15.11.18

Τατσόπουλος; Εγκρίνεται…


Η υποψηφιότητα του Π.Τατσόπουλου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στην Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, υπάρχει διάσταση απόψεων για το τι είναι μαζικό κόμμα, κόμμα εξουσίας.
Η Μεταπολιτευτική ιστορία έχει δείξει πως όλα τα μεγάλα κόμματα, που βρίσκονται ένα σκαλί πριν από την εκλογική νίκη, προχωρούν σε θεαματικές διευρύνσεις. Γιατί το κάνουν αυτό;




Πρώτον, γιατί έχουν την αυτοπεποίθηση πως θα κερδίσουν τις εκλογές και κάνουν ανοίγματα σε υποψηφίους άλλων πολιτικών χώρων, διευρύνοντας έτσι την απήχηση τους…


 
Δεύτερον, γιατί εκπέμπουν τον αέρα της νίκης, που έχει την δική του δυναμική στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Τρίτον, γιατί προσδίδει το άρωμα της ανανέωσης, που είναι απαραίτητο, ειδικά για τα κόμματα εξουσίας.
Τέταρτον, ένα μαζικό κόμμα είναι το χωνευτήρι πολλών ιδεολογικών τάσεων, εφ΄όσον υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής.
Και σήμερα ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών που συσπειρώνονται στην Νέα Δημοκρατία είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο αέρας που φυσά στην Ελληνική κοινωνία. «Φύγετε».
Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Τατσόπουλου;
Επειδή προηγουμένως ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Μα αυτό ακριβώς προσδίδει μεγαλύτερη αξία σε αυτήν την υποψηφιότητα, στο βαθμό μάλιστα που ο Τατσόπουλος έγκαιρα διαχώρισε την θέση του.
Ο Κ.Μητσοτάκης κάνει ένα γενναίο άνοιγμα όχι πλέον στον χώρο του Κέντρου, αλλά σε αυτόν της Κεντροαριστεράς.
Αρπάζει έναν πολιτικό από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που τα φερέφωνα του κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιά στροφή. Κλείνει στόματα, ανοίγει πόρτες.
Να μην λησμονούμε πως ο Α.Παπανδρέου συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και τον Μ.Βαφειάδη και τον Γ.Μπούτο, του οποίου τον πατέρα σκότωσαν, με μαρτυρικό τρόπο, οι ομοϊδεάτες του Βαφειάδη το 1944 στην Καλαμάτα.
Έτσι λειτουργούν τα μεγάλα κόμματα και οι μεγάλοι ηγέτες. Σαρώνουν τις ιδεολογικές διαφορές, ξεπερνούν τους διχασμούς της ιστορικής μνήμης.
Και τι θα προσθέσει ο Τατσόπουλος στην Νέα Δημοκρατία; αναρωτιούνται οι, κατ΄επάγγελμα, μεμψίμοιροι.
Τόσα έχει πει κατά το παρελθόν σε βάρος της!
Δεν αντιλαμβάνονται πως αυτή η υποψηφιότητα, όπως και άλλες ομοειδείς που ελπίζω να ακολουθήσουν, συμβολίζει την χάραξη μιας σαφούς και συνεπούς πολιτικής για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι από το δημοκρατικό τόξο ασπάζονται αυτήν την γραμμή είναι ευπρόσδεκτοι στην Νέα Δημοκρατία.
Σήμερα αυτός είναι ο στόχος και η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο κόμμα που μπορεί να υποδεχθεί και να ενσωματώσει όλους αυτούς πάνω στην πανελλήνια απαίτηση «φύγετε!»
Άλλωστε, όσοι αντιδρούν στο νέο αίμα φαίνεται πως φοβούνται τον ανταγωνισμό, και πως έχουν μιαν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την παράταξη. Οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις βρίσκονται υπό μια διαρκή ανασύνθεση και αναδημιουργία, καθώς έχουν την ικανότητα να ενσωματώνουν ή να απορροφούν ετερόκλιτες ιδέες και πολιτικές.
Η ακινησία και το βάλτωμα είναι ίδιον των νεκρών οργανισμών.
Οι διαφωνούντες προφανώς θέλουν μια Νέα Δημοκρατία κλεισμένη στο καβούκι της, χωρίς συμμάχους και συνεργασίες, μια Νέα Δημοκρατία φοβική μπροστά στην μητέρα όλων των μαχών. Αναφέρομαι βέβαια σε αυτούς που διαφωνούν καλοπροαίρετα. Γιατί υπάρχει και η 5η φάλαγγα, οι επαγγελματίες υπονομευτές που, ό,τι και να κάνει ο Κ.Μητσοτάκης, αυτοί αντιδρούν. Είναι πλέον γνωστοί. Ας ασχοληθούν με την καταμέτρηση των 19.000.000 ευρώ.
Συνεπώς, άριστα έπραξε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με αυτήν την διεύρυνση, που ελπίζω να έχει συνέχεια.
Διεύρυνση και ανανέωση είναι τα δύο όπλα του Μητσοτάκη στον προεκλογικό αγώνα που ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει.

Σάκης Μουμτζής

1 σχόλιο: