17.3.13

Η κυπριακή Βουλή ανέβαλε την ψηφοφορία!


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, η κυπριακή Βουλή ανέβαλε σήμερα την ψήφιση του αμφιλεγόμενου φόρου επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, που απαίτησαν οι αρμόδιοι του Eurogroup, προκειμένου να διασώσουν την σχεδόν χρεοκοπημένη αυτή χώρα.

 
Η ανακοίνωση της αναβολής της ψήφισης του νόμου δημιούργησε πανικό στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με διάφορα ρεπορτάζ να μιλάνε για σκληρή πίεση από πλευράς της ΕΚΤ προς την κυπριακή κυβέρνηση να μη κάνει πίσω και να περάσει σήμερα κιόλας το πρωτάκουστο αυτό μέτρο.


Το διακύβευμα για την μεγαλόνησο, με τον πληθυσμό του ενός εκατομμυρίου, είναι τεράστιο, αφού μια άρνηση των βουλευτών της στο να ψηφίσουν την φορολόγηση των καταθέσεων θα έφερνε πιο κοντά το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας, και πιθανώς την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.
Παράλληλα, όλοι τώρα φοβούνται ένα μαζικό και ανεξέλεγκτο bank run μεθαύριο Τρίτη (αύριο είναι αργία), ασχέτως του τι θα ψηφίσει η Βουλή.
Το δίλημμα σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι: Ψηφίζεται το μέτρο και αποφεύγεται η χρεοκοπία, ή δεν ψηφίζεται και πάμε για άτακτη χρεοκοπία και αποπομπή από την ευρωζώνη.
Το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε ο ίδιος την αναβολή της ψήφισης, χωρίς όμως να αναφέρει τον λόγο.
Πάντως η απόφαση για την φορολόγηση των καταθέσεων είναι η πρώτη φορά που παίρνεται, τουλάχιστον για την ευρωζώνη, και όλοι τώρα ανησυχούν για το τι θα συμβεί στην Ιταλία, στην Ισπανία, και σε άλλες οικονομικά ευάλωτες χώρες.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου