7.9.14

‘Όταν ο απατεώνας συναντά τον βλάκα…



Πριν από μερικές μέρες έγραψα αυτό εδώ το αρθράκι, εξαιτίας του σοκ που έπαθα όταν είδα τον Κυριάκο Βελόπουλο σε βίντεο να πουλάει χειρόγραφες επιστολές του… Ιησού!
Προσωπικά ακόμη να συνέλθω, όμως απ ότι βλέπω ο πολύς κόσμος όχι μόνο δεν σοκαρίστηκε, αλλά ούτε καν αντέδρασε.



Και αυτό ίσως να οφείλεται στη γενικευμένη πλέον αμορφωσιά, εξαιτίας της οποίας οι περισσότεροι (ευλαβείς και μη) να μη θεωρούν καθόλου περίεργο το ότι κυκλοφορούν επιστολές γραμμένες από το χέρι του  Χριστού, και μάλιστα στα χέρια τηλεπωλητών.
Και τις οποίες μπορούμε και εμείς να αποκτήσουμε αγοράζοντας το βιβλίο.
Τέλος πάντων, τέτοιες ώρες (εποχές) τέτοια λόγια….



Πέρα όμως από τη περίπτωση των επιστολών του Θεανθρώπου (ακόμη να το χωνέψω), υπήρχαν (και υπάρχουν) άπειρες παρόμοιες περιπτώσεις εξαπάτησης των αφελών.
Μια από τις πιο καραμπινάτες όλων των εποχών ήταν κι εκείνη του πλαστογράφου Vrain Lucas, που ξεκίνησε τη καριέρα του ως απατεώνας το 1851, όταν συνάντησε τον διάσημο Γάλλο μαθηματικό Michel Chasles.
Τότε, ο Lucas του έδειξε κάτι επιστολές που είχε βρει, όπως είπε, και τις οποίες όπως ισχυρίζονταν τις είχαν γράψει διάφορες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Καρλομάγνος, η Ιωάννα Ντ’ Αρκ, κ.ά.
Ο (όχι και τόσο έξυπνος τελικά) μαθηματικός εντυπωσιάστηκε, και ζήτησε από τον Lucas να του φέρει και άλλες.
Ο απατεώνας άλλο που δεν ήθελε, και έτσι του έφερε διάφορα γράμματα, τα οποία είχαν γραφτεί από πολλούς και διάφορους διάσημους του παρελθόντος, μεταξύ των οποίων Ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λάζαρος(!), η Μαρία Μαγδαληνή, και ο Σαίξπηρ.
Όλες οι επιστολές είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έγραφαν καλά πράγματα για τη Γαλλία, και ήταν όλες γραμμένες στα … γαλλικά!
Ακόμη και η χειρόγραφη επιστολή του Αριστοτέλη…
Ο Chasles, ως ένθερμος Γάλλος πατριώτης, άλλο που δεν ήθελε.
Βέβαια, πέρα από το ότι ήταν όλες γραμμένες στα γαλλικά, ήταν επίσης όλες γραμμένες στο ίδιο υδατογραφημένο επιστολόχαρτο, ακόμη κι αυτές που υποτίθεται πως είχαν γραφτεί στην αρχαιότητα, πολύ πριν εφευρεθεί το χαρτί ή και η γαλλική γλώσσα!
Παρόλα αυτά, ο οξύνους μαθηματικός δεν φαίνεται να είχε πτοηθεί καθόλου, ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερες, τις οποίες και πλήρωνε αδρά.
Για να μη πλατειάζουμε, σας αναφέρω ότι τελικά ο απατεώνας κατάφερε να του πουλήσει πάνω από 2.000 τέτοιες χειρόγραφες επιστολές γραμμένες από το χέρι διάσημων προσωπικοτήτων, όπως π.χ. ο Απόστολος Πέτρος.
Οι πρώτες αρχικές υποψίες έκαναν την εμφάνισή τους μόνο όταν ένας διακεκριμένος και έγκυρος λόγιος της εποχής παρατήρησε ότι δεκαέξι από αυτές είχαν αντιγραφεί από ένα συγκεκριμένο χειρόγραφο του 1761.

Το ότι μερικές φέρεται να τις είχαν γράψει άτομα όπως ο Σωκράτης, ο Τζένγκις Χαν, ή ο Οκταβιανός (πάντα στα γαλλικά), δεν έβαλαν κανέναν σε υποψίες…
Ακόμη όμως και με αυτή την αποκάλυψη, ο σπινθηροβόλος μαθηματικός δεν το έβαλε κάτω, και μάλιστα υπερασπίστηκε την εντιμότητα του Vrain Lucas.
Μόνο όταν ο επιτήδειος απατεώνας δεν του έφερε κάποιες συγκεκριμένες επιστολές , για τις οποίες είχε ήδη προπληρωθεί, άρχισε ο Chasles να υποψιάζεται ότι κάτι βρωμάει, και προχώρησε σε μήνυση εναντίον του.
Για τα λεφτά που του έδωσε, και όχι για εξαπάτηση.
Αυτό συνέβη το 1869, 18 ολόκληρα χρόνια μετά τη πρώτη τους συνάντηση.
Το 1870 ο Lucas δικάστηκε, βρέθηκε ένοχος, και καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκισης.
Ακόμη όμως και την ώρα της δίκης, εργάζονταν πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσει μια ακόμη παραγγελία του… μηνυτή του.
Και ποια ήταν αυτή;
Το «γνήσιο» χειρόγραφο της Επί του Όρους Ομιλίας, που «διάβασε» ο Ιησούς στους πιστούς του, γραμμένη από τον ίδιο τον Χριστό, και  βέβαια και αυτή στα γαλλικά!!!!!!
Τι να λέμε;

Strange Attractor

ΥΓ- Για περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις εξαπάτησης  αγαθιάρηδων, διαβάστε το βιβλίο The Museum of Hoaxes του Alex Boese.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου