14.1.13

Το λάδι της ελιάς κάνει θαύματα.


Οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την συντήρηση και διάσωση ενός μεσαιωνικού καθεδρικού ναού της Βρετανίας ηλικίας 800 ετών, θεωρούν πως το ελαιόλαδο είναι αυτό που θα τους λύσει τα χέρια.

 
Πρόκειται για τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό York Minister, το υλικό κατασκευής του οποίου (ασβεστόλιθος) κινδυνεύει άμεσα από την όξινη βροχή, αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία έχει συσσωρευτεί επάνω του από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.


Το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο προστατεύει την πέτρα από τα στοιχεία της φύσης, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους διάφορους μολυντικούς παράγοντες που συγκεντρώνονται σε αυτήν να επανέλθουν στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα διάφορα άλατα συσσωρεύονται μέσα στην δομή του ασβεστόλιθου, και στην πορεία τον ραγίζουν, με αποτέλεσμα το όλο οικοδόμημα να κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ο συγκεκριμένος ναός χρειάστηκε 250 χρόνια για να ολοκληρωθεί, και στην διάρκεια της ζωής του άντεξε σε πολέμους, πυρκαγιές, κεραυνούς, ακόμη και σε λεηλασίες.
Σήμερα όμως κινδυνεύει εκ των έσω.
Κάποιες πρόσφατες απόπειρες διάσωσής του με χρήση λαδιού από λιναρόσπορο απέτυχαν, και μάλιστα έβλαψαν περισσότερο την πέτρα σκουραίνοντάς την.
Από εκεί όμως εμπνεύστηκαν οι ειδικοί  την επάλειψή του με ελαιόλαδο, και σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυτή τη μέθοδο μόλις ολοκληρωθούν οι αρχικές δοκιμές σε δείγματα ασβεστόλιθου.

S.A.
NPR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου