27.5.18

Υπάρχει έστω κι ένας έντιμος πολιτικός στην Αλβανία;


Η πρόσφατη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία είναι χαοτική. Λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη της χώρας σε αυτήν, όλοι περίμεναν πως θα υπάρχει μια γενική  συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κι ότι τα κόμματα θα αντιλαμβάνονταν την σπουδαιότητα της όποιας απόφασης.




Η ελπίδα ήταν πως οι κομματικές και πολιτικές διαφορές θα έμπαιναν για λίγο στην άκρη, πλην όμως, για μια ακόμη φορά οι Αλβανοί απογοητεύονται από τους πολιτικούς τους, δεξιούς κι αριστερούς, και κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.
Οι σοσιαλιστές που βρίσκονται στην εξουσία πιέζουν τους σκεπτικιστές της ΕΕ να προχωρήσουν και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης, δείχνοντάς τους πως η κυβέρνηση μάχεται την διαφθορά διενεργώντας τα δέοντα…



Στην πραγματικότητα όμως μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός δικαστών και δικηγόρων έχει τεθεί εκτός δικαστικού συστήματος μέχρι τώρα. Οι μεγάλοι φάκελοι δεν άνοιξαν, τα μεγάλα ψάρια δεν καταδικάστηκαν, παρόλο που καθημερινά τα ΜΜΕ δημοσιεύουν στοιχεία για την συμμετοχή τους στη διαφθορά, και στο οργανωμένο έγκλημα.
Αν και η κυβέρνηση μοιάζει να μάχεται όλα τα δεινά της αλβανικής κοινωνίας, κυρίως κατηγορώντας την αντιπολίτευση, υπάρχουν αρκετά στοιχεία από την δεύτερη βάσει των οποίων κυβερνητικά στελέχη και συγγενείς τους είναι αναμεμειγμένοι σε ζητήματα διαφθοράς, αλλά  και ναρκωτικών!
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Saimir Tahiri βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών πριν από μερικά χρόνια, ενώ κάποιοι συγγενείς του έχουν συλληφθεί στην Ιταλία με τις ίδιες κατηγορίες.
Ακόμη και ο αδελφός του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Fatmir Xhafaj έχει καταδικαστεί πριν από λίγα χρόνια για διακίνηση ναρκωτικών στην Ιταλία, και η επιστροφή του στην Αλβανία του επέτρεψε να αποφύγει την φυλάκιση στη γειτονική χώρα. Το όνομά του είναι ιδιαίτερα διάσημο αυτές τις μέρες, μετά από τις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η αντιπολίτευση στον υπουργό, με δημοσιεύσεις ειδήσεων και βίντεο, χωρίς όμως κάποια επίσημη επιβεβαίωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Το αποτέλεσμα; Ο μεν αδελφός αποφάσισε να επιστρέψει στην Ιταλία για να δικαστεί, ο δε υπουργός αρνείται να παραιτηθεί.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιοι είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στην αλβανική πολιτική σκηνή; Δυο υπουργοί Εσωτερικών (πρώην και νυν) μπλεγμένοι με ναρκωτικά, και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν κι άλλα μεγάλα ονόματα που ακούγονται, κι από τα δεξιά κι από τα αριστερά.
Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν όντως υπάρχουν πραγματικά στοιχεία ώστε να ξέρουμε αν αυτοί και οι οικογένειές τους παρανόμησαν. Όλοι όμως στην Αλβανία αναρωτιούνται: Έχει στερέψει η χώρα από έντιμους κι αξιοπρεπείς ανθρώπους που θα εκλέγονται στο κοινοβούλιο και θα συμμετέχουν στη κυβέρνηση; Έτσι δείχνει, εκτός κι αν οι έντιμοι Αλβανοί δεν ασχολούνται πια με την πολιτική.
Το ίδιο ερώτημα τέθηκε πριν από μερικές μέρες στον πρωθυπουργό Rama από έναν νεαρό δημοσιογράφο. Η απάντησή του ήταν να διακόψει την συνέντευξη τύπου, κατηγορώντας τον δημοσιογράφο ότι εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.
Όσο για την αντιπολίτευση, αυτή είναι πιο αδύναμη από ποτέ, έχοντας έναν ανεπαρκή ηγέτη και δίπλα του έναν πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό κατηγορούμενο για πληθώρα ζητημάτων διαφθοράς. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καλούν τον λαό σε διαμαρτυρίες, προκαλώντας βία μέσω κακοποιών ή πληρωμένων «εθελοντών». Τα δημοκρατικά ιδεώδη έχουν στερέψει στο κόμμα της αντιπολίτευσης και πολλά μέλη του έχουν αποσυρθεί, στρέφοντας τις πλάτες τους σε αυτό.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα, αλλιώς θα πει αντίο στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Το μόνο που βλέπουμε όμως από πλευράς των διεφθαρμένων κυβερνώντων είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις βασικές προτεραιότητες όπως είναι οι έρευνες για τη διαφθορά και οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.
Γνωρίζουν πολύ καλά πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά και λογικά,  θα καταλήξουν στη φυλακή. Κάτι που ξέρουν και οι πολίτες, με αποτέλεσμα να διακατέχονται από μια γενική απογοήτευση…

Kozeta Cika

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου