23.3.13

Οι εξελίξεις στη Κύπρο.


Τελικά, οι βουλευτές της Κύπρου ψήφισαν υπέρ της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας τους, και της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου «αλληλεγγύης», ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίων για να αποφευχθεί η εκροή τους από τις τράπεζες.


 Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την επίτευξη συναίνεσης και σε άλλα καίρια ζητήματα όπως είναι η φορολόγηση των καταθέσεων.



Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί εκ νέου με τους αρμόδιους των Βρυξελλών, πριν ξανασυνεδριάσει το κυπριακό κοινοβούλιο.
Η μεγαλόνησος χρειάζεται οπωσδήποτε €5.8 δις για να μπορέσει να πετύχει την διάσωσή της (ύψους €10 δις).
Χθες, η κυπριακή βουλή υπερψήφισε 9 νομοσχέδια, που καλύπτουν τρία βασικά μέρη του σχεδίου διάσωσης, όπως είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, και πιο ειδικά της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, της Λαϊκής.
Την σύσταση ταμείου αλληλεγγύης, και την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το ταμείο θα επέτρεπε την συγκέντρωση κεφαλαίων και την εκμετάλλευση μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα αερίου (και τα ασφαλιστικά ταμεία) για την έκδοση έκτακτων ομολόγων,  κάτι όμως στο οποίο αντιδρά αρνητικά η Μέρκελ.
Την εγκαθίδρυση ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος τους από το νησί.
Το ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων μπορεί να συζητηθεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Έχει προταθεί προς συζήτηση ένας φόρος ύψους 15% για όλες τις καταθέσεις άνω των €100.000.
Το Eurogroup συνέρχεται την Κυριακή, με σκοπό τη συζήτηση της κυπριακής κρίσης.
Απ΄την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει δώσει στη Κύπρο διορία μέχρι την Δευτέρα για να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, αλλιώς, όπως λέει, θα διακόψει πάραυτα τη παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευσή τους, και που μάλλον θα έθετε την χώρα εκτός ευρωζώνης.
Προς το παρόν οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν κλειστές, ενώ δεν γίνονται δεκτές οι πιστωτικές κάρτες στις εμπορικές συναλλαγές.
Και ενώ η Γερμανία λέει εμμέσως και αμέσως πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να περιμένει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, πέραν αυτής που της έχει προσφερθεί, οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Μόσχα, από την οποία ζήτησαν απεγνωσμένα βοήθεια, έπεσαν στο κενό και απέβησαν άκαρπες.
Τώρα, οι Κύπριοι τραπεζίτες απευθύνουν έκκληση στους βουλευτές της χώρας να υπερψηφίσουν οπωσδήποτε το μέτρο της φορολόγησης των καταθέσεων, ειδάλλως η χώρα θα καταρρεύσει (όπως λέγεται).
Ο διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου Ανδρέας Άρτεμης είπε πως «πρέπει επιτέλους όλοι να κατανοήσουν, και ειδικά οι 56 βουλευτές, πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επιβολή φόρου στις καταθέσεις άνω των €100.000 για να σωθεί το τραπεζικό μας σύστημα».

BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου