18.10.12

Τεχνολογία στα 128.000 πόδια (2o μέρος)


Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στην τεχνολογία των 128.000 ποδών. Παρακάτω θα βρείτε μερικές μόνο από τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στο παράτολμο εγχείρημα.



ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΩΝ

Σύστημα πρόσδεσης και ασκός αποθήκευσης
Μέσα στον ασκό βρίσκονται τα δύο αλεξίπτωτα (κύριο και έκτακτης ανάγκης), καθώς και το βοηθητικό σταθεροποιητικό αλεξίπτωτο, ενώ το σύστημα πρόσδεσης φέρει και τις δύο φιάλες οξυγόνου που μπορούν να παρέχουν οξυγόνο για 10 τουλάχιστον λεπτά στον Felix.

Στο εμπρός μέρος του συστήματος πρόσδεσης υπάρχουν 4 χειριστήρια:
Δεξιός λεβιές στήθους (κόκκινος): Ανοίγει το κυρίως και κόβει το βοηθητικό
Δεξιός λεβιές γοφού (κίτρινος): Κόβει το κυρίως, για να ανοίξει με ασφάλεια το έκτ. ανάγκης
Αριστερός λεβιές στήθους (κόκκινος): Ανοίγει το έκτ. ανάγκης και κόβει το βοηθητικό
Αριστερός λεβιές γοφού (κίτρινος): Κόβει το έκτ. ανάγκης σε περίπτωση ακούσιου ανοίγματός του

Βοηθητικό σταθεροποίησης και G-Meter
Το βοηθητικό σταθεροποιητικό αλεξίπτωτο μαζί με το επιταχυνσιόμετρό του αποτελούν ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην αποστολή, όντας το πρώτο αντίστοιχο σύστημα κατασκευασμένο να δουλεύει σε υπερηχητικές ταχύτητες και ανεξάρτητα των αλεξιπτώτων.

Για να μην εμποδίσει την προσπάθειά του Felix να σπάσει το φράγμα του ήχου, το βοηθητικό ανοίγει αυτόματα εάν το μετρητικό του όργανο καταγράψει 3.5 G ή παραπάνω για 6 συνεχόμενο δευτερόλεπτα. Υπάρχει και χειροκίνητο σύστημα ενεργοποίησης, στο γάντι του Felix, το οποίο απαιτεί συνεχές πάτημα 3 δευτερολέπτων για να ανοίξει το βοηθητικό.

Αλεξίπτωτα
Το κυρίως αλεξίπτωτο αποτελείται από 9 τμήματα, είναι σχεδίασης ram-air και έχει έκταση 25 τ.μ., ενώ χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να διπλωθεί (όσο και το βοηθητικό). Το ιδανικό υψόμετρο ενεργοποίησης είναι περίπου τα 5.000 πόδια.
Και τα δύο αλεξίπτωτα του Felix είναι πιστοποιημένα για 150 κόμβους, δηλαδή πρέπει να επιβραδυνθεί περίπου στα 277χλμ./ώρα για να τα ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σύστημα CYPRES (κυβερνοσύστημα αποδέσμευσης αλεξιπτώτου) το οποίο είναι ρυθμισμένο να ανοίξει το αλεξίπτωτο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η ταχύτητα ξεπεράσει τα 35 μέτρα το δευτερόλεπτο σε υψόμετρο 2.000 ποδών.

Άλλες πληροφορίες
Το σύστημα αλεξιπτώτων ζυγίζει περίπου 27 κιλά, έναντι των 9 κιλών σε περιπτώσεις skydiving και των 5 κιλών σε περιπτώσεις base jumping.
Η αναδίπλωση του αλεξιπτώτου έκτακτης ανάγκης χρειάζεται περίπου μια ώρα και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μηχανισμός αποκοπής του. Είναι απαραίτητη αυτή η δυνατότητα γιατί ακούσια ενεργοποίησή του σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να καθυστερήσει την πτώση τόσο ώστε να τελειώσει το οξυγόνο του Felix.
Κανένα αλεξίπτωτο δεν είναι πιστοποιημένο για πάνω από 25.000 πόδια. Ο Felix πήδηξε από τα 128.000 πόδια.
Το βοηθητικό της αποστολής είναι πιασμένο στους ώμους της στολής σε αντίθεση με το σύνηθες που είναι στη μέση της πλάτης.

ΚΑΨΟΥΛΑ

Η κάψουλα που θα περικλείει τον Felix στην άνοδό του στην στρατόσφαιρα ζυγίζει περίπου 1315 κιλά (λίγο παραπάνω από ένα Σκαραβαίο της VW). Η κατασκευή της κάψουλας μπορεί να χωρισθεί σε τέσσερα διακριτά κομμάτια: Τη σφαίρα αποσυμπίεσης, τον κλωβό, το κέλυφος και τη βάση με τα μπλοκ πρόσκρουσης.

Σφαίρα αποσυμπίεσης
Περιλαμβάνει τα όργανα της κάψουλας και είναι το μέρος στο οποίο θα βρίσκεται ο Felix.. Είναι φτιαγμένη από fiberglass και βαφεί εποξικά με αντιπυρική βαφή. Η πόρτα και τα παράθυρα είναι ακρυλικά. Μέσα στην διαμέτρου 6 ποδών σφαίρα βρίσκονται μια καρέκλα, κάμερες και ο απαραίτητος εξοπλισμός, ενώ θα διατηρείται μια πίεση της τάξης των 8 psi, αντίστοιχη των 16.000 ποδών πάνω από τη θάλασσα, για λόγους αποφυγής της νόσου αποσυμπίεσης.

Κλωβός
Κατασκευασμένο από αεροναυτικούς σωλήνες χρωμομολυβδενίου (Chrome-Moly), ο κλωβός περιλαμβάνει τη σφαίρα και ουσιαστικά αποτελεί το σκελετό της κατασκευής. Πάνω σε αυτό θα προσδεθεί το μπαλόνι ανύψωσης, καθώς και τα συστήματα για τη πτώση και προσγείωση της κάψουλας.

Κέλυφος
Το εξωτερικό τμήμα της κάψουλας που φαίνεται πρακτικά στον παρατηρητή είναι ένα κέλυφος από μονωτικό αφρό καλυμμένο με fiberglass και βαφή, προσφέροντας προστασία στις ακραίες θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας (έως και -56.7 C). Είναι 11 πόδια σε ύψος και 8 πόδια σε διάμετρο στη βάση της, όπου είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να βοηθήσει στην ομαλότερη κάθοδο της κάψουλας.

Βάση και μπλοκ πρόσκρουσης
Η διαμέτρου 8 ποδών βάση της κάψουλας αποτελείται από την κυρίως βάση και από τα μπλοκ πρόσκρουσης.
Η κυρίως βάση αποτελείται από ένα σάντουιτς πλαισίων αλουμινίου σε κυψελοειδή μορφή, πάχους 2 ιντσών. Εκτός από προστασία κατά την πτώση από αιχμηρά αντικείμενα, προσφέρει και μια βάση στήριξης για διάφορα υποσυστήματα, όπως το κουτί ελέγχου του μπαλονιού και τις μπαταρίες της κάψουλας.
Τα μπλοκ βάσης αποτελούνται από χάρτινες κυψέλες ρητίνης, καλυμμένες με fiberglass και εποξικό υλικό. Είναι κατασκευασμένες ώστε να αντέχουν 8 G στην πρόσκρουση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια φορά. Χρειάστηκαν 150 τεστ πτώσης από τους μηχανικούς για την ανάπτυξή τους.

ΜΠΑΛΟΝΙ

Τύπος: Το μπαλόνι είναι γεμισμένο με ήλιο, το οποίο είναι αντιπυρικό, μη-τοξικό και η ασφαλέστερη λύση για την άνοδο της κάψουλας.
Υλικό: Λωρίδες από φιλμ πολυεθυλένης (πλαστικό) υψηλής αντοχής, πάχους μόλις 0.0008 ιντσών. Ταινίες ενισχυμένου πολυεστέρα χρησιμοποιούνται για την παραλαβή του βάρους.
Μέγεθος, όγκος, σχήμα: Το μπαλόνι θα έχει ψηλό και λεπτό σχήμα κατά την έναρξη της ανόδου, με ένα ύψος περίπου 55 ορόφων και όγκο περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Όταν φτάσει στο μέγιστο ύψος, λόγω της χαμηλότερης πίεσης το ήλιο θα εξαπλωθεί περαιτέρω, δίνοντας στο μπαλόνι ένα σφαιρικό σχήμα διαμέτρου περίπου 420 ποδιών.
Βάρος: Άδειο το μπαλόνι ζυγίζει περίπου 1682 κιλά.


Υποδομή φουσκώματος και απογείωσης
Το ήλιο μεταφέρεται με δύο φορτηγά και ένα τρίτο με έναν «βραχίονα απογείωσης» κρατάει ένα μέρος του μπαλονιού. Κατά την απογείωση, ο βραχίονας απομακρύνεται και ένας γερανός φέρνει την κάψουλα σε θέση κάτω από το μπαλόνι. Ο γερανός απελευθερώνει την συνδεδεμένη με το μπαλόνι πλέον κάψουλα και αυτό την ανυψώνει, ξεκινώντας την απογείωση.


Και κάπου εδώ τελειώνει το μικρό μας αφιέρωμα στην τεχνολογία της πτώσης του Felix Baumgartner. Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Red Bull Stratos 

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου