12.11.18

Το «αυγό του φιδιού»: Από την τραγωδία στη φάρσα!


Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ μικρός ηλικιακά για να έχει επηρεαστεί από τις κωμωδίες των Monty Python’s της δεκαετίας του ’70…
Αλλά η ομιλία του στο Παρίσι, για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο ως κακέκτυπο της σουρεαλιστικής παρωδίας των Monty Pyhton’s μπορεί να εκληφθεί…





Μίλησε για «το αυγό του φιδιού» που επωάστηκε στη δεκαετία του ’30, και οδήγησε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (αν και το ιστορικό γεγονός για το οποίο μιλούσε ήταν ο προηγούμενος – ο Πρώτος Παγκόσμιος – Πόλεμος!)
Ας είναι…



Το «αυγό του φιδιού», δηλαδή η άνοδος των Ολοκληρωτισμών στην Ευρώπη κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου αποδίδεται σε τρείς ιστορικούς παράγοντες:
--Στην καταστροφή της μεσαίας τάξης, την οποία προκάλεσε η Μεγάλη Κρίση του 1929, όταν πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.
--Στην ίδια την οικονομική κρίση, την οποία εκμεταλλεύτηκαν αδίστακτοι δημαγωγοί.
--Και στην κατάλυση της δημοκρατίας που επέφεραν οι δημαγωγοί όταν εξαπέλυσαν τα δικά του «τάγματα εφόδου» – διαλύοντας τις δυσλειτουργικές δημοκρατίες της εποχής εκείνης.
Όμως τι σύμπτωση; – αληθινό déjà vu:
Ο ίδιος ο Τσίπρας είναι – και παραμένει – ένας αδίστακτος δημαγωγός, που εκμεταλλεύτηκε μια μεγάλη οικονομική κρίση – στην Ελλάδα - για να έλθει στην εξουσία! Διέλυσε τη μεσαία τάξη (με πρωτοφανή υπέρ-φορολόγηση), ενώ εξαπολύει «τάγματα εφόδου» για να παραμείνει στην εξουσία…
Βέβαια δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει… Παγκόσμιο Πόλεμο!
Αν και αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη όντως προκάλεσε, ανοίγοντας τα σύνορα σε εκατομμύρια λαθρομεταναστών
Ούτε μιλιταριστικές τάσεις έχει. Ούτε εθνικιστής είναι…
Αν και ενισχύει τους εθνικισμούς… όλων των άλλων! Και των Σκοπιανών (τους χάρισε της Μακεδονία) και των Αλβανών (ταυτίζεται με τις προκλήσεις του Ράμα) - παλαιότερα και των Τούρκων (θυμάστε το προσφιλές σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»;)



Κι εμφανίζει τόσο άλλα κοινά με το «φίδι» και το «αυγό» του…
* Έχει διχαστικό λόγο μέσα στην κοινωνία, όπως οι Ολοκληρωτισμοί του Μεσοπολέμου.
* Καταφέρεται συνεχώς κατά των «κυρίαρχων ελίτ», που του φταίνε για όλα - όπως ακριβώς έκαναν κι εκείνοι…
* Χρησιμοποιεί το χονδροειδές ψέμα ως προπαγανδιστικό όπλο, όπως ακριβώς «δίδαξαν» οι Ολοκληρωτισμοί εκείνης της εποχής.
* Επικαλείται αριστερά συνθήματα και προβάλει αριστερές εμμονές ως αδιαμφισβήτητες «αλήθειες» - όπως ακριβώς έκαναν κι εκείνοι τότε.
Ο Μουσουλίνι ήταν στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς μέχρι λίγο πριν αυτονομηθεί και κάνει τη «μεγάλη πορεία» του προς την εξουσία.
Και ο Χίτλερ ο ίδιος εξήγγειλε τον Εθνικοσοσιαλισμό του!
Δεν ήταν τυχαία τα «δάνειά» τους από το σοσιαλιστικό προπαγανδιστικό οπλοστάσιο κι από τους σοσιαλιστικούς συμβολισμούς.
Ούτε σύμπτωση είναι που τόσο Φασισμός όσο και ο Ναζισμός επέβαλαν ένα βίαιο «εξισωτισμό» κι είχαν εμφανιστεί τότε ως… «αντι-καταπιταλιστικά» και ως «αντιϊμπεριαλιστικά» κινήματα!
Εναντίον των άλλων «ιμπεριαλισμών» βέβαια – του αγγλικού και του γαλλικού. Την ίδια στιγμή που ασκούσαν ιμπεριαλιστική πολιτική για λογαριασμό των δικών τους χωρών, οι δικτάτορες του Μεσοπολέμου κατήγγελλαν τους «ιμπεριαλισμούς» των αντιπάλων τους!
Εδώ, βέβαια, έχουμε το ακριβώς αντίθετο: την ίδια στιγμή που καταγγέλλει ο Τσίπρας τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στηρίζει τον εθνικισμό όσων στρέφονται κατά της Ελλάδος!
Η τραγωδία επαναλαμβάνεται αντεστραμμένη: ως «φάρσα»!
* Και για να πάμε ξανά στις συγκλονιστικές ομοιότητες, ο Τσίπρας φτιάχνει και εξαπολύει «τάγματα εφόδου» που τρομοκρατούν την κοινωνία και πιέζουν τους δικαστές – όπως ακριβώς έγινε και στην περίοδο του Μεσοπολέμου…
Μόλις σήμερα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στα δικαστήρια και τραυμάτισαν αστυνομικούς σε δίκη για τα έκτροπα που είχαν προκαλέσει άλλοι κουκουλοφόροι πριν έξη χρόνια!
Όταν οι παράνομοι επιτίθενται σε αστυνομικούς μέσα στα δικαστήρια – και δεν γίνεται ούτε μια σύλληψη - ποιος θα δικάσει; Και πώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
Όπως ακριβώς πριν μερικούς μήνες, η ομόφωνη καταδίκη της περιβόητης Ηριάννας για συμμετοχή σε τρομοκρατία μετατράπηκε σε… ομόφωνη απαλλαγή της από το Εφετείο! Είχε προηγηθεί επίθεση κουκουλοφόρων στα δικαστήρια, όπου τά ’σπασαν όλα και προειδοποίησαν τους δικαστές να μην τολμήσουν να την καταδικάσουν ξανά!
* Κι ακόμα οι δικτάτορες του Μεσοπολέμου και η προπαγάνδα τους έστρεφαν τα βέλη του κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας, κατά της ελεύθερης οικονομίας και κατά των δημοκρατικών θεσμών.
Τι σύμπτωση; Και ο Τσίπρας το ίδιο κάνει σήμερα: Κατηγορεί κάθε φιλελεύθερο μέτρο, ακόμα και το πιο προφανές, ως… «νεοφιλελευθερισμό»!
Και ποιος έχει το θράσος και μιλάει; Αυτός που επαγγέλλεται ότι θα «λύσει» το ασφαλιστικό μέσα από σταδιακό… θάνατο των συνταξιούχων!
* Κι άλλη ομοιότητα, αληθινά ανατριχιαστική: Υπήρξαν και τότε φιλελεύθεροι πολιτικοί (Τσάμπερλαιν, Ντελαντιέ κλπ.) που θέλησαν να συνεργαστούν ή να δείξουν ανοχή στο «αυγό του φιδιού» την περίοδο του Μεσοπολέμου…
Τι σύμπτωση; Υπάρχουν και στις μέρες μας «φιλελεύθεροι» (ή υποτιθέμενοι φιλελεύθεροι) πολιτικοί – εντός κι εκτός Ελλάδος – που βλέπουν με «συμπάθεια» τον Τσίπρα!
Όσοι υπέπεσαν σε εκείνο το λάθος τη δεκαετία του ’30, λίγο αργότερα το μετάνιωσαν πικρά. Όσοι πέφτουν στο ίδιο λάθος σήμερα, έχουν αρχίσει επίσης να το μετανιώνουν. Ή να το πληρώνουν ακριβά…
* Οι δικτάτορες του Μεσοπολέμου ήταν αδίστακτοι λαϊκιστές και ασυγκράτητοι κρατιστές. Εδραιώθηκαν μέσα στις χώρες του, εκβιάζοντας τους αντιπάλους τους, και μοιράζοντας πλεονάσματα στους λαούς τους…
Σας θυμίζει κάτι; Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο Τσίπρας, μόνο που δεν μπορεί να σκορπίσει τον τρόμο (η δημοκρατία είναι ευτυχώς πολύ πιο γερά θεμελιωμένη πια) και δεν έχει πραγματικά «πλεονάσματα» να μοιράσει. Μοιράζει όμως, κίβδηλες υποσχέσεις και διορισμούς. Γιατί πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να παράγει.
Εδώ ξανά η τραγωδία επαναλαμβάνεται ως καρικατούρα
Όχι, ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Χίτλερ ούτε Μουσολίνι! Ούτε θα μπορούσε, άλλωστε…
Αλλά κι ο ίδιος το «αυγό του φιδιού» επωάζει!
Εκείνοι ήταν η τραγωδία της Ιστορίας. Ο Τσίπρας απλώς επιβεβαιώνει, πως πολλές φορές στην Ιστορία, η τραγωδία επαναλαμβάνεται ως φάρσα
Εκείνοι ήταν εφιαλτικές φιγούρες. Τούτος δω, είναι απλώς γελοίος. (Ειδικά όταν βγάζει βαρύγδουπους «δεκάρικους» στο εξωτερικό…)
Η Ευρώπη δεν απειλείται από τον Τσίπρα πια. Ό,τι κακό ήταν να κάνει, το έκανε…
Αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να απειλείται από το «αυγό του φιδιού»

Θανάσης  Κ.

  
ΥΓ. Συγκλονιστική η ομολογία του Τσίπρα για το καλοκαίρι του 2015, όταν έφτασε στο σημείο να αποφασίσει αν θα κατέστρεφε τη χώρα του, προκειμένου να ικανοποιήσει το «επαναστατικό» αίτημα εξόδου από την Ευρώπη: Είδε τη συμφορά που ερχόταν, ομολογεί σήμερα - και αποφάσισε με «καθαρό μυαλό» να συμβιβαστεί…
Πρώτη παρατήρηση: Όταν όλους τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια, έλεγε και έκανε ακριβώς τα αντίθετα, προφανώς δεν λειτουργούσε με «καθαρό μυαλό». Μάλλον με «θολωμένο» μυαλό…
Δεύτερη παρατήρηση: Όταν οι προηγούμενοι απέτρεψαν το Grexit το 2012 και ο Τσίπρας τους κατήγγελλε τότε ως… «δοσίλογους», προφανώς δεν είχε «καθαρό μυαλό». Τα μυαλά στα κάγκελα είχε …
Τρίτη παρατήρηση: Κι όταν σήμερα, τάζει και πάλι στους πάντες τα πάντα, ενώ ξέρει πια ότι αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, επίσης δεν πρέπει να λειτουργεί «με καθαρό μυαλό». Μάλλον με βρόμικο μυαλό. Πολύ βρόμικο…
Στο Ειδικό Δικαστήριο του μέλλοντος θα χρειαστεί να δώσει πολλές εξηγήσεις. Την ομολογία ενοχής του την έχει κάνει ήδη - από τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου