9.12.19

Γιατί ενόχλησε ο Αντώνης Σαμαράς;

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ο λόγος του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έκλεψε τις εντυπώσεις και εισέπραξε ζωηρό και αυθόρμητο χειροκρότημα.
Όμως φέτος ο λόγος του πρώην πρωθυπουργού κάποιους ενόχλησε. Και οι Συριζαίοι είναι πολύ λογικό να του επιτίθενται. Είναι ο κατ’εξοχήν ιδεολογικός τους αντίπαλος.
Επίσης είναι εξίσου λογικό να του επιτίθενται και οι σοσιαλποταμίσιοι, καθώς διαφωνούν σε όλα τα επίπεδα μαζί του. Τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο μεταναστευτικό, μιλούν άλλη γλώσσα.



Όμως πώς δικαιολογείται το γεγονός ο Αντώνης Σαμαράς να δεχτεί επίθεση και μέσα από το κόμμα του; Τι ενόχλησε και ποιους;


Είναι κοινός τόπος πως ο Αντ. Σαμαράς εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν όλων των άλλων, αυτό έδειξαν και οι εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που ο βασικός κορμός της έχει σαν σημαία τον πατριωτισμό, την εθνική υπερηφάνεια, τον σεβασμό των συμβόλων της πατρίδος μας. Όλα αυτά συνοψίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις πάνω στα εθνικά μας θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό.
Το μεγαλύτερο μέρος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας έχει έντονες ανησυχίες για τον χειρισμό του μεταναστευτικού και παρακολουθεί πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτές τις ανησυχίες ήρθε ο Σαμαράς να δώσει απαντήσεις. Πήρε ξεκάθαρη θέση καθησυχάζοντας όλους αυτούς που βρίσκονται στο μεγάλο και σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, που κράτησε όρθια την χώρα από το 2012 ως και το 2014.
Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε αυτό το 30% που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του αστικού στρατοπέδου.
Είναι ολοφάνερο πως ο Αντώνης Σαμαράς λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον πρωθυπουργό. Καλύπτει έναν πολιτικό χώρο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να τον καλύψει και δεν πρέπει να τον καλύψει.
Ο πρωθυπουργός έχει ένα προφίλ φιλελεύθερο που επιτρέπει στην Νέα Δημοκρατία να έχει προσβάσεις πολύ πέραν των δικών της ιδεολογικών και πολιτικών ορίων.
Συγχρόνως, ο Αντ. Σαμαράς υπερασπιζόμενος και προβάλλοντας τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης, μιλά στο μεγάλο ακροατήριο που επί δεκαετίες στηρίζει την Νέα Δημοκρατία.
Με απλά λόγια το δίδυμο Μητσοτάκη-Σαμαρά καλύπτει και υπερκαλύπτει το εύρος των πολιτικών οριζόντων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη, πολυσυλλεκτική παράταξη, που θα πρέπει με τον πολιτικό της λόγο να καλύψει ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει με επιτυχία.
Η Νέα Δημοκρατία μέσα σε εφτά χρόνια γνώρισε δύο εσωκομματικές αναμετρήσεις στις οποίες ο Α. Σαμαράς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στις πρώτες επικράτησε της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης και στις δεύτερες η στήριξη που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνέβαλε στην νίκη του τελευταίου.
Ως εκ τούτου είναι λογικό να έχει εσωκομματικούς εχθρούς, αποτέλεσμα τόσο προσωπικών πικριών όσο και διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων των προβλημάτων.
Πάντως στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτά που ήθελε να ακούσει ο κάθε Νεοδημοκράτης.

Σάκης Μουμτζής

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου