7.10.12

Πικρές αλήθειες.

Το παρακάτω αρθράκι δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2008 στο Antinews, και δυστυχώς παραμένει επίκαιρο...




Κατά τη διάρκεια των αιώνων που η περιοχή μας είχε παρακμάσει και οι ξένοι κυρίαρχοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, οι ντόπιοι αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί και  Χριστιανοί. Κοινή συνισταμένη ήταν το θρήσκευμα και καθόλου η εθνότητα. Όταν οι πρώτοι ξένοι περιηγητές ρωτούσαν τους κατοίκους για τα αρχαία μνημεία που βρίσκονταν διάσπαρτα παντού, αυτοί τα απέδιδαν σε μακρινούς προγόνους «στον καιρό των …Ελλήνων».
 Οι «Έλληνες» ήταν μια  μυθική παρελθούσα κατάσταση. Η Αθήνα μέσα στα χρόνια  είχε καταντήσει ένα ασήμαντο χωριουδάκι πέριξ του βράχου της Ακροπόλεως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους αγωνιστές του `21 δεν την είχαν καν ακουστά. Στην εποχή τους κυριαρχούσε το Ναύπλιο, το Γαλαξίδι, και πάει λέγοντας.
Όντας αγράμματοι οι περισσότεροι δεν ήξεραν τίποτα για τα όποια περασμένα μεγαλεία της φυλής.
Όταν ύστερα από σκληρούς αγώνες  ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος, πρωτεύουσα πόλη ορίστηκε  το Ναύπλιο. Αργότερα και για συμβολικούς λόγους επελέγη η Αθήνα στην οποία και ακολούθησε αυτή η στρεβλή ανάπτυξη με αποτέλεσμα  το σημερινό οικοδομικό και όχι μόνο χάλι.
Για αυτό και  η Αθήνα είναι  η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ. Διότι δεν είχε συνέχεια. Διότι μεσολάβησαν χιλιάδες χρόνια μαρασμού και ανυποληψίας.
Η Θεσσαλονίκη απ` την άλλη, είχε σταθερή ανάπτυξη και  ήταν πάντα μεγάλη πόλη. Από ιδρύσεώς της.
Ουδέποτε περιήλθε σε κατάσταση χωριού. Βέβαια όταν ιδρύθηκε η σύγχρονη Ελλάς, η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα υπό τουρκική κυριαρχία… Ο Όθων λένε ότι ανέβαινε στους Δελφούς προκειμένου να δει την …Τουρκία η οποία και ξεκινούσε ως Κράτος από την Λαμία.
Τα αναφέρω αυτά διότι αυτή ήταν η Ελλάδα τότε και νομίζω ότι αυτήν την γεωγραφική Ελλάδα μεθοδεύουν πάλι κάποιοι. Ας μην γελιόμαστε. Η επανάσταση του `21 πέτυχε διότι την στήριξαν  οι μεγάλες δυνάμεις για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους.
Παρόλο τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας, η απελευθέρωση χρειάστηκε έξωθεν δυναμική επέμβαση  και διπλωματική κάλυψη για να πετύχει. Στα ξένα ιστορικά βιβλία θα βρει κανείς 1-2 σελίδες για το 1821 που κυρίως αναφέρονται στον καταλυτικό  ρόλο των Άγγλων, Ρώσων κλπ.
Οι μεγάλες τότε δυνάμεις ήθελαν λοιπόν την παρουσία μιας μικρής συμβολικής Ελλάδας στα όρια της αρχαίας κλασσικής περιοχής. Τους εξυπηρετούσε. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι χρήσιμη κυρίως ως λιμάνι και ως πρόσβαση των λοιπών Βαλκανικών χωρών στην Μεσόγειο.
 Άρα η αμιγώς Ελληνική Θεσσαλονίκη τους είναι αγκάθι. Καλώς ή κακώς η Τουρκία είναι και μεγαλύτερη εν δυνάμει οικονομική αγορά. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση. Οι καιροί και λόγω παγκοσμιοποίησης είναι χαλεποί. Οι μεθοδεύσεις πάμπολλες.
Δεν είναι μακρινή η εποχή που οι συγκυρίες θα αναγκάσουν τους ισχυρούς της γης να μας βάλουν πάλι στο καβούκι μας. Στην στενή δηλαδή γεωγραφική περιοχή της ευρύτερης Αττικής και της Πελοποννήσου. Τα υπόλοιπα τα θέλουν ελεύθερη εμπορική ζώνη για να εξυπηρετούνται συμφέροντα.
Η σημερινή γενιά των τριάντα κάτι είναι ίσως η μοναδική γενιά στα χιλιάδες χρόνια Ελληνισμού που δεν χρειάστηκε να πολεμήσει. Όλες οι άλλες γενιές με τον ένα ή άλλο τρόπο πολέμησαν. Αυτή η παρένθεση που έκανε τους Έλληνες μαλθακούς, σε συνδυασμό με την επίπλαστη οικονομική μας ευμάρεια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.
Αν και εφ` όσον πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει Ελλάδα με τη σημερινή έννοια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Αλλιώς ας ετοιμαστούμε για τον φυλετικό  και γεωγραφικό μας μαρασμό. Ο φυλετικός ήδη άρχισε με την ανεξέλεγκτη είσοδο, παραμονή και “αφομοίωση” πολλών χιλιάδων Γεωργιανών,  Τσετσένων κλπ.
Σε 20-30 χρόνια το αργότερο θα “σλαβοποιηθούμε φυλετικά”. Ο Φαλμεράγιερ θα δικαιωθεί πλήρως. Ο γεωγραφικός μαρασμός ίσως έρθει νωρίτερα… Την βλέπουμε άλλωστε τη συρρίκνωση (Κύπρος, Ίμια κλπ.).

Μάριος Αντύπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου