6.12.17

Αναβρασμός στην Μέση Ανατολή…

Η Άγκυρα και οι Παλαιστίνιοι προειδοποίησαν τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες.




Όπως είπε μιλώντας στη βουλή ο Ερντογάν, η Τουρκία θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διακόπτοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ…



Από πλευράς Παλαιστινίων, ένας στενός συνεργάτης του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς προειδοποίησε πως η παλαιστινιακή ηγεσία σκοπεύει να αναστείλει όλες τις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Τραμπ σχεδιάζει την εν λόγω κίνηση προκειμένου να αντισταθμίσει την καθυστέρηση υλοποίησης της προεκλογικής του υπόσχεσης να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την αμερικανική πρεσβεία.
Ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, που έχει αναλάβει τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής ξεκαθάρισε χθες ότι ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά το τι σκοπεύει να κάνει.
Όπως και να έχει το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί από την Αμερική η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας ανακοίνωσε πως μια τέτοια διπλωματική κίνηση θα συνιστούσε «ωμή επιθετικότητα».
Ο Μαχτζί Χαλντί, διπλωματικός σύμβουλος του Αμπάς, θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα «εξουδετέρωνε τον μεσολαβητικό ρόλο της Ουάσιγκτον μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων». Όπως υπογράμμισε, «μια τέτοια μονομερής αναγνώριση θα σήμαινε ότι η Αμερική αποστασιοποιείται από την ειρηνευτική προσπάθεια, και άρα δεν θα έχει κανέναν ρόλο και καμιά αξιοπιστία στο εν λόγω ζήτημα».
Τέλος ξεκαθάρισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν κάθε επαφή με τους Αμερικάνους  αν υλοποιήσουν την αναγνώριση,  αφού κάτι τέτοιο θα πήγαινε κόντρα στην ύπαρξή τους…


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου