9.9.14

Mπορεί να είναι η ΔΕΘ η “βιτρίνα” της Ελλάδας;



Μπήκαμε σε άλλες σκέψεις τώρα, ακόμη δεν ανοίξαμε...
Τι θα κάνουμε με τη Διεθνή  Έκθεση;
Έχουν απαξιωθεί, λέει, οι γενικές εκθέσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.
“Είναι ξεπερασμένες” μας είπε και ο Γιάννης Μπουτάρης στη μακρά και κατατοπιστική συνέντευξή του στη “Μακεδονία” της περασμένης Κυριακής.




Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε στη θέση της Γενικής Έκθεσης του Σεπτέμβρη να διοργανώνεται ένα φεστιβάλ, που να έχει όμως και εμπορικό ενδιαφέρον...



Τα επανέλαβε και την άλλη μέρα στο MEGA, σε μια σχεδόν “χαϊδευτική” συνέντευξη με εξυμνητικά λόγια των δημοσιογράφων σε βαθμό, που ο δήμαρχος ήρθε δυο - τρεις φορές σε δύσκολη θέση και είπε: “Απλά τη δουλειά μου κάνω...”. Και μπορεί μεν μερικοί Αθηναίοι να τρίβουν τα χέρια τους όταν ακούν τοιούτου είδους ρηξικέλευθες ιδέες, αλλά πώς γίνεται οι εν λόγω συνάδελφοι να μη βρουν κάτι να ρωτήσουν τον κ. Μπουτάρη για τα μεγάλα θέματα της πόλης, όπως π.χ. για το κυκλοφοριακό και το “πήξιμο” στο κέντρο, για τα εμπόδια στο έργο του μετρό, για τις συγκοινωνίες και τον ΟΑΣΘ, για τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς, για το κοινωνικό έργο με τα πενιχρά μέσα στα ιδρύματα της πόλης και τόσα άλλα; Βέβαια, ορισμένα από αυτά δεν εμπίπτουν στις άμεσες αρμοδιότητες του δήμου, αλλά μπορεί ένας ισχυρός αυτοδιοικητικός άρχων με νωπή λαϊκή εντολή να ανοίξει νέους δρόμους.
Σε πολλούς Θεσσαλονικείς αρέσουν όντως ορισμένες τολμηρές ιδέες ή και πρωτοβουλίες του δημάρχου, όπως αυτές που κατατείνουν στην αύξηση του τουρισμού και ιδιαίτερα των επισκεπτών από την Τουρκία, το Ισραήλ κτλ.
Ωστόσο, για τα κορυφαία θέματα της πόλης, που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ή και γενικότερα τη χώρα, όπως επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός με συμμετοχή όλων των φορέων και φυσικά της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
Συγκάλεσε μια “μικρή κυβερνητική επιτροπή” στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς προ ημερών για τα θέματα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Καλά θα ήταν να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα αυτή η επιτροπή, όπως σημειώσαμε και άλλοτε στην ίδια στήλη, αλλά κάτι είναι κι αυτό που έγινε.
Από εκεί και πέρα απαιτείται συνεργασία και συντονισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση και για το μέλλον της ΔΕΘ. Αλλά έτσι, με το να πέφτει μια “φωτοβολίδα” για κατάργηση της Γενικής Έκθεσης δεν νομίζουμε ότι ο προβληματισμός βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.
Και αν έχουν ξεπεραστεί οι γενικές εκθέσεις παγκοσμίως, τότε ας ενδυναμωθεί η υπάρχουσα ΔΕΘ με την κατά τομείς παρουσίαση και προβολή του δυναμικού της χώρας, των προϊόντων, των παραγωγικών δυνατοτήτων, του ορυκτού πλούτου, των κλάδων του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού κτλ.
Να είναι δηλαδή η ΔΕΘ η μεγάλη βιτρίνα της Ελλάδας κάθε Σεπτέμβρη, εμπλουτισμένη με φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.
Κατάργηση της ΔΕΘ θα σήμαινε γκρέμισμα μιας ιστορίας 80 ετών.
Δεν χάνεται έτσι ένας μύθος.
Θα φαινόταν σαν να έλειπε από τη Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος...

   Νίκος Δημαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου