5.3.20

Μυρίζει μπαρούτι στη γειτονιά μας…


Αυτά που γίνονται στον Έβρο, και που θα συνεχιστούν, με το ενδεχόμενο να εξαπλωθούν και στα νησιά μας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη, έχουν τις ρίζες τους στη γεωπολιτικά ανερμάτιστη «αυτοκρατορική» αντίληψη και συμπεριφορά του Ερντογάν.
Ο οποίος δείχνει (δεν είναι) κυρίαρχος του παιχνιδιού, και παίζει εν ου παικτοίς.
Και ο οποίος κινδυνεύοντας στο εσωτερικό, αποφάσισε να ανοίξει μέτωπα στο εξωτερικό, ελπίζοντας πως έτσι θα μειωθούν οι αντιδράσεις στην αυταρχική του πολιτική.


Γι’ αυτό και για πρώτη φορά από το 1974 ο τουρκικός στρατός πολεμάει τον στρατό άλλου κράτους (Συρία), στηρίζοντας «τζιχαντιστές», και βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με την ίδια τη Ρωσία, με κίνδυνο η ευρύτερη περιοχή μας να γίνει για μια ακόμη φορά η μπαρουταποθήκη του πλανήτη.
Και επειδή δεν μπορεί να τα βάλει στα ίσα με τη Ρωσία, αντί για το ρωσικό γαϊδούρι χτυπάει το σαμάρι… δηλαδή εμάς, και συνεπώς την Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν αρνήθηκε τους εναγκαλισμούς του...



Σήμερα λοιπόν, ο Σουλτάνος είναι να συναντηθεί με τον (Τσάρο) Πούτιν, με τη συνάντηση αυτή να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στο τι μέλει γενέσθαι στο εξής.
Μια συνάντηση που μας επηρεάζει άμεσα.
Μια συνάντηση που γίνεται με πάνω από 70 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στη Συρία, και  με την τουρκική κοινή γνώμη να ρίχνει το φταίξιμο όχι στον Ερντογάν, αλλά στους Ρώσους που στηρίζουν τον «χασάπη»… Άσαντ.
Μάλιστα, κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα 64% του τουρκικού λαού στηρίζει τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Ερντογάν στη Συρία, άσχετα με τις απώλειες στρατιωτών, ο οποίος Ερντογάν εξασφαλίζει όχι μόνο εσωτερική συναίνεση, αλλά και ενθουσιώδη στήριξη, αφού έχει πείσει τον τουρκικό λαό πως αν πέσει το Ιντλίμπ, τότε άλλα 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες θα «μπουκάρουν» στη χώρα τους.
Όπως έχει πείσει ουκ ολίγους ότι για όλα αυτά φταίει η Ευρώπη, που δεν τον στηρίζει, αλλά και η Ρωσία, που τον πολεμάει…
Σε μια άλλη δημοσκόπηση 50% των Τούρκων δηλώνουν πως αν γίνονταν σήμερα εκλογές πάλι Ερντογάν θα ψήφιζαν. Είναι ο νέος Ατατούρκ, λένε, αλλά στο πιο ευλαβές… ο νέος πατερούλης.
Όλα αυτά όμως γίνονται την ώρα που η τουρκική οικονομία πνέει τα λοίσθια, με την ανεργία να είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Ένα πρόβλημα όμως που έχει μπει στην άκρη, όσο ο τουρκικός στρατός πολεμάει στη Συρία, και όσο το τεράστιο ζήτημα που δημιούργησε ο Σουλτάνος με τους «πρόσφυγες» κυριαρχεί στις ειδήσεις.



Αν όμως αυξηθούν οι απώλειες στο μέτωπο, και αν το προσφυγικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα περάσει σε δεύτερη μοίρα, τότε η λαϊκή στήριξη που απολαμβάνει ο Ερντογάν σύντομα θα μειωθεί, και ίσως αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, ή ακόμη χειρότερα να προκαλέσει μια ακόμη στρατιωτική ένταση, αυτή τη φορά με την Ελλάδα.
Κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο, αφού με όλα αυτά που γίνονται στον Έβρο και στα νησιά, ακόμη και μια μικρή προβοκάτσια, μια «αστοχία», μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε κανονική πιο γενικευμένη σύρραξη.
Μια σύρραξη τόσο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όσο και μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και στρατιωτικά ισχυρό πυλώνα στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Ένας λόγος για τον οποίο και  δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από τον Τραμπ, ο οποίος έχει και μια προσωπική καλή χημεία με τον Ερντογάν, άσχετα με τους κατά καιρούς ένθεν κακείθεν λεονταρισμούς τους.
Όσον αφορά στη σημερινή συνάντηση, προς το παρόν ο Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει καλά με τον Πούτιν σε προσωπικό επίπεδο, εκδηλώνοντας την όποια οργή του κυρίως απέναντι στην ΕΕ, την οποία κατηγορεί για την ελλιπή στήριξή της στον πόλεμο κατά του «τρομοκράτη» Άσαντ, και απειλώντας πως θα την γεμίσει με εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου.
Κάτι που βολεύει ιδιαίτερα τον Τσάρο, ο οποίος άλλο που δεν θέλει…  να διασπάσει δηλαδή την όποια ευρωπαϊκή συνοχή στα πλαίσια της ΕΕ.  Με όποιον εύκαιρο τρόπο.
Η απειλή λοιπόν του Ερντογάν ξεκίνησε να υλοποιείται  στις  Καστανιές, και αν συνεχιστεί ως «ανθρωπιστική κρίση», τότε θα κινδυνέψει η τεχνητή αλληλεγγύη των μελών της ΕΕ, αφού πλέον όλοι βλέπουμε τη διπρόσωπη υποκριτική στάση «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» τόσο τη Γερμανίας, όσο και άλλων (πλην των Γάλλων) εταίρων μας.
Σε σημείο που ακόμη και ακραιφνείς ευρωπαϊστές συμπατριώτες μας να αλλάζουν σιγά σιγά μυαλά.
Και με συριζαίους που ψήφισαν με πάθος ΟΧΙ, να ρωτάνε σήμερα: «Μα που είναι η ΕΕ; Γιατί δεν κάνει κάτι»;
Και όμως, η ΕΕ κάνει κάτι. Προσφέρει ακόμη πιο πολλά χρήματα στη Τουρκία, και ενισχύει την Frontex, της οποίας η επίσημη αποστολή είναι η διάσωση και όχι η αποτροπή των ροών… να τα λέμε αυτά.
Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά ο Ερντογάν παίζει τους πάντες όπως θέλει, και οι υπόλοιποι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις που εκείνος δημιουργεί.
Ακόμη και σήμερα, με τις στρατιωτικές του ήττες στη Συρία, με την αποτυχία του στη Λιβύη (όπου παρεμπιπτόντως ο Χαφτάρ ακόμη… προελαύνει), η κίνησή του να ανοίξει τα σύνορα προς Ελλάδα τον εξυπηρετεί μια χαρά αφού πλέον το βάρος και η δημοσιότητα έχουν πέσει εκεί, και όχι στα τεκταινόμενα στο Ιντλίμπ.
Με τους περισσότερους Τούρκους να συμφωνούν με τις κινήσεις του, θεωρώντας την ΕΕ έναν «σατανά», που δεν τους δέχτηκε στους κόλπους της, οπότε ας λουστεί η ίδια τα εκατομμύρια των «προσφύγων», «που εμείς τόσα χρόνια φροντίζουμε», λένε…
Όσο για εμάς, καλή η ομοψυχία, καλό το εθνικό φρόνημα, που έχουν προκύψει, αλλά όπως πάντα συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις, και ότι κάνουμε το κάνουμε μισό.
Τι γίνεται με τις ΜΚΟ; Πως πάει η πιστοποίηση και καταγραφή τους;
Τι θα γίνει με τις περίφημες απελάσεις των συλληφθέντων, και των μη δικαιούμενων ασύλου;
Θα τους πάνε όλους στην ενδοχώρα ελευθερώνοντας χώρο στα νησιά για άλλους τόσους;
Αληθεύει ότι θα δημιουργηθεί χοτ σποτ δίπλα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;
Και τέλος τι θα γίνει σε λίγο καιρό, που ο αρχικός ενθουσιασμός θα σβήσει, οι Καστανιές θα μετατραπούν σε μια νέα Ειδομένη, και οι ντόπιοι όπως και οι ένστολοί μας κουραστούν;
Θα γίνει μια μερική επιστράτευση για να ξεκουραστούν οι ήδη καταπονημένοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί μας;
Κι αν αγριέψουν οι μετανάστες που βρίσκονται στις πόλεις μας, και σε αγαστή συνεργασία με τους μπαχαλάκηδες και τους αλληλέγγυους αρχίσουν διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αθήνα;
Τι θα κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι καναπεδάκηδες;
Θα επανέλθουμε στον λήθαργο, ή θα ξανακάνουμε ντου στα σούπερ μάρκετ για να δείξουμε την εγρήγορσή μας;
Ερωτήματα…

Strange Attractor

ΥΓ- Ποιος άραγε αμφιβάλλει πως αν έχουμε νεκρό «πρόσφυγα» είτε από λάθος, είτε από αστοχία, είτε από προβοκάτσια, πως την επόμενη κιόλας μέρα θα καεί η Αθήνα;
Ήδη αρκετοί δημοσιογράφοι (βλ. ΑΝΤ1 χθες) άρχισαν να εγκαλούν τις αρχές και το Λιμενικό που δεν σώζουν πια, αλλά απωθούν τις βάρκες με τους  δυστυχισμένους «πρόσφυγες» και τα «γυναικόπαιδα».
Για να μη μιλήσω για Δημητράδες, Ρουβίκωνες, Σπάρτακους, ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις… που άρχισαν να μιλάνε για το «εθνικιστικό και μισαλλόδοξο» τσουνάμι, που πλήττει τον Έβρο.
Μόλις λοιπόν αυτές οι φωνές αυξηθούν, θα δείτε που και ο καιροσκόπος Αλέξης θα ξανακάνει κωλοτούμπα, και θα ανέβει στα κάγκελα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα στα αδέρφια μας… ΧΘΕΣ κιόλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου