31.3.14

Η Treblinka στο φως μετά από 70 χρόνια…



 Το 1943 οι ναζί είχαν φροντίσει να γκρεμίσουν το περίφημο στρατόπεδο θανάτου στη Treblinka, και να κρύψουν κάθε απόδειξη ότι είχε ποτέ υπάρξει.




Εν πολλοίς το πέτυχαν, πλην όμως η σύγχρονη αρχαιολογία με τις υψηλής τεχνολογίας μεθόδους της, κατάφερε να ξαναφέρει στο φως τον σκοτεινό αυτόν τόπο θανάτου…



Η ομάδα της Βρετανίδας αρχαιολόγου Caroline Sturdy Colls έκανε ανασκαφές στα δυο διαφορετικά στρατόπεδα  συγκέντρωσης της Treblinka, και ανακάλυψε τρεις ομαδικούς τάφους, καθώς και έναν θάλαμο αερίων.
Ο θάλαμος, που αποτελείται από τα θεμέλια, και τούβλινους τοίχους, βρέθηκε μέσω της σάρωσης του υπεδάφους από λέιζερ.
Λίγο πιο πέρα η ομάδα ανακάλυψε πλακάκια με στάμπες του αστεριού του Δαβίδ, που πρέπει να αποτελούσαν τον τοίχο των θαλάμων, που παρουσιάζονταν ως ομαδικά λουτρά,  όπως λένε και οι μαρτυρίες των ελάχιστων επιζησάντων του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, κανένας δεν εξερεύνησε την περιοχή αφού όλοι πίστευαν ότι η καταστροφή της από τους ναζί ήταν ολοκληρωτική.
Η ομάδα της όμως εκμεταλλεύτηκε τις παλιές μαρτυρίες ατόμων που επέζησαν, και μάλιστα ότι αντικείμενο βρήκαν το παρέδωσαν στον αρχιραββίνο της Πολωνίας.
Η όλη επιχείρηση καταγράφηκε, και γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ, με τίτλο  Treblinka: Hitler's Killing Machine, το οποίο θα μεταδοθεί αυτές τις μέρες από το Smithsonian Channel.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου