5.9.14

Αναμένοντας το καινούργιο από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη ΔΕΘ...



Δεν είμαι κάποιος παράγοντας της πόλης της Θεσσαλονίκης, από αυτούς που προσκαλούνται στην ομιλία του Π/Θ στη ΔΕΘ, για να τον ακούσουν καθήμενοι σε καρέκλες με χαρτάκια που φέρουν ονόματα, επιμελώς διατεταγμένες.
Και έτσι, δεν έχω το πλεονέκτημα να μπορώ να εισηγηθώ κάποια πράγματα στον Π/Θ της χώρας, σε κάποια συνάντηση που θα έχω μαζί του, στα πλαίσια μίας σύσκεψης, όπως και αυτής που έγινε εχθές, στην Αθήνα, με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και τον Π/Θ.



Ένας απλός «ανώνυμος» πολίτης είμαι, που προσπαθώ να είμαι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο ασυνεπέστατο κράτος, εκπληρώνοντάς τις όλες, σε σημείο μάλιστα που να νιώθω απελπιστικά ηλίθιος όταν καθημερινά βλέπω γύρω μου πράγματα που βγάζουν μάτια, ακόμη και στη λογική του ελεεινού τσιτάτου «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».


Όμως, χάρη στον καλό μου φίλο Strange Attractor, πριν από δυο χρόνια γνώρισα από κοντά τον Αντώνη Σαμαρά, και μπόρεσα και είδα ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μία άλλη προοπτική στον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται την Ελλάδα και κυρίως έχει μία δωρική αποφασιστικότητα και αμεσότητα που συνοψίζεται στο γνωστό «Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά».
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει την στόφα του ηγέτη που μπορεί να σπάσει τα αυγά και αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού του.
Με αφορμή την ΔΕΘ του 2014, θέλω να ξαναγράψω, όπως είχα κάνει και πέρσι κινδυνεύοντας έτσι να γίνω κουραστικός, τι θα ήθελα να ακούσω, εγώ ο απλός πολίτης με μία κάποια μόρφωση, στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Από πέρσι, άλλαξαν κάποια πράγματα, κάποιοι αριθμοί και κάποια μεγέθη φάνηκαν ότι έχουν βελτιωθεί ΑΛΛΑ, ο κόσμος, ο απλός πολίτης σαν κι εμένα, από τη δική του σκοπιά και με αναλύσεις διαφορετικών εκφάνσεων δεν βλέπει ορατά αποτελέσματα.
Ξέρω ότι στο ακροατήριο του Αντώνη Σαμαρά, μεθαύριο στη ΔΕΘ, θα υπάρχουν πέραν από τους παράγοντες της πόλης μας, και άνθρωποι του μόχθου και άνθρωποι της παραγωγής και δημόσιοι υπάλληλοι και εργάτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και άνεργοι...
Κατανοώ επίσης ότι όλοι αυτοί, μαζί με τα ΜΜΕ, θα δώσουν βαρύτητα στις φοροελαφρύνσεις, στον κατώτατο μισθό, στο φόρο πετρελαίου, στο ΕΝΦΙΑ και σε όλα εκείνα τα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία της καθημερινότητας, με το άμεσο, με αυτό όπου πονάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Έτσι, κατανοώ απόλυτα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να μιλήσει πρώτα για αυτά για τα οποία θα αδημονούν να ακούσουν όλοι τους.
Χωρίς να θέλω να κοιτάξω αφ’ υψηλού, πιστεύω ότι είναι τόσο μεγάλη η πίεση που δεχόμαστε όλοι μας στην οικονομία της καθημερινότητας, που ελάχιστοι θα δώσουν σημασία στα θεμελιώδη σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά.
Και εκεί πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να παίξει το μεγάλο του χαρτί.
Να περάσει σταδιακά την προσοχή των ακροατών και όλων των Ελλήνων από τα ζητήματα που μας καίνε καθημερινά, στα μεγάλα θέματα που πρέπει να βάλουν τα θεμέλια για τη Νέα Ελλάδα.
Όχι της νέας μεταπολίτευσης, αλλά απλά της Νέας Ελλάδας.
Αυτής του 2021, μετά από 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Και εκεί θα πρέπει να δείξει ότι ετοιμάζει τη νέα μεγάλη επανάσταση!
Με όλους του Έλληνες συνειδητοποιημένους στο ότι τα τελευταία 40 χρόνια, ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε εις βάρος των παιδιών μας.
Έχω μάθει να δουλεύω έχοντας πάντα μπροστά μου έναν μπούσουλα (τον οδικό χάρτη σε πιο κομψά ελληνικά), ο οποίος έχει ημερομηνίες, ορόσημα και παραδοτέα.
Θα μου άρεζε λοιπόν να άκουγα μία ομιλία από τον Αντώνη Σαμαρά η οποία θα επικεντρωνόταν στα παρακάτω στοιχεία:

·       Φοροελαφρύνσεις: συγκεκριμένα πόσο, πότε και πώς στον μελλοντικό χρόνο. Κυρίως όμως ποιος θα είναι ο τρόπος που θα διασφαλίσει άλλες πηγές για τα μειωμένα εκ των πραγμάτων έσοδα του κράτους. Πώς θα βγει το ισοζύγιο. Για να μπορώ να πιστέψω ότι αυτά θα είναι δια παντός και όχι πρόσκαιρα.

·       Παιδεία, η πιο απτή μορφή ανάπτυξης της Ελλάδας: σχολεία νέας μοντέρνας νοοτροπίας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, εφαρμογή των νόμων χωρίς μπαλώματα και ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, αυτονομία των ΑΕΙ, ρητή δήλωση ότι τα πανεπιστήμια υποχρεούνται να έρθουν σε επαφή με τη βιομηχανία, υποχρεούνται να λογοδοτούν στην κοινωνία, υποχρεούνται να αναβαθμίσουν τα προφίλ τους, υποχρεούνται να είναι εξωστρεφή. Όλα αυτά με χρονικό διάγραμμα συγκεκριμένο, με αποφασιστικότητα, με ρητή δέσμευση ότι δε θα υπάρξει καμμία υποχώρηση σε πανεπιστημιακούς πολιτικούς αριβίστες που είναι και της μόδας τώρα τελευταία.

·       Φοροδιαφυγή: να δείξει ο Αντώνης Σαμαράς ότι έχει τη θέληση να την πατάξει. Και να δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα καταδείξει τους υπεύθυνους όταν αυτή οργιάζει και οι υπόλοιποι καθόμαστε και τη θαυμάζουμε  με το βλέμμα του ηλιθίου.

·       Ανάπτυξη: πονεμένη ιστορία. Όχι γιατί δεν τη βλέπουμε αλλά γιατί την επιζητούμε μέσα από ατελείωτες αερολογίες και ευχολόγια υπουργών που κραδαίνουν εκθέσεις ξένων οίκων με καταγεγραμμένα σε άπειρες σελίδες τα τελείως αυτονόητα. Ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα γίνουν για την ανάπτυξη. Πώς βλέπει την Ελλάδα του 2021 ο Αντώνης Σαμαράς. Μία χώρα τουριστικό παράδεισο; Μία χώρα με ένταση γνώσης και εκμετάλλευσης αυτής σε συγκεκριμένους τομείς; Μία χώρα που θα παράγει και θα εξάγει επώνυμα προϊόντα; Μία χώρα με ισχυρή βιομηχανία ή μία χώρα παροχών υπηρεσιών;

·       Νέα γενιά: brain drain. Τσιτάτο των τελευταίων χρόνων, αλλά πολύ αληθινό Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς για αυτό; Πώς θα βοηθήσει τα νέα μυαλά, τη νέα γενιά, τους άριστους, να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Νέα Ελλάδα; Ποιο δίχτυ προστασίας έχει ετοιμάσει για όλους αυτούς; Όχι φυσικά δίνοντας κρατικά λεφτά, αλλά κίνητρα!

·       Τεχνολογία: όντας ένα μοντέρνος ηγέτης ο Αντώνης Σαμαράς, έχει δείξει ότι ενστερνίζεται πλήρως την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική γνώση αλλά και τις επιδόσεις της στην τεχνολογία. Η συμμετοχή του σε ημερίδες και συμπόσια για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, τις start-ups, τις νέες ιδέες και το διαφορετικό, το αποδεικνύει αυτό. Ποιο πλαίσιο θα δημιουργήσει λοιπόν για να αναπτυχθούν αυτές οι δράσεις των Ελλήνων της μοντέρνας τεχνολογίας; Θα κινηθεί σύντομα ή θα αναμένει ακόμη το νέο νόμο για την έρευα και την καινοτομία; Θα εξακολουθήσει να ακολουθεί το momentum των γνωστών – αγνώστων της τεχνολογίας ή θα δείξει ότι αφήνει πίσω του κάθε σοβιετοποιημένη νοοτροπία του καθεστώτος των ολίγων και θα δώσει την ευκαιρία σε οποιαδήποτε νέα ιδέα εμφανιστεί, να ανδρωθεί και να φέρει απτά αποτελέσματα;

·       Γραφειοκρατία: τι να λέμε τώρα... Με μέτρα ασπιρίνες που αφορούν στο μη-αναγκαίο της επικύρωσης αντιγράφων στα ΚΕΠ και της απλοποίησης της έκδοσης ταυτότητας, δουλειά δε γίνεται! Θα δώσει την εντολή ο Αντώνης Σαμαράς να γίνονται τα ΠΑΝΤΑ προκειμένου να υλοποιείται άμεσα και χωρίς κανένα κόλλημα, μία οποιαδήποτε δράση που συσχετίζεται με τη δημιουργία έστω και μίας νέας θέσης εργασίας και συνεισφέρει έστω και 1 τοις χιλιοίς στην ανάπτυξη;

·       Λαθρομετανάστευση: απλά πράγματα. Θέλω σαν Έλληνας πολίτης που σέβομαι τους νόμους αυτού του κράτους, να έχω δίπλα μου εν δυνάμει Έλληνες πολίτες που θα αποδεικνύουν ότι θα σεβαστούν τους νόμους του κράτους και κυρίως, θα σεβαστούν τις παραδόσεις και την ιστορία της πατρίδας μου, χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν να τις ενστερνιστούν. Απλά να τις σέβονται. Ποιο είναι το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά; Πώς θα θωρακίσει και την ασφάλεια των Ελλήνων αλλά και τις ζωές των λαθρομεταναστών;

Φυσικά, είναι τόσα πολλά τα θέματα που πρέπει να αναπτύξει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και να καταφέρει με απλές σύντομες προτάσεις, να δώσει το στίγμα της μεταρρύθμισης από μία Ελλάδα της μεταπολίτευσης και της Γενιάς τους Πολυτεχνείου, σε μία Νέα Ελλάδα της Ευρώπης, της Ανάπτυξης και της Δικαιοσύνης.
Θα αφήσω τελευταία την αναφορά μου στη Βόρεια Ελλάδα και τη μητρόπολή της την Θεσσαλονίκη.
Εύχομαι ειλικρινά να βρει τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς και να καταδείξει εκείνο το δρόμο όπου η Θεσσαλονίκη της φραπεδιάς και του βαλκανικού χαβαλέ θα αλλάξει στη Θεσσαλονίκη της καινοτομίας, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των ινστιτούτων που θα ακούγονται δυνατά στο παγκόσμιο τεχνολογικό γίγνεσθαι και θα προσφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Νεύτων

ΥΓ. Και μία παράκληση: Πρόεδρε, κατέβα στον κόσμο.
Πήγαινε κοντά του. Περπάτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αφουγκράσου, νιώσε την αγωνία του Θεσσαλονικιού.
Σου πάω στοίχημα ότι θα εκπλαγείς όμορφα από τους συμπολίτες μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου