19.5.18

Λυπάται που … δεν λέει να πεθάνει!


Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι Τσετσένα, και παρ’ όλο που έκλεισε τα 128 χρόνια ζωής, όχι μόνο δεν πεθαίνει, όχι μόνο ακόμη εισπράττει σύνταξη, αλλά λυπάται πολύ που έζησε τόσα χρόνια.



Όπως λέει η Koku Istambulova, που γεννήθηκε το 1889 και άρα ήταν ήδη 27 χρόνων όταν ο Τσάρος Νικόλαος εκτελέσθηκε από τους Μπολσεβίκους, δεν γνώρισε ούτε μια ευτυχισμένη μέρα στη ζωή της…


Η Istambulova ήταν 55 χρονών όταν τελείωσε ο Β’ΠΠ και μόλις … 102 όταν κατέρρευσε (από μόνη της) η ΕΣΣΔ, και ο 18χρονος Τσίπρας αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΝΕ (μιλάμε για πολιτικό εγκέφαλο, όχι αστεία)…
Αν η ημερομηνία γέννησης της Istambulova είναι πραγματική, τότε μιλάμε για σπάσιμο του παγκόσμιου ρεκόρ, και μάλιστα κατά 6 χρόνια, του γηραιότερου ανθρώπου έβερ.
Πάντως το Ταμείο Συντάξεων της Ρωσίας αναγνωρίζει την ηλικία της Istambulova, την οποία βασίζει στο εσωτερικό της διαβατήριο, που την θέλει να έχει γεννηθεί την 1/6 του μακρινού 1889!!!!! Γι αυτό και εξακολουθεί να της δίνει σύνταξη, την οποία άρχισε να εισπράττει επί … Χρουστσόφ! Άμα την πάρει χαμπάρι ο Κατρούγκαλος θα έχουμε ιστορίες…
Η Istambulova έζησε μια πλήρη και γεμάτη από ανατροπές ζωή. Εν ολίγοις τα είδε όλα. Γεννήθηκε επί Τσάρου, έζησε την επανάσταση του Λένιν, χώρια όλα τα άλλα, ενώ μετά τη λήξη του Β’ΠΠ η οικογένειά της εξορίστηκε, (όπως όλοι οι Τσετσένοι) στο Καζακστάν και στη Σιβηρία, καθώς ο Στάλιν τους θεωρούσε συνεργάτες των Ναζί.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πως γίνεται να ζει τόσα πολλά χρόνια η Istambulova απάντησε πως «ήταν θέλημα Θεού», ενώ η ίδια «δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο» για να παρατείνει τη ζωή της. «Βλέπω», λέει, «διάφορους να κάνουν γυμναστική, δίαιτες, και άλλα πολλά για να ζήσουν παραπάνω, εγώ όμως δεν κάνω τίποτα και δεν έχω ιδέα πως και γιατί ακόμη ζω»…
Και το κλου; «Δεν έχω ζήσει ούτε μια ευτυχισμένη μέρα στη ζωή μου. Πάντα δούλευα σκληρά, σκάβοντας το χώμα… έχω κουραστεί. Η μακροβιότητα δεν είναι δώρο Θεού για μένα αλλά μια ακόμη τιμωρία»!
Σύμφωνα με τους συγγενείς της η Istambulova διατηρεί την διαύγειά της και αυτοεξυπηρετείται, απλά τελευταία δεν βλέπει πολύ καλά. Πριν από 5 χρόνια έχασε το τελευταίο επιζών παιδί της, μια κόρη ονόματι Ταμάρα, που πέθανε 104 ετών.
«Έζησα και θυμάμαι τον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο», λέει, «τον Β’ΠΠ, την εξορία των Τσετσένων το 1944, και πάρα πολλούς πολέμους. Η ζωή μου ήταν μια συνεχής δυστυχία. Ακόμη θυμάμαι τα γερμανικά τανκς να περνάνε απ το χωριό μας, κι εμείς φοβισμένοι να προσπαθούμε να κρυφτούμε».  

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι όλα τα επίσημα έγγραφά της χάθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Τσετσενίας μεταξύ 1999 και 2009, και πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την ώρα ζουν πάνω από 37 άτομα στη Ρωσία που είναι άνω των 110 ετών.
Αν και η ηλικία της Istambulova δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως, αν είναι πραγματική τότε έχει ξεπεράσει τον 117χρονο Ιάπωνα Nabi Tajima, που πέθανε πριν από ένα μήνα, και που θεωρούνταν ο γηραιότερος (αποδεδειγμένα) άνθρωπος του κόσμου. Η γηραιότερη γυναίκα επίσημα θεωρείται η Chiyo Miyako, επίσης από την Ιαπωνία, που γεννήθηκε την 2/5 του 1902!
Όσον αφορά τον γηραιότερο άνθρωπο έβερ, με επίσημα στοιχεία, αυτή ήταν η Γαλλίδα Jeanne Calment, που πέθανε το 1997 έχοντας ζήσει 123 χρόνια…

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου