21.4.19

Η κ. Μπαζιάνα και οι βουλωμένες τουαλέτες…


Η κ. Μπαζιάνα πρέπει να έχει τον τρόπο να εκπληρώσει το ρουσφέτι
Ποτέ, όμως μέχρι τώρα δεν είχα ξανασυναντήσει ρουσφέτι που να αφορά ξεβούλωμα τουαλέτας και να γίνεται μέσω συζύγου Πρωθυπουργού. 




Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Athens Voice για την επίσκεψη της συμβίας του πρωθυπουργού στην αίθουσα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής: «Η κα Φύσσα ζήτησε από την Μπέτυ Μπαζιάνα μάλιστα, να επισκεφθεί την τουαλέτα η οποία είναι χαλασμένη και να μεσολαβήσει ώστε να επισκευαστεί ο χώρος, αφού φιλοξενεί μεγάλες και σημαντικές υποθέσεις»…


 
Έχω δει κι έχω δει ρουσφέτια στην ζωή μου: Τρελά ή λογικά, για πράγματα αυτονόητα η εντελώς παράνομα.
Το ρουσφέτι είναι ένας τροπος σκέψης, μια μέθοδος κατανόησης του Εαυτού και του Άλλου, ένα εργαλείο πολιτικού αναστοχασμού. Είναι ένας βασικός τρόπος δικτύωσης των ανθρώπων στην κοινωνία μας, ανεξάρτητα από τη φάση ανάπτυξής της, του μορφωτικού επιπέδου εκείνων που εμπλέκονται σ’ αυτά ή τα χαρακτηριστικά του εξωτερικού περιβάλλοντος των ρουσφετοπρακτών. Ρουσφέτια γίνονταν επί Θεόδωρου Δηλιγιάννη, πεντάκις χρηματίσαντος πρωθυπουργού και ορκισμένου αντίπαλου του Χαρίλαου Τρικούπη, σε μια τελείως διαφορετική από την σημερινή Ελλάδα αλλά και επί Αλέξη Τσίπρα.
Το ρουσφέτι ακινητοποιεί την, κατά τη δυτική αντίληψη, ροή της ιστορίας. Αποτελεί ένα οιονεί DNA που ακόμη κι αν μεταλάσσεται απο εξωτερικές ιστορικές, τεχνολογικές ή πολιτιστικές αλλαγές, παραμένει στον πυρήνα του αναλλοίωτο.
Ως μια απλή υπο-περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί η ικανότητα του ρουσφετιού να ενεργοποιεί την δυσκίνητη διοικητική μηχανή.  
Ποτέ, όμως μέχρι τώρα δεν είχα ξανασυναντήσει ρουσφέτι που να αφορά ξεβούλωμα τουαλέτας και να γίνεται μέσω συζύγου Πρωθυπουργού.
Μετά την πρώτη μου εντύπωση, επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες σκέψεις επί του προκειμένου που, ίσως, εμπλουτίσουν το διαχρονικό εργαλειοστάσιο των  ρουσφετοπρακτών:
Α) Η κ. Μπαζιάνα πρέπει να έχει τον τρόπο να εκπληρώσει το ρουσφέτι. Εάν δεν το αρνήθηκε την ώρα που διατυπώθηκε, τότε πρέπει να το ικανοποιήσει. Εάν δεν το κάνει θα έχει παραβιάσει μια βασική αρχή που διέπει τις σχέσεις των ρουσφετο-εμπλεκόμενων. Ως γνωστόν, όμως, το πολιτικό κόστος για όποιον πολιτικό παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες της ρουσφετοπραξίας είναι σημαντικό.
Β) Στην αρμόδια υπηρεσία που θα επιληφθεί να ικανοποιήσει το ρουσφέτι θα έχει σημάνει συναγερμός μεταξύ των υπαλλήλων. Δικαίωμα, όμως, στα επίχειρα του ρουσφετιού έχει τόσο ο υπάλληλος που θα ξεβουλώσει την εν λόγω τουαλέτα όσο και οι προϊστάμενοί του. Ακόμη και ο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργός νομιμοποιείται να διεκδικήσει εξ αυτών τα οφειλόμενα.Η δικαιοσύνη είναι απαράβατη αξία της ρουσφετοπραξίας.
Γ) Η καλή πρακτική να χρησιμοποιείται η Πρώτη Κυρία προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο διοικητικός μηχανισμός από εγγενείς δυσλειτουργίες μπορεί να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο ρουσφετιών με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο, που προσιδιάζουν στην φύση και την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, η εν λόγω τουαλέτα δεν περιορίζεται προς χρήση μόνον εκείνου που διατύπωσε το αίτημα στην πρωθυπουργική σύζυγο. Τα ευεργετήματα του ξεβουλώματος μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τουαλέτα.
Δ) Το ξεβούλωμα της τουαλέτας μέσω του πρωθυπουργικού ρουσφετιού μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ικανοποιηθούν και άλλες εκκρεμότητες που περιλαμβάνονται σε κεφάλαια του μνημονίου του συζύγου της στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη καθυστέρηση. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων σε κρίσιμες με το δημόσιο συναλλαγές, όπως είναι η αποζημίωση των εξόδων γενικού γραμματέα για επίσκεψή του στο Άγιο Όρος η κατάληψη πάγκου σε λαϊκή αγορά.
Mπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται ταπεινά αλλά, μάλλον, η κ. Μπαζιάνα γνωρίζει την ευτέλεια του εφήμερου της εξουσίας, που οι Ρωμαίοι απέδωσαν με το μνημειώδες εκείνο “sic transit Gloria mundi” («έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου») και επικεντρώνεται στα ουσιώδη.

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου