4.1.14

Πες τα Δήμαρχε…



«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του.».



Η δήλωση είναι του Γιάννη Μπουτάρη και περιλαμβάνεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τοπικό free press «Εξώστης» (Το παλαιότερο free press της χώρας, δημιουργία του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη)
Είναι, περίπου, σαν να παίρνει ο Καμίνης έναν κασμά για να σκάψει στον Παρθενώνα. Πιθανότατα τώρα η Τσιμισκή να είναι γεμάτη μαλλιά και δόντια-θα έχουν καραφλιάσει πολλοί, θα έχουν φύγει περισσότερες μασέλες. Όμως ο Μπουτάρης εξελέγη δήμαρχος από ανθρώπους που συμφωνούν μαζί του.


Και αν δεν έχουν το θάρρος να τα πουν δημοσίως, μπορούν και τα λένε στον εαυτό τους.
Ναι, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε το κυκλοφοριακό, ούτε το πάρκινγκ, ούτε το μετρό που το σκάβουν με τα χέρια.
Είναι αυτό που λέει ο δήμαρχος. Η εμμονή σε αγκυλώσεις και άλλοθι που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανεπάρκεια των τοπικών παραγόντων.
Το «κατεστημένο της Αθήνας» έθρεψε τουλάχιστον δύο γενιές πολιτικών, συνδικαλιστικών και αθλητικών παραγόντων.
Και, εντάξει, στα αθλητικά είχαν ένα δίκαιο, ειδικά στη δεκαετία του '70.
Όμως στην πολιτική και στον συνδικαλισμό, οι Θεσσαλονικείς καλούνται συχνά να ψηφίσουν ανθρώπους που μάχονται σκιάχτρα και ταΐζουν φανταστικούς δράκους.
Η δαιμονοποίηση των «Αθηναίων», η απαξίωση των «αθηναϊκών» ηθών και η αποθέωση του κιτς-αρκεί να είναι «δικό μας», σηκώνουν καμιά φορά γυάλινα τείχη γύρω από την πόλη.
Υπάρχει εξήγηση.
Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς της μέσης ηλικίας δεν έχουν παππού που να γεννήθηκε εκεί.
Πρόσφυγες είναι ή μετανάστες.
Οι Εβραίοι, που έδιναν κοσμοπολίτικη αύρα στην αστική τάξη, αφανίστηκαν.
Ξέμεινε από παραδοσιακούς αστούς η Σαλονίκη, της έμεινε η καχυποψία και εκείνο το υγρό κουτσομπολιό των στενών της.
Και η γκρίνια των προσφύγων, από τις αρχές του εικοστού αιώνα, φούσκωσε σαν ζυμάρι, έγινε πολιτική ιδεολογία και τάισε καιροσκόπους, αγίους και διαβόλους.
Δεν βρίσκω λόγο για να μη μείνει ο Μπούταρης στο δημαρχείο.
Ο λόγος του μαζεύει σκουπίδια που τα χορεύει έναν αιώνα στους δρόμους ο Βαρδάρης.

Κώστας Γιαννακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου