14.2.19

Αεροπορικά κόλπα για «ψαγμένους» επιβάτες…


Πριν από κάποιες δεκαετίες είχα διαπιστώσει κάτι που με έβγαζε απ’ τα ρούχα μου.
Έκλεινες π.χ. ένα διήμερο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, και σου κόστιζε περίπου 3.000 δρχ τη βραδιά με πρωινό.
Εκεί, γνώριζες Σουηδούς, Γερμανούς, κ.ά. τουρίστες (δεν υπήρχαν ακόμη οι Ρώσοι και γενικά οι ανατολικοί), οι οποίοι απολάμβαναν 7-10 μέρες διακοπές στο ίδιο ξενοδοχείο με μια συνολική τιμή 10.000- 15.000 δρχ. φουλ πανσιόν! Και με τα αεροπορικά εισιτήρια από Ευρώπη να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή!





Τι συνέβαινε ρε παιδιά;
Ήταν τα περίφημα charter, τα all inclusive πακέτα, ή ελληνιστί: κλειστού κύκλου περιηγήσεις.
Πακέτα διακοπών δηλαδή, που τα έκλειναν οι ξένοι από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο.
Με αποτέλεσμα να περνούν μπέικα 10 μέρες με όσα χρήματα έδινες εσύ για 2-3 μέρες, και μόνο για την διαμονή…



Συνέφερε δηλαδή, αν ήσουν π.χ. Θεσσαλονικιός,  να έρθεις σε επαφή με ένα σουηδικό ή γερμανικό πρακτορείο (tour operator), τηλεφωνικά, διότι δεν υπήρχε τότε ίντερνετ, και να κλείσεις κι εσύ το πακέτο, να συμπεριληφθείς στο γκρουπ, χωρίς να σε νοιάζει για το αεροπορικό σκέλος προς και από Θεσσαλονίκη, και να εμφανιστείς στο ξενοδοχείο την ίδια μέρα με τους «συνταξιδιώτες» σου.
Τόσο απλά. Μόνο που πολλοί δικοί μας δεν το ήξεραν.
Σήμερα, που στον τουριστικό τομέα έχουν έρθει τα πάντα πάνω κάτω, συμβαίνει κάτι ανάλογο, μόνο που οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να αντιδρούν… και μάλιστα σθεναρά.
Ένας 22χρονος λοιπόν, που είχε βρει έναν τρόπο ώστε οι αεροπορικοί ταξιδιώτες να αγοράζουν φθηνότερα εισιτήρια, μηνύθηκε από την United Airlines.
Πρόκειται για τον Aktarer Zaman, που είχε στήσει ένα σάιτ ονόματι Skiplagged.com. μέσω του οποίου εκμεταλλεύονταν ένα κόλπο που λέγεται hidden city ticketing, και το οποίο οδηγεί σε πιο χαμηλούς αεροπορικούς ναύλους.
Αγοράζεις δηλαδή ένα εισιτήριο μονής διαδρομής προς μια πόλη που είναι ο τελικός σου προορισμός, μόνο που στο πακέτο του εισιτηρίου αυτή η πόλη είναι απλά μια ενδιάμεση στάση.
Για παράδειγμα, θέλεις να πας από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο; Κλείνεις εισιτήριο Νέα Υόρκη-Σαν Φρανσίσκο, με ενδιάμεση στάση το Σικάγο, στο οποίο και αποβιβάζεσαι, χωρίς να σε ενδιαφέρει το υπόλοιπο σκέλος (άσχετα αν το έχεις πληρώσει). Σου βγαίνει πολύ πιο φθηνά από το να αγόραζες εισιτήριο Νέα Υόρκη – Σικάγο.
Το χρηματικό κέρδος σου είναι σημαντικό, κι αυτό το κόλπο το κάνουν πολλοί έμπειροι ταξιδιώτες, μόνο που αυτό πλέον αλλάζει καθώς οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αγριέψει και θέλουν να βάλουν τέρμα στην εν λόγω πρακτική.
Στην Ευρώπη, η Lufthansa μήνυσε έναν επιβάτη της, ο οποίος αγόρασε εισιτήριο από Σιάτλ προς Όσλο, μέσω Φρανκφούρτης, και κατέβηκε στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με την εταιρία, που ζητάει αποζημίωση $2.385 από τον πελάτη της, αυτός παραβίασε τους όρους του εισιτηρίου, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι. Όποιος αγοράζει εισιτήριο συμφωνεί πως θα ολοκληρώσει το ταξίδι, όσα σκέλη κι αν έχει.
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν πάρα πολλοί επιβάτες που εκμεταλλεύονται αυτό το κόλπο, μόνο που έχει τα ρίσκα του. Π.χ. αν κάποιος χάσει το αρχικό σκέλος, τότε ακυρώνεται όλο το εισιτήριο.
Όπως και να έχει, τα πράγματα για τους υποψιασμένους επιβάτες σφίγγουν, με τις εταιρίες να αντιδρούν δικαστικά, αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην εν λόγω πρακτική.
Βέβαια η περίπτωση της αγωγής της Lufthansa απορρίφτηκε από γερμανικό δικαστήριο του Βερολίνου, αλλά η εταιρία ήδη άσκησε έφεση…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου