21.4.19

Ποιες ταινίες να δω πριν το Avengers: Endgame - Σύντομος οδηγός



Πλέον πλησιάζουμε πολύ κοντά στην κυκλοφορία μιας από τις σημαντικότερες ταινίες του Κινηματογράφου, το Avengers: Endagme. Και γράφω εν γένει του κινηματογράφου, ίσως ξινίζοντας ορισμένους ελιτιστές σινεφίλ, γιατί πρόκειται για την κατάληξη ενός πρωτοφανούς «πειράματος», του χτισίματος ενός ολόκληρου σύμπαντος αλληλένδετων ιστοριών με κοινή καταγωγή και κοσμογονία, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από μια απλή σειρά συνεχειών και προ-ιστοριών (sequels και prequels).
Το Endgame θα είναι η 22η (!) ταινία σε μια σειρά (όχι απαραίτητα αυστηρή χρονολογικά) ταινιών, οι οποίες έχουν ως theme τους υπερήρωες των comics της Marvel, όμως με διαφορετικά genres (είδη ταινιών), όπως ψυχροπολεμικής κατασκοπείας (Winter Soldier), νεανική ταινία-coming of age (Homecoming), κωμωδία (Ant-man), space drama (GotG:Vol1) κ.ο.κ.

Επειδή πιθανώς κάποιοι να ενδιαφέρονται να δουν την ταινία που θεωρείται πως μπορεί να συναγωνιστεί σε εισιτήρια το Avatar και τον Τιτανικό, παρ’ όλο που δεν έχουν δει άλλες ταινίες του MCU (Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel), ο παρακάτω οδηγός θα σας αποκαλύψει διάφορα επίπεδα ή ομάδες ταινιών που θα πρέπει να δείτε για να έχετε και την ανάλογου επιπέδου εμπειρία. Ο οδηγός, επίσης, είναι γραμμένος για περιπτώσεις από ανθρώπους που πιθανώς να μην έχουν δει ποτέ ταινία της Marvel και πιθανώς να μην έχουν καν ακουστά τους ήρωές της, έως ανθρώπους που έχουν δει και ξέρουν τα πάντα για το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, αλλά θέλουν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους ή να είναι πιο έτοιμοι… ψυχολογικά.


Δείτε πρώτα το τελευταίο trailer της ταινίας:


ΠΡΟΣΟΧΗ. Παρακάτω ακολουθούν περιορισμένα spoilers για το MCU, απαραίτητα για την σχετική αιτιολόγηση της δημιουργίας των ομάδων ταινιών.

Α. Τα απολύτως απαραίτητα

Από το τέλος της πρώτης φάσης του MCU (με την ταινία Marvels The Avengers του 2012) έγινε γνωστό πως ο μεγάλος «κακός» της πρώτης αυτής μεγάλης ιστορίας του MCU θα είναι ο τιτάνας Θάνος, στην προσπάθειά του να βρει μια σειρά πανίσχυρων κοσμικών αντικειμένων, τα οποία αποκαλούνται Πετράδια του Απείρου (ή Αιωνιότητας όπως λανθασμένα έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά). Για να κατανοήσει κάποιος τις βασικές λεπτομέρειες γύρω από τον Θάνος, τα Πετράδια, αλλά και τους ήρωες που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την ιστορία, οι απαραίτητες ταινίες είναι οι εξής:
  1. Marvel's The Avengers (2012)
  2. Guardians of the Galaxy (2014)
  3. Captain America: Civil War (2016)
  4. Thor: Ragnarok (2017)
  5. Avengers: Infinity War (2018)

Οι δυο πρώτες ταινίες μας παρουσιάζουν σχεδόν όλους τους ήρωες, τον Θάνος και τα Πετράδια. Η τρίτη μας παρουσιάζει μια δεύτερη φουρνιά ηρώων και η τέταρτη είναι σημαντική για να γίνουν κατανοητά πολλά σημεία της πέμπτης, της οποίας ουσιαστικά είναι sequel το Endgame.

B. Πετράδια και βασικές έννοιες

Σε αυτήν την κατηγορία θα βάλουμε ταινίες που μας εξηγούν καλύτερα τις ιδιότητες και την ιστορία όλων των Πετραδιών, καθώς και μερικές έννοιες και μηχανισμούς απαραίτητους για να κατανοήσουμε καλύτερα το όλον του MCU. Περιλαμβάνουν επίσης το origin story αρκετών ηρώων, κάνοντας πιο κατανοητό το διακύβευμα για τον καθένα.
  1. Captain America: The First Avenger (2011)
  2. Thor: The Dark World (2013)
  3. Avengers: Age of Ultron (2015)
  4. Doctor Strange (2016)
  5. Ant-Man and the Wasp (2018)

Να αναφέρουμε πως η πρώτη και η τρίτη ταινία θα αξίζαν να μπουν στην πρώτη ομάδα αν το επιτρέπει ο χρόνος και η διάθεσή σας. Από την άλλη, ίσως η πέμπτη αποδειχτεί μη απαραίτητη, αλλά θα το ξέρουμε μόνο αφού δούμε το Endgame.

Γ. Origin stories και δευτερεύοντες χαρακτήρες

Εδώ παρατίθενται 3 ταινίες που κλείνουν τα origin stories των βασικών ηρώων του Endgame και όσες μας εισάγουν ορισμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες που παίζουν ρόλο σε αυτό, καθώς και στο Infinity Wars, του οποίου το Endgame είναι συνέχεια. Ουσιαστικά, βλέποντας όλες αυτές τις ταινίες θα ξέρετε το συντριπτικό ποσοστό των χαρακτήρων του Εndgame και την ιστορία τους.
  1. Iron Man (2008)
  2. Iron Man 2 (2010)
  3. Thor (2011)
  4. Captain America: The Winter Soldier (2014)
  5. Ant-Man (2015)
  6. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
  7. Black Panther (2018)
  8. Captain Marvel (2019)

Δ. Τα υπόλοιπα

Οι τελευταίες τρεις ταινίες δεν προσφέρουν πρακτικά τίποτα, πέρα από μια μικρή δόση origin story η πρώτη και εξέλιξη κάποιων ηρώων οι άλλες δύο.
  1. The Incredible Hulk (2008)
  2. Iron Man 3 (2013)
  3. Spider-Man: Homecoming (2017)

Καιαιαιαι τέλος! Την Μεγάλη Τετάρτη ξεκινάνε οι προβολές του Εndgame, οπότε έχετε αρκετό χρόνο για να δείτε τουλάχιστον την πρώτη ομάδα ταινιών. Και θυμηθείτε, δεν σποηλεράρουμε από την πρώτη μέρα (σας δίνω 10 μέρες περιθώριο για να το δείτε).

Αν πάλι δεν σας πειράζουν τα spoilers και βαριέστε να δείτε έστω και μία ταινία... ορίστε ένα φουλ recap ΟΛΩΝ των ταινιών σε χρονολογική σειρά (όπως συμβαίνουν στο MCU, όχι όπως προβλήθηκαν):



TopGunZ

Υ.Γ.: ΠΡΟΣΟΧΗ. Ακολουθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ spoilers, το section που ακολουθεί αποτελεί επιχειρηματολογία γιατί επιλέχθηκαν όπως επιλέχθηκαν οι ομάδες και αφορά κυρίως fans και όσους εν γένει έχουν ήδη δει τις ταινίες, έστω τις περισσότερες από αυτές.
  1. Iron Man (2008): Η πρώτη ταινία του MCU χρησιμεύει μόνο σαν origin story του Ironman. Γενικά ο Τόνυ Σταρκ εξελίσσεται τόσο πολύ ως χαρακτήρας που το origin story του εντέλει φαντάζει απλοϊκό, όσο σημαντικό κι αν είναι συναισθηματικά, ως πρώτη ταινία του MCU.
  2. The Incredible Hulk (2008): Η πρώτη και τελευταία ταινία με τον Edward Norton σαν Hulk δεν είναι απαραίτητη, καθώς έχει ελάχιστα στοιχεία origin story του Hulk και απλά παρουσιάζει έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα, τον Στρατηγό Ross (οι «κακοί» που εισάγει δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί).
  3. Iron Man 2 (2010): Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την εισαγωγή του War Machine και λίγη εξέλιξη στην σχέση του Ironman με την Pepper Pots.
  4. Thor (2011): Περισσότερο σαν origin story του Loki, παρά του Thor, ελάχιστη σημασία για το Endgame. Σημειώνεται πως εμφανίζεται ένα ψεύτικο infinity gauntlet στο θησαυροφυλάκιο του Odin, αλλά αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία.
  5. Captain America: The First Avenger (2011): Εκτός του ότι είναι origin story του Captain America, είναι και η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ένα infinity stone, το Tessaract ή το πετράδι του χώρου, καθώς και ένα μελλοντικό cameo στο Infinity Wars. Μία από τις δύο ταινίες που οριακά δεν μπήκαν στην πρώτη ομάδα.
  6. Marvel's The Avengers (2012): Πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί τρόπον τινά origin story της ομάδας των Avengers, εισάγει το πετράδι του μυαλού και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Thanos και τις δυνάμεις του.
  7. Iron Man 3 (2013): Χωρίς ιδιαίτερη σημασία, πέρα από συνέχιση της εξέλιξης της σχέσης Ironman-Pepper Pots.
  8. Thor: The Dark World (2013): Εισάγει το πετράδι της πραγματικότητας και «στρώνει» την ιστορία της μοίρας του Odin.
  9. Captain America: The Winter Soldier (2014): Εισάγει τον Winter Soldier κυρίως. Η όλη ιστορία με την κατάρρευση της Ασπίδας δεν παίζει τελικά μεγάλο ρόλο στην ευρύτερη ιστορία.
  10. Guardians of the Galaxy (2014): Αρκετά σημαντική ταινία, καθώς αποτελεί origin story των GotG, μας δείχνει τη σχέση των Gamora και Thanos, εισάγει το πετράδι της ισχύος και, κυρίως, εξηγεί τι είναι τα πετράδια.
  11. Avengers: Age of Ultron (2015): Η Scarlet Witch και ο Vision είναι  δυο αρκετά σημαντικές προσθήκες (origin stories) για το Infinity Wars, αλλά γενικά δεν είναι πιο σημαντικές από άλλους ήρωες στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας. Βέβαια, ξεκινάει την αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί στη διάσπαση των Avengers, αλλά το όλο θέμα εξηγείται αρκετά στο Civil War. Μία από τις δύο ταινίες που οριακά δεν μπήκαν στην πρώτη ομάδα.
  12. Ant-Man (2015): Origin story του Ant-man και μια πρώτη ματιά στο quantum realm. Όχι ιδιαίτερα σημαντικό.
  13. Captain America: Civil War (2016): Η ιδανική ταινία αν θέλει κάποιος να δει τις δυνάμεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρώων (λείπουν δύο συν οι GotG). Εισάγει χαρακτήρες και είναι πρακτικά το prequel του Infinity Wars (που είναι τρόπον τινά το prequel του Endgame).
  14. Doctor Strange (2016): Εισάγει έναν βασικό χαρακτήρα, ένα από τα πετράδια και μια βασική έννοια, αυτή των παράλληλων κόσμων και πως αυτοί επηρεάζουν την έννοια της μαγείας. Από τις πλέον σημαντικές της δεύτερης ομάδας.
  15. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017): Ένας, πρακτικά, δευτερεύοντας χαρακτήρας, λίγο καλύτερη εξέλιξη των… οικογενειακών του Θάνος, ορισμένες περισσότερες λεπτομέρειες για το κοσμικό γίγνεσθαι, αλλά, εν τέλει, όχι πολλά για την ευρύτερη ιστορία.
  16. Spider-Man: Homecoming (2017): Ίσως η πιο standalone ταινία, καθώς δεν αποτελεί καν origin story του Spiderman, ενώ τα references που εισάγει είναι ασήμαντα για την ιστορία (ήδη από το Civil War εξηγείται ότι ο Ironman  γίνεται μέντορας του Peter Parker). Μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως ένα ενδιαφέρον σημείο στην αρχή του Infinity Wars σποηλεριάζεται από το τέλος αυτής της ταινίας.
  17. Thor: Ragnarok (2017): Το παράδοξο με αυτήν την ταινία είναι πως ενώ σε πρώτη ματιά δεν έχει κάτι καινούριο να δώσει, οι εξελίξεις της και ειδικά τα τελευταία 10-20 λεπτά είναι σημαντικά για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται στην αρχή του Infinity Wars.
  18. Black Panther (2018): Mας εισάγει μεν το πως μοιάζει η Wakanda και το origin story των δυνάμεων του Black Panther (όχι του ίδιου, αφού αυτό το κάνει καλύτερα το Civil War), αλλά δεν χάνει κάποιος πολλά αν δεν την δει, πέρα από 2-3 δευτερεύοντες (αν και ενδιαφέροντες) χαρακτήρες που εμφανίζονται στο Inifnity Wars.
  19. Avengers: Infinity War (2018): Η πλέον αναγκαία ταινία να δει κάποιος πριν το endgame, καθώς οι δύο ταινίες ξεκίνησαν σαν τα δύο μέρη της ίδιας ιστορίας.
  20. Ant-Man and the Wasp (2018): Εισάγει καλύτερα την έννοια του quantum realm και μας παρουσιάζει που βρίσκεται ο Ant-Man στην αρχή του Endgame, οπότε είναι αρκετά σημαντική για να κατανοήσετε ορισμένα πράγματα στο Endgame (αν και πιθανώς να εξηγούνται εν συντομία, οπότε χάνει σε σημαντικότητα).
  21. Captain Marvel (2019): Πέρα από το origin story της Captain Marvel, δεν έχει κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου