.



Το tweet που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι κάποιοι χρήστες ανέβασαν ένα στιγμιότυπο οθόνης που αποδεικνύει την ύπαρξη του νέου συστήματος πιστοποίησης. Φαίνεται ότι ο χρήστης είναι κλειδωμένος έξω από το λογαριασμό του ενώ η φωτογραφία που έχει καταθέσει ως αποδεικτικό στοιχείο περνάει το στάδιο της επαλήθευσης. Το μήνυμα γράφει «Δεν μπορείτε να συνδεθείτε αυτή τη στιγμή. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας αφού εξετάσουμε τη φωτογραφία σας. Θα πρέπει τώρα να αποσυνδεθείτε από το Facebook ως προφύλαξη ασφαλείας».
Το νέο σύστημα ελέγχου ταυτότητας είναι το δεύτερο στις τελευταίες αυτές εβδομάδες που βασίζεται στις φωτογραφίες. Στις αρχές του μήνα, το Facebook ζήτησε από τους χρήστες να φορτώνουν γυμνές φωτογραφίες στο Messenger, ως μέρος μιας προσπάθειας να αποτραπεί η «εκδικητική πορνογραφία».
Το Facebook δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις γυμνές φωτογραφίες για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αποτύπωμα με το οποίο θα συγκρίνει οποιεσδήποτε μελλοντικές στοχεύουν στο να προκαλέσουν κακό σε χρήστη της υπηρεσίας. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι οι φωτογραφίες μετά θα καταστρέφονται και στη συνέχεια θα διαγράφονται από τους διακομιστές του. Αλλά αν τους πιστεύει κάποιος, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Κάπου εδώ να θυμηθούμε ότι εάν κάποιος πιστεύει ότι ο λογαριασμός του στο Facebook έχει παραβιαστεί μπορεί να κατευθυνθεί στο Facebook.com/hacked για να ξεκινήσει τη διαδικασία "εκκαθάρισης" του λογαριασμού από ύποπτα στοιχεία. 

Lifo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου