14.1.13

Η προπαγάνδα των άκρων.


Η όξυνση της κομματικής αντιπαράθεσης με κατηγορίες που έχουν ξεπεράσει τα συνήθη όρια μιας ρητορικής σύγκρουσης, τα κρούσματα βίας από ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστικές, οι δυναμικές παρεμβάσεις του κράτους για να εκκαθαριστούν κατειλημμένοι επί πολλά χρόνια δημόσιοι χώροι, έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

 
Η πλειοδοσία στις καταγγελίες και η διάδοση βιτριολικών υπαινιγμών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Και στο παρελθόν εκτοξεύονταν με απύθμενη ευκολία βαριές κουβέντες, ωστόσο γρήγορα απορροφούνταν.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά λόγω της διάρκειας που έχει το φαινόμενο. Σχεδόν όλα τα κόμματα μιλούν για την ύπαρξη σχεδίου.



Σε προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η αλυσίδα της τυφλής βίας είναι οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης».
Αφορμή γι” αυτή την τοποθέτηση ήταν οι τελευταίες επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε σπίτια δημοσιογράφων και σε γραφεία τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. 
Ρωτήσαμε στελέχη της Ιπποκράτους τι εννοούν, αλλά δεν πήραμε καθαρή απάντηση με το επιχείρημα ότι «δεν είμαστε ντετέκτιβ». Υπογράμμιζαν όμως ότι «πρέπει τα κόμματα να αποδοκιμάσουν τη διάχυτη βία», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει με τη δέουσα αυστηρότητα γιατί θέλει να χαϊδέψει αυτιά». 
Αυτή η προσέγγιση χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που ευνοεί την εκδήλωση εγκληματικών πράξεων.
Ωστόσο πρέπει να θυμίσουμε ότι τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και στελέχη του έχουν χρησιμοποιήσει πολύ σκληρά λόγια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ για «πολιτική αλητεία» και έχει ξεκινήσει «διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής».
Από την πλευρά του, ο Θ. Πάγκαλος έχει αποκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «εγκληματική συμμορία». 
Τον ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί και η ΔΗΜΑΡ γιατί αποδοκίμασε χλιαρά (κατά την εκτίμησή της) την κατάληψη των κεντρικών γραφείων της και γιατί πιστεύει ότι «ακολουθεί τη γραμμή του αριστερού λαϊκισμού, η οποία είναι επικίνδυνη για τη χώρα και θα αποδειχθεί καταστροφική και για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο τα περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου τα θεωρούν στη ΔΗΜΑΡ «υπερβολικά, για να μην πούμε εκτός πραγματικότητας». 
Σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αναρχικοί, οι αυτόνομοι και οι μπαχαλάκηδες κινούνται συντεταγμένα για να καταλύσουν την έννομη τάξη, δηλώνει η Χρυσή Αυγή. Αυτό όμως δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το αντίθετο θα προκαλούσε, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς ασύμβατο με την κοσμοθεωρία της Ακροδεξιάς. 
Το ΚΚΕ στα ζητήματα αυτά έχει σταθερή θέση. Η εκτίμησή του συμπυκνώνεται στη φράση: «Κάθε φορά που η κυβέρνηση πιέζεται, βγαίνουν οι μπαχαλάκηδες και της δίνουν προσχήματα.
Της επιτρέπουν να πλασάρεται ως δύναμη της τάξης και της ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και κατακρεουργεί τα εισοδήματά τους». 
Συνεχείς προσπάθειες καταβάλλει η Ν.Δ. προκειμένου να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον βάλει στη θέση του κατηγορούμενου για ό,τι βίαιο συμβαίνει στη χώρα.
Η σκοπιμότητα είναι προφανής: επιχειρεί να τον εκθέσει στα μάτια των νοικοκυραίων και να αποδείξει ότι πρόκειται για ένα κόμμα που ανέχεται τη βία και πριμοδοτεί παραβατικές συμπεριφορές, άρα δεν πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μολότοφ πέφτει στο Διδυμότειχο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί. Αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της προσφέρεται (δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά χρησιμοποιεί το μιντιακό σύστημα, με τμήμα του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα. 
Είχε προηγηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της οικονομίας. «Είναι το κόμμα της δραχμής που επενδύει στην καταστροφή της χώρας», είναι το κλασικό μοτίβο της προπαγανδιστικής εκστρατείας της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με τη ΔΗΜΑΡ πάντως να τηρεί πιο εφεκτική στάση. 
Τα συνδυασμένα πυρά των κυβερνητικών εταίρων και η επιθετική στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης έχουν φρενάρει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Απόδειξη είναι η τελευταία μέτρηση της Public Issue για τον «Σκάι».
Πρώτη φορά από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και μειώνεται θεαματικά η υπεροχή του στην παράσταση νίκης. 
Και η Κουμουνδούρου πάντως μιλάει για σχέδιο, μόνο που αυτή κάνει λόγο για «άρωμα ακροδεξιάς παρακρατικής δράσης και τρομοκρατίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου (Real fm) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει τη «στρατηγική της έντασης». Ο όρος είναι φορτισμένος και παραπέμπει στην Ιταλία. Η αρχή της «στρατηγικής της έντασης» τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και κλιμακώθηκε την περίοδο των «μολυβένιων χρόνων». 
Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Σοφία Βιδάλη, ήταν το αποτέλεσμα: «α) των επιδιώξεων ορισμένων κέντρων εξουσίας εντός και εκτός Ιταλίας τα οποία εκμεταλλεύθηκαν και χρησιμοποίησαν ως εκτελεστικά όργανα τις ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις. β) της απήχησης της φασιστικής και νεοφασιστικής ιδεολογίας σε τμήμα της ιταλικής νεολαίας και της προσπάθειας επιβολής της μέσω της βίαιης παράνομης πολιτικής δράσης» («Η τρομοκρατία στην Ιταλία κατά τη δεκαετία του ’70», εκδόσεις Σάκκουλα).

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου