25.9.22

Πλησιάζει το τέλος του χριστιανισμού;

Σήμερα ο χριστιανισμός παραμένει η θρησκεία της πλειοψηφίας των πολιτών στην Αμερική. Αλλά ως πότε;

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα από πλευράς του έγκυρου Pew Research Center όλα όσα ξέραμε για την «ευλάβεια» των Χριστιανών θα αλλάξουν τις επόμενες δεκαετίες.



Όπως λένε οι ερευνητές, εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι, αγνωστικιστές, ή απλά «δεν με ενδιαφέρει τίποτα», ίσως καταφέρουν να γίνουν η πλειοψηφία σε 20-30 χρόνια το πολύ...


Βάσει της έρευνας, το 1990 το 90% των Αμερικανών δήλωναν Χριστιανοί.

Το 2020 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 64%.

Από την άλλη, όσοι δηλώνουν πως δεν έχουν σχέση με καμιά θρησκεία είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν από 16% το 2007, στο 31% το 2020.

Οι ερευνητές μιλούν για τέσσερα πιθανά σενάρια που ίσως ξεδιπλωθούν στο μέλλον.

Και στα τα τέσσερα, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν σχέση με καμιά θρησκεία θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει ως το 2070 τον αριθμό εκείνων που σήμερα δηλώνουν Χριστιανοί.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Κάποιοι ειδικοί μιλούν για μια αναπόφευκτη συνέπεια, αφού είθισται οι αναπτυγμένες κοινωνίες να τείνουν προς τον κοσμικό χαρακτήρα. Και αυτό διότι με την ανάπτυξη καλύπτονται  όλο και περισσότερες βασικές ανάγκες των ανθρώπων από τα κράτος ή τους κοσμικούς θεσμούς, και άρα μειώνεται η ανάγκη για θρησκευτικότητα.

Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ως αιτία την εξέλιξη της κοινωνίας σε αντίθεση με τη θρησκεία, και πως αντιμετωπίζονται πλέον οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ή οι «περίεργες» μέχρι πρότινος συνήθειες και συμπεριφορές.

Υπάρχει δηλαδή σήμερα μια σύγκρουση μεταξύ των διδαχών της εκκλησίας, και της αποδεκτής από την κοινωνία συμπεριφοράς ατόμων και ομάδων (π.χ. ομοφυλόφιλοι, κλπ), με αποτέλεσμα οι «προοδευτικοί» και ανεκτικοί νέοι να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη θρησκεία.

Υπάρχει όμως, λένε οι ερευνητές, κι ένα ακόμη σενάριο που αν επιβεβαιωθεί τότε θα υπάρξει έντονη επιστροφή ή και μεταστροφή στις θρησκείες.

Αν π.χ. επικρατήσει ο ολοκληρωτισμός, επιδεινωθεί η κλιματική κρίση, αυξηθεί η λαθρομετανάστευση, ενταθεί η εγκληματικότητα, ή αν σημειωθεί κάποιος νέος παγκόσμιος πόλεμος…

Ότι και να γίνει, καταλήγουν οι ερευνητές του ινστιτούτου, η παρακμή του χριστιανισμού και η άνοδος των άθεων σίγουρα θα προκαλέσουν σύνθετα προβλήματα, αλλαγές, και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην πολιτική, στην οικογένεια, και γενικά στη κοινωνία του εγγύς μέλλοντος, και όχι μόνο…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου