7.10.12

Χάνει το τάβλι τον θρόνο του?

Τι περιλαμβάνει βόμβες και δράκους και απειλεί την πρωτοκαθεδρία του τάβλι στις προτιμήσεις των φοιτητών? Το Tichu!

Το παιχνίδι καρτών που έκανε γνωστό διεθνώς τη δεκαετία του ’90 η Γερμανική εταιρία Fata Morgana (γιατί στη χώρα προέλευσής του, την Κίνα, ήταν από πολύ παλιότερα διαδεδομένο) έχει κατακλύσει πλέον τα κυλικεία των πανεπιστημιακών σχολών της χώρας μας.

Παίζεται με ειδική τράπουλα, η οποία βασίζεται στην κλασική των 52 φύλλων, απλά με διαφορετικούς συμβολισμούς (Σμαράγδια, Σπαθιά, Παγόδες και Άστρα αντί για τα κλασικά «χρώματα») και επιπρόσθετα 4 ειδικά φύλλα (Μαγιόνγκ, Σκυλιά, Φοίνικας και Δράκος). Πρακτικά, το παιχνίδι, το οποίο θυμίζει αμάλγαμα του πόκερ και του κουμ-καν (με λίγο από μπριτζ ή και ξερή), μπορεί να παιχτεί με μια κλασική τράπουλα με την προσθήκη 4 σημειωμένων φύλλων για τα αντίστοιχα ειδικά. Παίζεται κατά βάση με 4 άτομα χωρισμένα σε ομάδες των 2, και βασίζεται στη μέτρηση σκορ. Συνήθως, το παιχνίδι κερδίζει η ομάδα που φτάνει πρώτη τους 1000 βαθμούς και μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 20 περίπου παρτίδες, ανάλογα και τα στοιχήματα (ω, ναι, υπάρχουν και αυτά).

Τα πολλαπλά στάδια προετοιμασίας της παρτίδας, οι περίπλοκοι κανονισμοί και η ύπαρξη των ομάδων οδηγούν σε ένα περισσότερο στρατηγικό, παρά τυχερό παιχνίδι, από ότι πιθανώς άλλα παιχνίδια με τράπουλα, ενώ η δυνατότητα συμμετοχής τουλάχιστον 4 ατόμων και οι μικρές απαιτήσεις του σε εξοπλισμό είναι μάλλον οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν τον νεαρό φοιτητόκοσμο να αφήσουν πίσω τους τα χαρακτηριστικά χτυπήματα από τα πούλια πάνω στην τάβλα.

Βέβαια, πάντα κάποιοι ρομαντικοί θα διατηρούν πρώτο στην καρδιά τους το παιχνίδι που ανέθρεψε γενιές Ελλήνων (κυρίως φοιτητών), αλλά κάθε τι καινούριο είναι πάντα συναρπαστικό. Για αυτό, αν βρεθείτε σε κάποια σχολή μην εκπλαγείτε από το πόσο συχνά θα ακούσετε την ερώτηση «Τέταρτος για Tichu?».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου