23.8.13

Το Detroit... πωλείται!



Όλοι ξέρουν πως εκτός από την Ελλάδα, και κάποιες άλλες χώρες της ευρωζώνης, μια μεγάλη οικονομική κρίση μαστίζει και την Αμερική.
Άσχετα αν εκεί, με την εκτύπωση χρήματος, την ποσοτική χαλάρωση, και τα τεράστια κέρδη από τους πολέμους, η κρίση δεν βιώνεται τόσο σκληρά όσο σε εμάς…



Μια από τις αμερικανικές πόλεις που έχει κυριολεκτικά γονατίσει, χρεοκοπώντας, είναι το άλλοτε πανίσχυρο βιομηχανικά Detroit, που σήμερα θυμίζει μια σκιά του παλιού καλού εαυτού του.


Παντού στη πόλη επικρατεί μιζέρια και εγκληματικότητα, με την ανεργία να κυριαρχεί.
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι αρμόδιοι;
Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να πουληθεί η πόλη στους… Καναδούς!
Αυτό προτείνει ο John H. Fund γράφοντας στο American Spectator.
Όπως λέει, μόνο η συλλογή αριστουργημάτων του Detroit Institute of Arts αξίζει πάνω από $2.5 δισ.
Η δε περιοχή Belle Isle θα μπορούσε να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές, και να μετατραπεί σε ένα είδος μίνι Χονγκ Κονγκ, αποφέροντας τουλάχιστον ένα ακόμη δισεκατομμύριο στα ταμεία.
Μέχρι και μια καμηλοπάρδαλη που υπάρχει στον τοπικό ζωολογικό κήπο, ιδανική για εκτροφή, θα μπορούσε να πουληθεί ως και $80.000.
Και ποιος θα τα αγόραζε όλα αυτά;
Όπως γράφει ο Fund, ένας ιδανικός υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο βόρειος γείτονας τους, δηλαδή ο Καναδάς!
Το μόνο που χωρίζει το Detroit από τον Καναδά είναι ένα ποτάμι και μια γέφυρα, ενώ όπως λέει, στην απέναντι όχθη υπάρχει μια σύγχρονη διακυβέρνηση, χαμηλά ποσοστά ανεργίας, ελάχιστα χρέη, και ακόμη περισσότερη οικονομική ελευθερία  απ’ ότι στις ΗΠΑ!
Εν τω μεταξύ, μια όχι και τόσο σοβαρή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το καναδικό πρακτορείο ειδήσεων Global News, σχετικά με το αν οι Καναδοί θέλουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν το χρεοκοπημένο Detroit, είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν Ναι το 36%, ενώ ακολουθεί ένα 29%, που θα ήθελε να το αγοράσει υπό τον όρο ότι θα ξεφορτώνονταν πρώτα όλα τα όπλα που κυκλοφορούν στην αμερικανική πόλη.
Στα σοβαρά τώρα, η καναδική γειτονική πόλη Windsor ενδιαφέρεται να αγοράσει το μισό υποβρύχιο τούνελ που ενώνει τις δυο πόλεις, προσφέροντας στους Αμερικανούς $100 εκατομμύρια.
Και όπως καταλήγει στο άρθρο του ο Fund «προς το παρόν η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στον Καναδά είναι κάτι το πολιτικά ανέφικτο… σε μερικούς όμως μήνες, μόλις θα νιώσουμε το συντριπτικό βάρος του δημόσιου χρέους της πόλης στα κεφάλια μας, τότε θα ψάχνουμε για ριζοσπαστικές λύσεις…».

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου