3.7.13

Μια ιστορία τεχνολογίας και … πολιτισμού.


Πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, είχε τύχει να ξεναγηθώ σε μια στρατιωτική μονάδα αποθήκευσης βλημάτων κλπ της πολεμικής αεροπορίας στο Σέδες της Θεσσαλονίκης.
Η όλη εμπειρία ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα ήταν μια πληροφορία που μας δόθηκε τότε από τον υπεύθυνο αξιωματικό.
Ότι δηλαδή, η βαφή παραλλαγής στους εξωτερικούς τοίχους και στις οροφές των τολς, που χρησίμευαν για αποθήκες βλημάτων, ήταν ίδια και απαράλλαχτη από τότε που πρωτοτοποθετήθηκε από τους…  Γερμανούς στη κατοχή!




Μιλάμε δηλαδή για πολύ προχωρημένη μπογιά, η οποία άντεξε στον χρόνο, και στις διάφορες καιρικές συνθήκες.
Γερμανική τεχνολογία στο έπακρο!
Ένα χημικό θαύμα.
Ίσως της IG Farben.
Αν δεν κάνω λάθος, της  ίδιας δηλαδή εταιρίας χημικών, που προμήθευε και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των SS με το φονικό αέριο zyclon B, με το οποίο δολοφονούνταν οι Εβραίοι.


Αυτά όλα τα θυμήθηκα, όταν περνούσα προχθές έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Τούμπα, και το βλέμμα μου έπεσε σε ένα γκράφιτι, γραμμένο με μπογιά πάνω ακριβώς από την θύρα 5 (βλ. φωτογραφία) .
Και που είναι το εντυπωσιακό;
Μα στο ότι αυτό που είδα γραμμένο εκεί πάνω, γράφτηκε πριν από 30 και βάλε χρόνια τουλάχιστον.
Για να μη πω περισσότερα…
Αν θυμάμαι καλά, όταν το  πρωτοείδα τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ήταν  ο Φορτούλα, ίσως και ο Ρενέ Ντεκ, και πρόεδρος ο Παντελάκης.
Μιλάμε για προϊστορικές εποχές.
Και όμως, η μπογιά αντέχει!
Unbelievable.
Μα τι σπρέι ήταν αυτό;
Ποίας ποιότητος;
Πάμε καλά;
Την ώρα που όλα μα όλα τα ανάλογα προϊόντα είναι κυριολεκτικά της πλάκας;
Που γράφεις σήμερα ένα σύνθημα, και αύριο δεν υπάρχει;
Προτείνω να αναλυθεί η χημική σύσταση της εν λόγω μπογιάς και να αντιγραφεί.
Πάραυτα.
Όπως επίσης προτείνω στην υπουργό Πολιτισμού, μα τι λέω… ας πάω πιο ψηλά, στον Ιβάν Σαββίδη να 'ουμ, να ανακηρύξει το εν λόγω γκράφιτι, αν μη τι άλλο, πολιτιστική κληρονομιά.
Γενιές και γενιές παοκτσήδων, πέρασαν κάτω από την συγκεκριμένη θύρα, με βροχές, με χιόνια, και με ήλιο, βλέποντας το εν λόγω σύνθημα.
Όσο για το περιεχόμενό του, αν και ακατάλληλο, εν τούτοις μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στη γειτονιά, θέλει τον Νίκο να έχει παντρευτεί τελικά την Έφη την σουρτούκω, να έχουν κάνει δυο παιδιά, και μετά να έχει αποδημήσει εις Κύριον, με την μεσόκοπη πλέον Έφη να απολαμβάνει την σύνταξή του στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
Έτσι μου είπε αξιόπιστη πηγή (ο μπαρμπά Μήτσος ο περιπτεράς), που την εποχή που γράφτηκε το σύνθημα ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου.
Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Έτσι δεν είναι;
Για αυτό και τα μοιράζομαι μαζί σας.
Έτσι γράφεται η ιστορία….
Και ο πολιτισμός.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου