10.12.17

Ξεπουλιούνται στους «κσένοι» και οι Γερμανοί;

Λέμε ότι εμείς ξεπουλιόμαστε στους «κακοί κσένοι τοκογλύφοι» και δη στους Γερμανούς, αλλά και οι ίδιοι δεν πάνε πίσω.




Απόδειξη ότι πριν από λίγες μέρες ένα ολόκληρο παραδοσιακό χωριό της Γερμανίας πουλήθηκε όπως είναι επιπλωμένο σε έναν ανώνυμο μυστηριώδη αγοραστή,  και μάλιστα δια τηλεφώνου…



Το τίμημα; Μόλις $165.000.  Όσο δηλαδή κοστίζει ένα εξωτικό σούπερ αυτοκίνητο, ή περίπου όσο ο Μπάνος (ο συγκαμένος) πούλησε, λέει, ένα δικό του σαπάκι του 1978 παρακαλώ!
Ένα ποσό με το οποίο ο άγνωστος αγόρασε το χωριό Alwine στην Ανατολική Γερμανία, και μια κίνηση η οποία αποδεικνύει την οικονομική αποτυχία της πρώην κομμουνιστικής πλευράς της χώρας, η οποία ακόμη να φτάσει την δυτική σε οικονομική ανάπτυξη και ευμάρεια.
Το χωριό έχει μόλις 20 μόνιμους κατοίκους, οι 18 εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι, και αρκετά ημιδιαλυμένα και ερειπωμένα παραδοσιακά κτίρια.
Επί εποχής ψυχρού πολέμου το Alwine, που βρίσκεται 120 περίπου χιλιόμετρα από το Βερολίνο, ανήκε σε μια κρατική εταιρία εξόρυξης άνθρακα η οποία όμως έκλεισε το 1991 με την ιστορική ενοποίηση της Γερμανίας. Έκτοτε, οι περισσότεροι κάτοικοί του  έφυγαν για αλλού, προκειμένου να βρουν εργασία, και το χωριό αφέθηκε στην τύχη του.
Το 2000 το αγόρασαν δυο αδέρφια, αλλά δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάτι όσον αφορά στην αξιοποίησή του. Έτσι αποφάσισαν να το ξεφορτωθούν μέσω δημοπρασίας, για την οποία οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ιδέα. Τώρα, όλοι ελπίζουν πως ο νέος μυστηριώδης αγοραστής έχει κάποιο σχέδιο, αν και ο δήμαρχος της περιοχής είναι επιφυλακτικός τονίζοντας πως χρειάζεται ανάπτυξη σε συνεργασία με τους κατοίκους και όχι εναντίον τους.
Στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 25% των κατοίκων της άλλοτε «κομμουνιστικής» περιοχής στην οποία ανήκει το χωριό ψήφισε το ακροδεξιό AFD, κάτι που αντανακλά την απελπισία των κατοίκων της. Να σημειωθεί ότι σε πανεθνικό επίπεδο το εν λόγω κόμμα πήρε μόλις το 1/8 των συνολικών ψήφων.


S.A.

ΥΓ- Φαντάζεστε ο μυστηριώδης αγοραστής να είναι κανένας Έλληνας μνημονιοσκίστης και ψηφοφόρος του συγκαμένου; Ε ρε πλάκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου