4.12.17

Σταματήστε να καπνίζετε μαριχουάνα…

Μπορεί στην Ελλάδα του Σύριζα ο πανεπιστήμων σύμβουλος του πρωθυπουργού να έχει ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, όμως στην Αμερική, η νομιμοποίηση της κυρίως για ιατρικούς λόγους, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία νέων ενισχυμένων μορφών της, έχει αυξήσει τα περιστατικά εμφάνισης μιας σπάνιας  και ιδιαίτερα ενοχλητικής ασθένειας η οποία προκαλεί σπασμούς και εμετούς.




Η ασθένεια αυτή, που είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ονομάζεται cannabinoid hyperemesis syndrome (CHS) και πλήττει κυρίως εκείνους που κάνουν μακροχρόνια χρήση κάνναβης…


Η CHS εμφανίζεται απροειδοποίητα και ο ασθενής αρχίζει βίαιους συχνούς εμετούς, έως και πέντε μέσα σε μια μόνο ώρα, ενώ αυτός ο κύκλος μπορεί να διαρκέσει έως και δυο μέρες. Όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο αναφέρουν ότι ανακουφίζονται μόνο με ζεστά λουτρά, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι η μαριχουάνα αναστατώνει τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του οργανισμού οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος.
Η εν λόγω πάθηση είναι γνωστή στην ιατρική βιβλιογραφία μόλις από το 2004, εξ ου και λίγοι είναι εκείνοι οι γιατροί που την γνωρίζουν καλά και που μπορούν να την διαγνώσουν.
Μάλιστα, εξαιτίας της άγνοιας, πολλές φορές συστήνεται ως θεραπεία ανακούφισης των εμετών η … χρήση κάνναβης, κάτι που απλά επιδεινώνει την κατάσταση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στατιστικά στοιχεία, ούτε επιστημονικές έρευνες επί του θέματος, και όλη η μέχρι στιγμής πληροφόρηση βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες ιατρών και ασθενών. Όπως λέει ένας γιατρός του νοσοκομείου Scripps Mercy Hospital στο Σαν Ντιέγκο, «βλέπω τουλάχιστον έναν ασθενή με αυτό το σύνδρομο σε καθημερινή βάση».
Οι συμβουλές των ειδικών; Σταματήστε να καπνίζετε μαριχουάνα!


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου