6.1.18

Έρχεται νέο χαράτσι με επίκεντρο τον άνθρωπο;

Με αφορμή το χαράτσι στις πλαστικές σακούλες, που ανάθεμά με αν πάει σε κάτι χρήσιμο αφού όσο μας κυβερνάει ο σύριζας όλα καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα για να πληρώνονται οι διάφοροι σύμβουλοι (και οι γκόμενοι της Σβίγκου), είχα γράψει διάφορες εξυπνάδες, μεταξύ των οποίων το ότι θα έπρεπε να μπει κάποιο χαράτσι και στα πλαστικά κυπελάκια του καφέ που είναι μίας χρήσης.

 
Θα την βρει ο Αλέξης απ τις σακούλες; Μπα....


Μπορεί οι συριζαίοι να μη με διαβάζουν, αφού είμαι ανάλγητος και σαμαρικός, αλλά μάλλον άνοιξα τα μάτια στους … Βρετανούς, οι οποίοι με το brexit απέδειξαν ότι είναι εξίσου «σαλεμένοι» με τους δικούς μας, και οι οποίοι προφανώς διαβάζουν τα παραληρήματά μου μετά μανίας μέσω του google translator. Αλλιώς πως εξηγείται η παρακάτω είδηση έτσι στα ξαφνικά;


Όπως λοιπόν αναφέρει το Christian Science Monitor, ο καφές στα Starbucks και στα διάφορα άλλα παρόμοια μαγαζιά στην Βρετανία οσονούπω θα κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα.
Γιατί; Διότι ήδη κάποιοι βουλευτές προτείνουν να μπει φόρος 34 λεπτών του ευρώ σε κάθε αναλώσιμο πλαστικό κυπελάκι του καφέ.
Στην Βρετανία λιγότερο από το 1% αυτών των «ποτηριών» καταλήγει στην ανακύκλωση, κι αυτό διότι υπάρχει τεχνική δυσκολία όταν πρόκειται για κυπελάκια, πιάτα,  κλπ που έχουν πλαστική επένδυση, ή που έχουν έρθει σε επαφή με τρόφιμα και υγρά.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για περιβαλλοντικά ζητήματα υποστηρίζει πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το νέο αυτό «τέλος» θα χρησιμοποιηθούν στην βελτίωση  των εγκαταστάσεων και των διαδικασιών ανακύκλωσης… χα χα χα. Και συμπληρώνουν πως αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε μερικά χρόνια, τότε από το 2023 θα πρέπει να απαγορευτεί οριστικά η χρήση των κυπέλων μίας χρήσης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε πως μελετάται με προσοχή η πρόταση αυτή, αλλά ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς των εταιριών που κατασκευάζουν τα εν λόγω κύπελλα.
Όπως λέει ο εκπρόσωπος της ένωσης Paper Cup Alliance «η επιπλέον φορολόγηση του καφέ δεν θα βοηθήσει το περιβάλλον αλλά θα πονέσει οικονομικά τους καταναλωτές και τα μαγαζιά που πουλάνε καφέδες».
Πάντως, σύμφωνα με το CBS News η αλυσίδα Starbucks δηλώνει έτοιμη να κάνει μια δική της πιλοτική εφαρμογή χρεώνοντας παραπάνω τα ποτήρια μίας χρήσης στα μαγαζιά της στο Λονδίνο με σκοπό να μετρήσει τις αντιδράσεις των πελατών και να διαπιστώσει αν κάτι τέτοιο θα τους οδηγήσει στο να φέρνουν από το σπίτι  δικό τους φλιτζάνι για καφέ. Ήδη η εταιρία αυτή (και κάποιες άλλες) προσφέρει έκπτωση σε όλους όσοι φέρνουν το δικό τους φλιτζάνι, αλλά με βάση τα επίσημα στοιχεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής που λέγαμε, το ποσοστό αυτών είναι πολύ μικρό και δεν ξεπερνάει το 2%...
Όσοι καλομάθατε λοιπόν στα φραπουτσίνα, στα καπουτσίνια ή επιμένετε ακόμη στον κλασικό φραπέ, να είστε σε εγρήγορση, και με το χέρι στη τσέπη. Μόλις οι Καρανίκες πάρουν στα χέρια τους κάποια μετάφραση του ξένου τύπου, ή αρχίσουν ξανά να διαβάζουν τον υπογράφοντα, σας βλέπω να βογκάτε από ένα ακόμη συριζέικο χαράτσι… και αυτό με επίφαση την προστασία του περιβάλλοντος και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο (που λέει κι ο Πάντζας). Διότι σύμφωνα με την συριζέικη λογική…  η φορολόγηση είναι μια μορφή ανάπτυξης!


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου