4.1.14

Βόρεια Κορέα: Υπόδειγμα φιλελευθερισμού!



Αναρωτιέμαι αναγνώστη μου, πόσες φορές διάφοροι ημιμαθείς νεοφιλελευθερίζοντες, όταν τους στριμώχνεις σε μια συζήτηση, έχουν χρησιμοποιήσει το επιχείρημα
άμα δεν σου αρέσει να πας στην Βόρεια Κορέα!



Δεν θα σχολιάσω την βαθειά ριζωμένη μετεμφυλιοπολεμοχουντική αντίληψή τους, ότι το κράτος τους ανήκει ολοκληρωτικά, οπότε οποιαδήποτε αμφισβήτηση/αυθάδεια προς τις προσωπικές πεποιθήσεις τους πρέπει να τιμωρείται με την τιμωρία της υπερορίας. 
Αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως έχουν δικαίωμα να λένε ότι θα μας στείλουν στην Β.Κορέα ως τιμωρία.


Τι συνιστά μια φιλελεύθερη πολιτεία;
Τι είν’ η πατρίδα μας; 
Ή τι τέλος πάντων ήθελε, ανάμεσα σε άλλα, να επιβάλλει ο Τζέφρυ Παπανδρέου ως υπαρκτό φιλελευθερισμό στα καθ’ημάς;
Μήπως είναι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών;
Μα, η Β.Κορέα εδώ και δεκαετίες έχει ελεύθερη και νόμιμη την χρήση της ινδικής κάνναβης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Μήπως είναι η οικολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; 
Μα, τότε η Β.Κορέα είναι η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στον κόσμο – με 67% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να παράγεται από υδροηλεκτρικά φράγματα.
Σας έχει ζαλίσει τον έρωτα ο Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης και τα άλλα ν/φ παιδιά εκεί στο Αλαφουζιστάν με το σβήνουμε-τα-φώτα-για-την-ώρα-της-γης; 
Μα, η Β.Κορέα την έχει εφαρμόσει από πάντα, και με μεγάλο ενθουσιασμό.
Μια ματιά θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο:



Ανοησίες θα πει κάποιος, αυτή είναι μόνο η επιφάνεια των πραγμάτων.
Τι γίνεται με την οικονομία, όμως, με τα σκληρά ν/φ ζητήματα;
Έχουμε ακούσει φυσικά όλοι γι ‘αυτές τις περίφημες ειδικές οικονομικές ζώνες, που θέλουν οι ν/φ αμέτι μουχαμέτι να δημιουργηθούν, ει δυνατόν περιλαμβάνοντας ακόμα και όλη την χώρα.
Σιγά τα ωά, θα πουν οι Βορειοκορεάτες σύντροφοι, καθώς έχουν φτιάξει τις δικές τους ΕΟΖ εδώ και 20 χρόνια.
Αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων δια της χαμηλής φορολογίας, η χώρα που καθοδηγείται από το λαμπερό αστέρι του γιούτσε, δεν πάει πίσω. 
Ο φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρήσεων είναι 25%, λιγότερο από τον μέσο εταιρικό φορολογικό συντελεστή της ΕΕ, αλλά κατεβαίνει στο 10% και 14% αντίστοιχα για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας που επιθυμεί να αναπτύξει η χώρα και στις ΕΟΖ, αντίστοιχα.
Φυσικά, η προσέλκυση επενδύσεων, δεν σταματά εκεί.
Σε επιχειρήσεις που επενδύουν με δικά τους κεφάλαια σε έργα υποδομής, έχουμε πλήρη απαλλαγή από τους φόρους για 4 χρόνια από την στιγμή που ξεκινήσει η εταιρεία να καταγράφει κέρδη, και μετά έκπτωση φόρου 50% για τα επόμενα 3 χρόνια.
 Όπως επίσης, όποιος σοβαρός επενδυτής θέλει να φτιάξει μια επένδυση μακράς πνοής – για τουλάχιστον 10 χρόνια – απαλλάσσεται τελείως από φόρους για τους τρεις πρώτους χρόνους από την στιγμή που αρχίσει να βγάζει κέρδη η επένδυσή του, και μετά έχει έκπτωση 50% στον φόρο για τα επόμενα 2 χρόνια.
Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, δεδηλωμένος στόχος της Β.Κορέας είναι η πλήρης κατάργηση κάθε μορφής φόρου εισοδήματος.
Πώς να μην γελά μετά και να μην είναι χαρούμενος ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, με μια τέτοια δυναμική, ανερχόμενη οικονομία, και μια χώρα που προώρισται να επικρατήσει ως περιφερειακή υπερδύναμη στο τμήμα αυτό της Άπω Ανατολής;
Το ότι η Β. Κορέα θα έπρεπε να είναι η ονείρωξη κάθε συνεπή νεοφιλελεύθερου είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο.
Αλλά, θα ρωτήσει κάποιος, με τα πολιτικά δικαιώματα, τι γίνεται;
Η απάντηση, που φυσικά θα ικανοποιήσει κάθε συνεπή φαιοφιλελεύθερο, είναι ότι αυτά, ευτυχώς, στην πράξη απουσιάζουν παντελώς.
Η κυβέρνηση της Β.Κορέας δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, δεν υποκύπτει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, δεν διστάζει να τα βάλει με συντεχνίες, ούτε υπάρχει κίνδυνος να πέσει όταν είναι να περάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ούτε υπάρχει ανάγκη για δικτάτορες τύπου Πινοσέτ, κυβερνήτες-τσόντες στα όρια της δημοκρατικότητας, τύπου Παπαδήμου-Μόντι, ή ακόμα-ακόμα κάθε κόμμα που βγαίνει στην εξουσία να αθετεί αμέσως και αδίστακτα τις υποσχέσεις του, για να οδηγηθεί δημοσκοπικά από το 45% στο 5% αφού κυβερνήσει ή από το 45% στο 19% πριν καν κυβερνήσει.
Όλοι, φυσικά, γνωρίζουν στην Β.Κορέα τα γραπτά του Κιμ Ιλ Σουνγκ, και το γιούτσε είναι το κοινά αποδεκτό πλαίσιο που δέχονται όλοι, χωρίς ανούσιες εντάσεις και αμφισβητήσεις.
Το δε σύνταγμα της Β.Κορέας πατάει σε μια μακρά παράδοση φιλελεύθερων και δημοκρατικών συνταγμάτων, ξεκινώντας από τις ιδέες του Τόμας Τζέφερσον, τον οποίο φαίνεται οι βορειοκορεάτες γνωρίζουν καλύτερα από τους φιλελεύθερους ομολόγους τους της δύσης – καλύτερη απόδειξη το σύνταγμα της Β.Κορέας με τις ευθείες αναφορές στις ιδέες της αμερικάνικης επανάστασης.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι βορειοκορέατες εφαρμόζουν τις ιδέες του διαφωτισμού, της αμερικάνικης και της γαλλικής επανάστασης για τον σεβασμό της ζωής, της τιμής και της ιδιοκτησίας των πολιτών, στον ίδιο ακριβώς βαθμό που το κάνουν και οι ομόλογοί τους της δύσης, αν όχι  περισσότερο. 



Δημοψηφίσματα; Απουσιάζουν εξίσου στην Β.Κορέα όπως και στην ΕΕ για ζητήματα που αφορούν στην ζωή και την ευημερία των πολιτών.
Και για να μην υστερήσουν οι Βορειοκορεάτες σε τίποτα σε σχέση με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αλλά να την ξεπεράσουν καθόλα, τρικέφαλο τέρας κυβερνά την Ελλάδα, η διαβόητη τρόικα εσωτερικού;
Μα, οι βορειοκορεάτες επιδεικνύουν αταλάντευτη πίστη σε τρικομματικές κυβερνήσεις εδώ και 50 χρόνια.
Για την ακρίβεια, έχουν τρικομματική κυβέρνηση εδώ και  50 χρόνια.
Έτσι, η Β.Κορέα παρέχει ένα εξαιρετικά σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις, μακριά από τις δηλητηριώδεις επιδράσεις της δημοκρατίας στην ελευθερία της αγοράς, όπως θα επισήμαινε, και πολύ σωστά o Economist.
Καταλήγοντας, την επόμενη φορά λοιπόν που θα ερωτηθείς από τον εξυπνάκια φαιοφιλελεύθερο, που συναντάμε όλοι μας καθημερινά στα social media, αλλά και στην ζωή, έαν θέλεις να πας στην Β.Κορέα άμα δεν σου αρέσει, η απάντηση οφείλει να είναι:
-Γιατί όχι; Αλλά και -Γιατί όχι κι εσύ να μην θέλεις;

1 σχόλιο: