10.4.19

Όχι και… «αγιογραφίες» στον Τσακαλώτο! Ντροπή ρεεε…


Έχω πραγματικά εκπλαγεί δυσάρεστα, με την αδυναμία (ή μήπως απροθυμία;) του Τύπου να αντιμετωπίσει τις ανοησίες της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ακόμα κι εκεί που είναι προφανή τα ψέματά τους πια…
Για παράδειγμα, βγαίνει ο Τσακαλώτος και λέει ότι θα εξοφλήσει το χρέος στο ΔΝΤ (που έχει υψηλότερο επιτόκιο) με χρήματα από το «πλεόνασμα»
Και γι’ αυτό θα παραδώσει την Ελλάδα «ανακουφισμένη»!
Και δεν βγαίνει κανείς να του πει: Τι είναι αυτά που λες, ρε καραγκιόζη; 





Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή 8 από τα 9 εξάμηνα με υπουργό Οικονομικών τον Τσακαλώτο) το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε:
Από 317 δισεκατομμύρια, σε 352+σήμερα!
Δηλαδή 35 δισεκατομμύρια και πλέον παρά πάνω απ’ ό,τι το παρέλαβαν.
Πόσο αυτό επιβαρύνει σε τόκους τη χώρα κάθε χρόνο;
510 εκατομμύρια, τουλάχιστον…
Αν καταφέρει να εξοφλήσει το χρέος του ΔΝΤ τώρα πόσο θα ανακουφίζει αυτό τη χώρα στο εξής; 150 εκατομμύρια το πολύ.
Τόσο προκύπτει από τη διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στο ακριβό χρέος του ΔΝΤ και το φθηνότερο του ESM.
Δηλαδή – ακόμα και αν το κατάφερνε αυτό – πάλι θα παρέδιδε τη χώρα με πρόσθετη επιβάρυνση, πάνω από 360 εκατομμύρια το χρόνο!
Τουλάχιστον



Στην πραγματικότητα, με πολύ μεγαλύτερη πρόσθετη επιβάρυνση.
Γιατί στο μεταξύ, δεν επιβάρυναν τη χώρα μόνο 35 δισεκατομμύρια παραπάνω (δηλαδή όσο είναι η «καθαρή» διαφορά χρέους από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα).
Τότε υπήρχαν «αχρησιμοποίητα» άλλα 10 δισεκατομμύρια στο ΤΧΣ (από την προηγούμενη ανακεφαλαίωση των τραπεζών, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί) και τα οποία μας τα πήραν πίσω μετά. Κι έτσι η «καθαρή θέση» χρέους ήταν 307 δισεκατομμύρια τότε - κι όχι 317!
Κι έτσι η καθαρή προσαύξηση χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ είναι 45 δισεκατομμύρια - κι όχι 35…
Κι επί πλέον, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου είχε 18 δισεκατομμύρια (που είχαν φτάσει μέχρι 21 - ενώ το ΔΝΤ υπολόγιζε να φτάσουν ως τα 28 δισεκατομμύρια...)
Αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν σε απευθείας εξόφληση χρέους, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ (και εξ αιτίας του) μηδενίστηκαν όταν έκλεισαν οι Τράπεζες.
Κι έτσι το «καθαρό χρέος» ήταν ακόμα χαμηλότερο τότε, κατά 20 δισεκατομμύρια – που χάθηκαν!
Οπότε η «καθαρή αύξηση» χρέους από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε 35, ούτε 45 δισεκατομμύρια: αγγίζει τουλάχιστον τα 65 δισεκατομμύρια!
Όλα αυτά επιβάρυναν τότε το χρέος μιας… υπερχρεωμένης χώρας! (Χωρίς να υπολογίζω τίποτε άλλο, από αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν, από «πλεονάσματα» που δεν υλοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια και θα μείωναν το χρέος, από ληξιπρόθεσμα που δεν πληρώθηκαν και τελικά πήγαν απευθείας στο χρέος κλπ)
Η πραγματική καθαρή επιβάρυνση του χρέους από το ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τα 65 δισεκατομμύρια, λοιπόν...
Και αυτό σημαίνει σε τόκους, ετησίως (65*17=) 1,1 ΔΙΣσεκατομμύριο!
Το χρόνο! Κάθε χρόνο…
Κι έναντι αυτών φιλοδοξεί να κόψει…150 εκατομμύρια, ΑΝ του επιτρέψουν να εξοφλήσει το χρέος στο ΔΝΤ - και περιμένει να του πούμε και… ευχαριστώ!

Θανάσης Κ.


ΥΓ.1 Υπάρχει κι ένα «μικρό πρόβλημα»: Το μαξιλάρι από το οποίο περιμένει να εξοφλήσει το ΔΝΤ, το έχουν υπολογίσει τσίμα-τσίμα να καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μας τα δύο πρώτα χρόνια. Σύνολο 24,1 δισεκατομμύρια…
Τα υπέρ-πλεονάσματα – πέρα από αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» - τα έχουν ήδη σκορπίσει σε «προεκλογικές παροχές». Άρα η μόνη «πηγή» είναι το «μαξιλάρι»…
Και ολόκληρο το «μαξιλάρι» δεν υπάρχει ακόμα (περιλαμβάνει τις επιστροφές κερδών από την εξόφληση παλαιών ομολόγων στις Κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, τα λεγόμενα Anfa’s και SMP’s). Αυτά δεν τα έχουμε πάρει ακόμα! Μόλις πήραμε την πρώτη δόση. Μένουν άλλα 4 δισεκατομμύρια, που για την ώρα λείπουν…
Και μέσα σε αυτό το «μαξιλάρι» των 24 δισεκατομμυρίων, υπάρχουν και τα πλεονάσματα της φετινής χρονιάς και της επόμενης, για τις οποίες οι προβλέψεις ανάπτυξης είναι χαμηλότερες από τις αρχικές υποθέσεις – άρα και τα έσοδα του κράτους προβλέπονται πλέον χαμηλότερα. Άρα είναι πιθανό να λείψουν κι από εκεί μερικά…
Με το «μαξιλάρι» που αρχικά μόλις κάλυπτε τις ανάγκες μας να είναι ήδη «λειψό», πώς θα τον αφήσουν να δώσει… περίπου τα μισά για να εξοφλήσει το ΔΝΤ;
Κι αν θα μείνει χωρίς «μαξιλάρι», πόσο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων;
Μήπως έχουν δίκιο κάποιοι δανειστές που έχουν ζωηρές αντιρρήσεις για την «κίνηση Τσακαλώτου»;




ΥΓ.2 Γιατί αυτά δεν του τα λέει κανείς;
Και καλά η αντιπολίτευση. Θα του τα πει, τελικά… (Τι να πρωτο-προλάβουν κι αυτοί, οι έρμοι;)
Αλλά ο Τύπος που «βόσκει»;
Δεν τα ξέρει;
Δεν είναι δουλειά του να ελέγχει τι απ’ όσα του λένε είναι «μούφα» και τι είναι αλήθεια;
Πρέπει να περιμένουν να βγάλει ανακοίνωση η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ, για να βάλουν τον Τσακαλώτο στη θέση του;
Η ενημέρωση είναι η δεν είναι δουλειά του Τύπου;
Έχουν ή δεν έχουν πολύ αξιόλογους ανθρώπους στο οικονομικό ρεπορτάζ, που γνωρίζουν και καταλαβαίνουν πλήρως - τουλάχιστον τα βασικά νούμερα;
Γιατί δεν τον αντικρούουν, όταν τόσο ξεδιάντροπα ψεύδεται;
Γιατί, άραγε;

ΥΓ.3 Τώρα κάνουν και κάποιου είδους… «αγιογραφία» στον Τσακαλώτο!.
Που είναι τάχα «καλύτερος» και «πιο εχέφρων» από τον Τσίπρα κλπ.
Εντάξει καταλάβαμε:
Είναι πιο υποταγμένος στις Βρυξέλλες (στα οικονομικά), είναι «κινούμενο», - δηλαδή μαριονέτα - των Βρυξελλών!
Και γι’ αυτό δεν τον κακοκαρδίζουν.
Αν κάποιοι δημοσιογράφοι θέλουν να κατοχυρώσουν τη δική τους, προσωπική αξιοπιστία, πρέπει να πάψουν να κάνουν τέτοια «παιγνιδάκια»
Ο Τσακαλώτος δεν είναι «πιο σοβαρός»! Αυτό δα έλειπε…
Είναι ο άνθρωπος που στήριξε πλήρως το διαβόητο εκείνο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 (που ο Λαπαβίτσας για παράδειγμα, είχε ευθέως αποδοκιμάσει εξ αρχής), είναι εκείνος που στήριζε αδιαμαρτύρητα όλες τις αρλούμπες του Βαρουφάκη κι όλες τις σαχλαμάρες που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Βαρουφάκη…
Είναι αυτός που… απείλησε με παραίτηση 10 φορές κι έκανε – χωρίς να παραιτηθεί -όλα όσα έλεγε ότι θα παραιτούνταν, αν του τα έφερναν.
Αυτός είναι ο Τσακαλώτος!
Και τώρα πάλι… μακακίες λέει! Απλώς… μακακίες!
Και – ακόμα - δεν του το λέει κανείς!
Ντροπή ρεεε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου