13.10.12

Το διαστημικό λεωφορείο βγήκε βόλτα


Δέντρα κοπήκανε, καλώδια ρεύματος μεταφέρθηκαν και πινακίδες κυκλοφορίας αφαιρέθηκαν για να μπορέσει το διαστημικό λεωφορείο να… κάνει τη βόλτα του.



Το 75 τόνων Endeavour παρέλασε μέσα από τους δρόμους του Los Angeles στην πορεία του για το μουσείο του California Science Center με ταχύτητα 2 μιλίων την ώρα, απειροελάχιστη σε σύγκριση με τη μέγιστη ταχύτητα των 17.000 μιλίων που έχει επιτύχει!

25 ταξίδια, 123 εκατομμύρια μίλια και 4700 περιστροφές γύρω από τη γη μετά την καθέλκυσή του το 1992, το σκάφος της NASA αποσύρθηκε πέρυσι, μαζί με τα άλλα 3 «αδελφάκια» του, όταν η διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της σε πιο μακρινές αποστολές, όπως σε αστεροειδείς και στον Άρη. Τα υπόλοιπα 3 διαστημικά λεωφορεία είναι ήδη σε μουσεία ή προγραμματισμένα να πάνε σε ένα.

Το Enterprise βρίσκεται στο Intrepid Sea, Air & Space Museum της Νέας Υόρκης.
Το Discovery εκτίθεται στο National Air and Space Museum στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Washington.
Το Atlantis πρόκειται να μεταφερθεί στο Kennedy Space Center Visitor Complex στη Florida.

Το Endeavour είχε αντικαταστήσει το Challenger, μετά το τραγικό ατύχημα του 1986 που στοίχισε τη ζωή σε 7 αστροναύτες.

Για το ταξίδι του απόστασης 12 μιλίων, από το διεθνές αεροδρόμιο του Los Angeles όπου κατέφτασε πριν 3 εβδομάδες πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Boeing 747, χρησιμοποιείται ένα τηλεκατευθυνόμενο τρέηλερ με 160 τροχούς. 400 δέντρα έπρεπε να κοπούν μέσα στην πόλη, τα οποία θα αντικατασταθούν με 1000 καινούρια, στην προσπάθεια να «στριμωχτεί» στους δρόμους της Αμερικανικής μεγαλούπολης.



Ο πρώην διοικητής του λεωφορείου, Mark Kelly, ελπίζει πως το σκάφος θα αποτελέσει έμπνευση για τις επόμενες γενιές αστροναυτών. Όπως δήλωσε σε ανταποκριτή του CNN, «ίσως μια μέρα, ένα από αυτά τα παιδιά που βλέπουν το Endeavour, το θαυμάζουν στο California Science Center, να είναι ο άνθρωπος που θα περπατήσει στον Άρη».

Δαίδαλος, από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου