6.6.18

Εθνομηδενιστές! Η χειρότερη μορφή λαϊκισμού...


Συχνά ο κόσμος παρασύρεται και καταδημαγωγείται. Συχνά τον ξεσηκώνουν, τον ξεγελάνε, του λένε ψέματα, τον παρασύρουν και, τελικά, τον προδίδουν. Και το χειρότερο: ο κόσμος μοιάζει να μην αντιδρά. Να τα δέχεται όλα αυτά παθητικά…
(Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει όλα αυτά - δεν χρειάζεται να ψάξετε πάρα πέρα…)
Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κόσμος ξεσηκώνεται και επιμένει για να βρει τον δίκιο του, για να μη χάσει τον εαυτό του, για να υπερασπιστεί την αλήθεια του…




Ενάντια σε όσους με ψέματα προσπαθούν να τον χειραγωγήσουν. Ξεσηκώνεται όχι εξ αιτίας της «πλύσης εγκεφάλου» που του κάνουν, αλλά παρά την «πλύση εγκεφάλου» με την οποία προσπαθούν να τον παραπλανήσουν…
Ξεσηκώνεται όχι για να διχαστεί σε ψεύτικα διλήμματα –απ’ όσους προσπαθούν να τον ποδηγετήσουν. Αλλά για να παραμείνει ενωμένος σε κρίσιμα εθνικά συμφέροντα– ενάντια σε όσους προσπαθούν να τα «ξεπουλήσουν».
Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις δεν ξεσηκώνεται από ψεύτες και δημαγωγούς.
Ξεσηκώνεται και κατατροπώνει ψεύτες δημαγωγούς



Θυμάστε ασφαλώς τα ψευδή… «επιστημονικά επιχειρήματα» και τις καταστροφολογίες με τις οποίες προσπαθούσαν το 2004 να πείσουν τον Ελληνισμό –της Κύπρου και όχι μόνο– να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν.
Δηλαδή την πλήρη νομιμοποίηση των τουρκικών τετελεσμένων στην Κύπρο. Και την επέκταση του Τουρκικού ελέγχου στην ελεύθερη νότια Κύπρο!
Παρεμπιπτόντως και για να μη ξεχνιόμαστε: ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν μαζί με όσους στήριζαν per mare per terra το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν. Μαζί με ολόκληρο το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ τότε, και τον ίδιο τον ΓΑΠ – που μόλις είχε αναλάβει το κόμμα τότε και μόλις είχε ηττηθεί εκλογικά.
Μαζί τους τότε, στήριζε το Σχέδιο Ανάν και ένα μειοψηφικό μέρος της ΝΔ
--Έλεγαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν «δεσμευτεί», τάχα, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων να δεχθούν το Σχέδιο εκείνο!
--Έλεγαν ακόμα, πως αν το απέρριπτε ο Ελληνισμός της Κύπρου, δεν θα έμπαινε η Κύπρος στην Ένωση - ενώ θα απομονωνόταν και η Ελλάδα!
--Έλεγαν επίσης, πως αν απέρριπτε ο Ελληνισμός εκείνο το Σχέδιο, δεκάδες χώρες θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος κι αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την Κύπρο
--Έλεγαν πως ήταν οι εθνικιστές «Ελληναράδες» που αντιδρούσαν μόνο. Κι ότι ήταν… «εθνολαϊκιστής» όποιος απέρριπτε τότε το Σχέδιο Ανάν…
Αν τους πίστευε κανείς, θα έβγαζε το συμπέρασμα πως οι Έλληνες δεν είχαν επιλογή να πούνε ΟΧΙ. Κι όμως είχαν!
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ξένες Πρεσβείες – και στην Αθήνα και στην Κύπρο – είχαν συντονίσει την «επικοινωνιακή» προσπάθεια (δηλαδή την προπαγανδιστική καταιγίδα), για να «μεταπεισθεί» ο Ελληνισμός, (δηλαδή για να τρομοκρατηθεί), και να στηρίξει το Σχέδιο εκείνο.
Λίγο ως πολύ είναι οι ίδιοι που σήμερα στηρίζουν την ανάγκη ενός συμβιβασμού στα Σκόπια. Πράγμα που θα είναι… απλή «σύμπτωση» μάλλον – δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο…
Εν πάση περιπτώσει Το Σχέδιο Ανάν δεν πέρασε τότε! Καταψηφίστηκε πανηγυρικά με ποσοστό 76% στην Κύπρο. Σφυγμομετρήσεις που έγιναν την εποχή εκείνη και στην Ελλάδα, έδιναν ποσοστά απόρριψης, επίσης πάνω από 72%…
Για την Ιστορία, απλώς αναφέρω ότι το Σχέδιο είχε απορρίψει δημόσια ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κύπρου με τη μνημειώδη αποστροφή του:
--Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω … «κοινότητα»!
Και ο Κώστας Καραμανλής, Πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε, που με αντίστοιχο διάγγελμά του είχε «απενεχοποιήσει» πλήρως το «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν.
Αντίθεση με το Σχέδιο Ανάν είχαν εκφράσει επίσης, απερίφραστα και δημόσια, ο Αντώνης Σαμαράς (που τότε δεν βρισκόταν ούτε στη Βουλή ούτε στην Ευρωβουλή), και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αείμνηστος πλέον, Αναστάσιος Πεπονής.
Αυτοί μόνον. Άλλους δεν θυμάμαι…
Η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν διέψευσε κι όλα τα ψέματα και όλη την καταστροφολογία που είχε προηγηθεί.
Η Κύπρος μπήκε αμέσως στην ΕΕ. Ενώ καμία «διεθνής αναγνώριση» του ψευδοκράτους δεν ακολούθησε…
Ακόμα και υποστηρικτές του Σχεδίου ως τότε, έχουν παραδεχθεί δημόσια εκ των υστέρων, πως ήταν «μη βιώσιμο» -ή και «εκτρωματικό»- και έχουν κάνει την αυτοκριτική τους που το στήριξαν τότε.
Μια απλή ερώτηση:
--Αυτοί που αντιστάθηκαν τότε στο Σχέδιο Ανάν ήταν… «εθνολαϊκιστές» όπως τους κατηγορούσαν;
Ή μήπως είχαν δίκιο; Προφανώς είχαν δίκιο! Απόλυτο δίκιο…
Και μια ερώτηση ακόμα:
--Εκείνοι που πίεζαν να δεχθεί ο Ελληνισμός το Σχέδιο Ανάν ήταν… ακραιφνείς «ευρωπαϊστές»; Ή μήπως ήταν το συμβιβασμένο κομμάτι της ελληνικής ελίτ που είναι έτοιμο να πει… «ναι σε όλα», πριν καν τους ζητήσουν κάτι;
(Θα μπορούσα να πω και χειρότερα, αλλά συγκρατούμαι – και δεν θέλω να αδικήσω κάποιους ή κάποιες απ’ όλους αυτούς)…
Εν πάση περιπτώσει, αποδείχθηκε κάτι από εκείνη την ιστορία:
Ότι στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν εκείνοι που έκαναν λαϊκισμό δεν ήταν όσοι αντιστέκονταν…..
Οι πραγματικοί λαϊκιστές - δημαγωγοί και διχαστικοί και ψεύτες - αποδείχθηκε τότε πως ήταν οι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν!
Ο επικίνδυνος λαϊκισμός το 2004 δεν ήταν τα «εθνικά ανακλαστικά» όσων αντιστάθηκαν τότε. Αλλά η κατευθυνόμενη προπαγάνδα όσων προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν το λαό να το αποδεχθεί.
Κρατήστε το αυτό! Γιατί μας αφορά σήμερα
Και σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν να δεχθούμε μιαν επαίσχυντη συμφωνία με τα Σκόπια, που τους εκχωρεί και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας».



·       --Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, ότι αυτά έχουν ήδη «συντελεστεί»… Αλλά αν έχουν ήδη συντελεστεί, γιατί επείγονται τα Σκόπια να υπάρξει συμφωνία;
·       --Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, ότι οι «προηγούμενοι» τα έχουν ήδη «δώσει». Και διαψεύδονται πανηγυρικά…
·       --Προσπαθούν να πείσουν, ότι αυτοί ξέρουν τι κάνουν κι όλοι οι άλλοι που διαφωνούμε, δεν ξέρουμε τι μας γίνεται… Τόσο πολύ «ξέρουν τι κάνουν», που ήταν έτοιμοι να δώσουν το… «Μακεδονία του Ήλιντεν», μέχρι που κατάλαβαν τι πάνε κάνουν να κάνουν και το μάζεψαν…
·       --Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι «είναι σωστό» οι Σκοπιανοί να αποφασίσουν για το όνομά τους. Μας το είπε προχθές και ο ίδιος ο υπουργός μας τον Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ξέχασαν όμως να μας πουν, ότι ειδικά στο θέμα των Σκοπίων, η διεθνής κοινότητα έχει δεχθεί πως υπάρχει θέμα αλυτρωτισμού στο όνομα, και γι’ αυτό έχει δώσει ένα δικαίωμα και έχει επιβάλει μιαν υποχρέωση, που δεν έχουν κανένα ιστορικό προηγούμενο:
1.       -Έχουν δώσει (ήδη από το 1993) το δικαίωμα στην Ελλάδα να εγκρίνει αυτή τελικά το όνομα των Σκοπίων, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ…
2.      -Κι έχουν επιβάλει στα Σκόπια την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την τελική έκκριση της Ελλάδας στο οριστικό όνομά τους.
Ως τότε θα είναι «πρώην» χώρα
Αυτό το ιστορικό δικαίωμα που οι Έλληνες απέσπασαν το 1993 και η διεθνής κοινότητα τους το αναγνώρισε τότε, η κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά (με τη σιωπηλή ανοχή Καμένου) προσπαθεί να το απεμπολήσει σήμερα.
Αυτό το δικαίωμα –εμείς να εγκρίνουμε το οριστικό όνομα των Σκοπίων– ο Κοτζιάς ήδη το αποκήρυξε!
Τι άλλο δεν μας λένε;
Ότι εδώ και καιρό μέσα στα Σκόπια υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση που αμφισβητεί πλέον ευθέως, τον «μακεδονισμό» συνολικά: Ολόκληρο το «μακεδονικό» ιδεολόγημα, τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.
Σας παραθέτω μόνο μερικές δημόσιες δηλώσεις – παλαιότερες και πρόσφατες – Σκοπιανών επισήμων:
* Το 1992 ο Πρόεδρος Kiro Gligorov θα προβεί στην ιστορική δήλωση με την οποία έπρεπε να τελειώσει οριστικά το Σκοπιανό ζήτημα:
--«Εμείς είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.».
* Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Miroslav Grčev, Δήμαρχος Σκοπίων και σχεδιαστής της εθνικής τους σημαίας ξεκαθάρισε πως:
--«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας εφευρέθηκε με τεχνητό τρόπο και ιδρύθηκε στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ιδρύθηκε και ο Μακεδονικός πολιτισμός, η Μακεδονική γλώσσα, τα Μακεδονικά σύμβολα και όλα τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα».
* Ο Toni Deskoski, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων δήλωσε σε συνέντευξη πως:
--«Από το 2006 και μετά ξεκινήσαμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια να αλλάξουμε ταυτότητα, να εισάγουμε αρχαίο DNA, να αλλάξουμε τη συλλογική μας μνήμη, τη μνήμη ενός Σλαβικού έθνους ώστε να δημιουργήσουμε κάτι αρχαίο, ένα “Μακεδονικό έθνος” που ήταν στ’ αλήθεια Ελληνικό - μία τρελή απόπειρα να μετατραπεί ένα Σλάβικο έθνος σε Ελληνικό και αυτό προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στο εσωτερικό του κράτους. Οι ρίζες μας είναι οι Σλαβικές και δεν έχουν σχέση με το Αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας».
* Το επιβεβαίωσε και η Ljubica Acevska, πρέσβειρα των Σκοπίων στις Η.Π.Α., η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι C-SPAN ξεκαθάρισε πως «δεν διεκδικούμε καταγωγή από τον Μέγα Αλέξανδρο. Είμαστε Σλαβικής καταγωγής, οι Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή τον 6ο – 7ο αιώνα» (λεπτό 17:35).  

Και το πιο συγκλονιστικό:
* Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ljubčo Georgievski, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με συμπατριώτη του δημοσιογράφο, που τον κατηγορούσε πως προσπαθεί να καταστρέψει την «Μακεδονική ταυτότητα», του απάντησε με σθένος:
-- «Οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ως ξεχωριστός πολιτισμός. 120-130 χρόνια πριν τον Μ. Αλέξανδρο, ο πρόγονος του, Αλέξανδρος Α΄συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδεικνύοντας την Ελληνική καταγωγή του από την Πελοπόννησο. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου, η Μακεδονία αποτελεί μέρος του Ελληνικού κόσμου. Και συμμετέχει σε κάθε αθλητικό αγώνα, συνέδριο, πόλεμο και σε όλα τα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα».
Για να προσθέσει στη συνέχεια:
-- Ο Αλέξανδρος, όπου νίκησε, νίκησε με το Ελληνικό όνομα! Όπου άφησε κάποιο ίχνος της παρουσίας του, αυτό είναι ίχνος της Ελληνικής καταγωγής του. Και έχουμε εκατοντάδες μνημεία όπου ξεκινάει με τις λέξεις: “Εγώ ο Έλληνας, γιος Έλληνα, Αλέξανδρος”. Μετά το θάνατο του, ο κόσμος που αφήνει πίσω είναι ένας Ελληνικός κόσμος και μιλάμε για τον “Εξελληνισμό της Μεσογείου”».
Αυτά είναι (λίγα μόνο από δεκάδες παρόμοια), που λένε πια Σκοπιανοί αξιωματούχοι!
Οι Έλληνες επίσημοι… μη πω καλύτερα τι λένε. Αν Έλληνας πάει να πει κάτι αντίστοιχο τον βγάζουν… εθνολαϊκιστή»!
Τέτοιο κατάντημα!
Και κάτι τελευταίο:
--Το ότι «η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική», δεν το είπε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς. Το είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1992… «Εθνολαϊκιστής» και ο Εθνάρχης;
--«Το όνομα της Μακεδονίας δεν μπορούμε ποτέ να το δεχθούμε, γιατί είναι όχημα αλυτρωτισμού»
δεν το είπε πρώτος ο Σαμαράς, το είπε δημόσια (στη Θεσσαλονίκη) ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ο πατέρας του ΓΑΠ! Ο οποίος τώρα το ξέχασε…
Και μαζί το ξέχασαν και κάμποσοι ΠΑΣΟΚοι – νυν και πρώην.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
«Λωτοφάγοι» έγιναν; Μαζική αμνησία έπαθαν;
Μήπως έχουμε επιδημία πρόωρου… πολιτικού Αλτσχάϊμερ;
Συμπέρασμα πρώτο: Την ώρα που μέσα στα Σκόπια αμφισβητείται όλο και περισσότερο το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» - κι όχι μόνο από τους αλβανόφωνους, που έτσι κι αλλιώς, δεν νιώθουν «μακεδόνες» και το λένε πια, αλλά και από πολλούς σλαβόφωνους πλέον – εμείς πάμε να τους… χαρίσουμε και όνομα και εθνότητα!
Συμπέρασμα δεύτερο: Το 2004 δεν χάσαμε τίποτε που δεν πέρασε η συμφωνία για το Σχέδιο Ανάν. Κερδίσαμε! Το ίδιο δεν θα χάσουμε τώρα, αν απορριφθεί η επαίσχυντη συμφωνία που ετοιμάζουν με τα Σκόπια…
Συμπέρασμα τρίτο: Έχουν απόλυτα δίκιο όσοι αντιστέκονται και δεν θέλουν την επαίσχυντη συμφωνία που ετοίμασαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς (με τη σιωπηλή ανοχή του άλλου «καραγκιόζη» με τα τρενάκια…)
Οι χειρότεροι λαϊκιστές δεν είναι αυτοί που αφουγκράζονται αυτή τη στιγμή τη θέληση του κόσμου.
Αλλά εκείνοι που προσπαθούν να του επιβάλλουν με το έτσι θέλω - με λαϊκιστικά ψέματα και με διχαστικούς εκβιασμούς - την απεμπόληση και του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής συνείδησης.
Οι χειρότεροι λαϊκιστές σήμερα, είναι οι εθνομηδενιστές, που λέει και ο Μίκης Θοδωράκης.

Θανάσης Κ.

1 σχόλιο: