18.10.12

Εγκληματικότητα, και επιστημονική φαντασία.



Όποιος εντρυφήσει σε υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, συνήθως καταλήγει σε δυο συμπεράσματα:
Πρώτον, ότι κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να διαπράξει τα φρικιαστικά εγκλήματα που σημειώνονται κατά καιρούς.
Δεύτερον, ότι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος, αν όλα αυτά τα εγκλήματα μπορούσαν να προβλεφθούν, και άρα να αποτραπούν.


Φανταστείτε πόσοι αθώοι άνθρωποι θα ζούσαν τη ζωή τους, θα χαίρονταν τις οικογένειές τους, αν υπήρχε κάποιος τρόπος να αποφευχθεί η εγκληματικότητα εις βάρος τους.
Τώρα λοιπόν, έρχεται μια «νέα» επιστημονική θεωρία, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό!
Μπορούμε άραγε να σκανάρουμε τους παιδικούς εγκεφάλους, ώστε να εντοπίζουμε συγκεκριμένα  γενετικά σημάδια, που θα μας λένε ότι τα παιδιά αυτά θα μετατραπούν κάποτε σε βίαιους κακοποιούς;
Ο σκοπός κάτι τέτοιου θα ήταν ο πρώιμος εντοπισμός, και η ταυτοποίηση κάποιων εν δυνάμει εγκληματιών, έτσι ώστε με την κατάλληλη προληπτική (ψυχο)θεραπεία, να προλάβουμε τα χειρότερα.
Σήμερα, η επιστήμη πλησιάζει προς αυτό το «όνειρο».
Για παράδειγμα, οι μεταλλαγές στο γονίδιο MAOA, μοιάζουν να είναι μια πρόωρη ένδειξη, ότι κάτι δεν πάει καλά.
Βέβαια, μια τέτοια εφαρμογή θα είχε και πάμπολλες αρνητικές ηθικές, και άλλες συνέπειες.
Για παράδειγμα, μήπως ο στιγματισμός ενός παιδιού κάνει περισσότερο κακό, από όσο θα έκανε καλό;
Η θεωρία δεν έχει σχέση με το σενάριο της ταινίας Minority Report, που περιέγραφε ένα μέλλον,  όπου οι εν δυνάμει εγκληματίες συλλαμβάνονταν και φυλακίζονταν πριν διαπράξουν κάποιο αδίκημα.
Έχει σχέση όμως με την εκμετάλλευση της νέας (ιατρικής) τεχνολογίας, προκειμένου να αναγνωρίζονται από νωρίς οι επικίνδυνοι χαρακτήρες, και να προστατεύονται τόσο αυτοί, όσο και η κοινωνία.
Είναι βασικά μια θεωρία, που αν εξελιχθεί και εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να μειώσει στο μέλλον τόσο την εγκληματικότητα, όσο  (και κυριότερο) τον αριθμό των αθώων θυμάτων.

S.A.
Slate 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου