15.4.13

Γερμανοί: Οι φτωχοί συγγενείς της ευρωζώνης!!!!


Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι Γερμανοί δεν εκμεταλλεύτηκαν την κρίση, και έτσι σήμερα είναι αρκετά  φτωχότεροι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!




Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ισχυριζόμενη ότι για αυτό το λόγο οι Γερμανοί θα πρέπει να σταματήσουν να βοηθούν τους άλλους, και να κοιτάξουν το δικό τους χάλι…


Τα στοιχεία της ΕΚΤ αποτελούν πολιτικό δυναμίτη.
Για πρώτη φορά κάποιοι επίσημοι Οργανισμοί της ΕΕ έβαλαν κάτω τα στοιχεία, και χρησιμοποιώντας επιστημονική μεθοδολογία αποπειρώνται να εντοπίσουν τον πλούτο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, και πως αυτός κατανέμεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μέση περιουσιακή κατάσταση των Γερμανών αποτιμάται σε μόλις €51,000, και αυτό τους καθιστά πιο φτωχούς από τους Σλοβάκους, 50% φτωχότερους από τους Έλληνες (€102,000), και πένητες σε σχέση με τους κατοίκους του Λουξεμβούργου και της Κύπρου που έχουν περιουσίες €398,000 και €267,000 αντίστοιχα.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να  αποτελεί έκπληξη, αλλά δεν είναι δα και σκάνδαλο.
Απλά περιγράφει την πραγματικότητα, την οποία όμως δεν αναφέρουν ούτε οι πολιτικοί, αλλά ούτε και τα ΜΜΕ της Ευρώπης.
Το σκάνδαλο είναι ότι η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε αυτά τα στοιχεία, παρά μόνο μετά την συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, κάτι που αποδεικνύει τον πολιτικό της ρόλο στην κρίση.
Η οικονομική κατάσταση, όπως αποτυπώνεται, δεν συμβαδίζει με την εικόνα των πλούσιων Γερμανών που όλοι εντέχνως καλλιεργούν.
Στις Βρυξέλλες συνεχώς ακούγεται το ότι η Γερμανία, με τις ισχυρές της εξαγωγές, έχει βάλει στη γωνία την Νότια Ευρώπη και την έχει βυθίσει στα χρέη.
Αυτό όμως είναι ένα ψέμα, όπως και το ότι η Γερμανία κέρδισε από την ΟΝΕ περισσότερα από ότι οι υπόλοιποι εταίροι της.
Αντίθετα με τα παραμύθια, με την εφαρμογή του ευρώ, η Γερμανία έχασε σε ανάπτυξη, και σε κατά κεφαλή εισόδημα.
Παράλληλα, οι πιο αδύναμες οικονομίες του Νότου, βυθίστηκαν στα χρέη, χάρη στα χαμηλά επιτόκια που προσέφερε το ενιαίο νόμισμα.
Οι Γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται σε άρνηση. Επιμένουν σε πανευρωπαϊκή δημοσιονομική ισότητα, και απαιτούν περισσότερη αλληλεγγύη μέσω των ευρωομολόγων.
Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί, οι Γάλλοι, και οι Αυστριακοί, που έχουν ήδη ξεζουμιστεί από τους φόρους, θα πρέπει τότε να εγγυώνται τα εθνικά χρέη των ανήμπορων εταίρων τους στην ευρωζώνη, χωρίς όμως οι ίδιοι ως πολίτες να είναι πλουσιότεροι των Ιταλών, των Ισπανών, των Βέλγων, των Μαλτέζων, αλλά και των Κυπρίων.
Και επειδή κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο, ελπίζουμε πως τα ευρωομόλογα θα αναβάλλονται εσαεί.
Απλά δεν είμαστε σίγουροι για το πότε θα ξανάρθουν στο προσκήνιο, με δεδομένη την ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη.
Κάποιοι θεωρούν ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ δεν είναι αντιπροσωπευτικά, αφού οι αξίες των ακινήτων που μετρήθηκαν ήταν του 2008, αλλά αυτό ισχύει μόνο για την Ισπανία.
Άλλοι λένε ότι τα μεγέθη των νοικοκυριών ποικίλλουν. Κι αυτό όμως δεν ισχύει.
Η Γερμανία έχει δυο άτομα ανά νοικοκυριό, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.32.
Κάποιοι πάλι θεωρούν τους Γερμανούς πλούσιους λόγω των μεγάλων τους συντάξεων.
Ναι αλλά οι συντάξεις αυτές πληρώνονται από τα σημερινά εισοδήματα των εργαζομένων.
Δηλαδή δεν μπορούν να θεωρηθούν ως συσσώρευση κεφαλαίου μέσω ασφάλειας ζωής, επενδυτικού ταμείου, ή καταθέσεων.
Για αυτό, μόνο οι καταθέσεις ελήφθησαν υπόψη στις μετρήσεις και στον υπολογισμό περιουσιακών στοιχείων, μαζί με τις κατοικίες (μείον το χρέος), τα αυτοκίνητα, τα κοσμήματα, και τα έργα τέχνης.
Μια άλλη πικρή αλήθεια που προκύπτει, είναι ότι στη Γερμανία, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τα περιουσιακά στοιχεία είναι ανισομερώς  κατανεμημένα, με μερικούς Γερμανούς πραγματικά εύπορους, κάτι που επηρεάζει αρκετά  την στατιστική κατανομή.
Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΚΤ, οι Γερμανοί έχουν τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στη ευρωζώνη εξαιτίας της επανένωσης των δυο Γερμανιών, και των παγκόσμιων πολέμων που οι ίδιοι ξεκίνησαν.
Οι πιο πλούσιοι Ευρωπαίοι ζουν σε μικρές χώρες με υπερτροφικά τραπεζικά συστήματα (Λουξεμβούργο, Μάλτα, και Κύπρο). Και οι μεγάλες περιουσίες χτίσθηκαν στα κράτη όπου δεν κληροδοτήθηκαν  πόλεμοι από γενιά σε γενιά, όπως στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, και στο Βέλγιο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι ακόμη και στη Σλοβακία ή στην Σλοβενία, η περιουσιακή κατάσταση των νοικοκυριών αυξήθηκε πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη στη Γερμανία, από την εποχή της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Πως γίνεται;
Η απάντηση σε αυτό το αίνιγμα αποκαλύπτει και την μεγάλη αδυναμία στην δημιουργία περιουσίας στη Γερμανία.
Στα πρώην κομμουνιστικά κράτη, οι νέες κυβερνήσεις που προέκυψαν μεταβίβασαν την ιδιοκτησία των διαμερισμάτων και των ακινήτων στους ενοίκους τους, σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό εξηγεί το γιατί σε αυτά τα κράτη το ποσοστό ιδιοκτησίας ανέρχεται στο 80-90% μεταξύ των πολιτών, ενώ το αντίστοιχο της Γερμανίας είναι μόλις 44%.
Οι περισσότεροι Γερμανοί συνεχίζουν να φυλάνε τα χρήματά τους στις τράπεζες, με χαμηλά επιτόκια, παρά το ότι συνεχώς χάνουν χρήματα αφού ο πληθωρισμός υπερκαλύπτει τα επιτόκια.
Θα ήταν πιο λογικό να επενδύουν σε ακίνητα. Με λίγη οικονομική πειθαρχία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αυξήσουν την περιουσία τους μακροπρόθεσμα.
Και αυτό είναι που θα πρέπει να κάνουν από τώρα οι Γερμανοί, έτσι ώστε να κατανεμηθεί πιο δίκαια η περιουσιακή κατάσταση στη χώρα.

Απόδοση:S.A.

Σημ. Κάνω έκκληση στους συνέλληνες, από σήμερα κιόλας, να ξεκινήσουμε έρανο για να βοηθήσουμε τους φτωχούς εταίρους μας.
Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου