18.10.14

Βάλτε τον φυλακή είναι απατεώνας ολκής…



Πριν από δύο χρόνια ο Αρτέμης Σώρρας, ένας ομογενής από την Πάτρα που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε από το πουθενά τάζοντας το εξωπραγματικό ποσό των 600 δισεκατομμυρίων για να εξαγοράσει το σύνολο του ελληνικού χρέους.



Όπως ήταν προφανές η πρότασή του όσο και αν έμοιαζε από την πρώτη στιγμή εξωγήινη δημιούργησε αίσθηση και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ άρχισαν να αναζητούν την πηγή των χρημάτων του που όπως ισχυρίζονταν οι φίλοι του ήταν πολλά περισσότερα, κάποιοι έκαναν λόγο και για μερικά τρισ. δολάρια τα οποία προέρχονταν από ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης ως πληρωμή μοναδικής μυστικής ευρεσιτεχνίας που πουλήθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Αν και ποτέ δεν βρέθηκε άκρη, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, τα ΜΜΕ άρχισαν να τον αποκαλούν απατεώνα και ο ίδιος… αγρίεψε και άρχισε τις μηνύσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα θεωρίες με… εξωγήινους στην προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την ιδέα της εταιρείας END που είχε ιδρύσει.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις ΗΠΑ επίσημη ενημέρωση και η απάντηση ήταν καταπέλτης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Έθνος».
Σε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γίνεται λόγος για «προϊόν απάτης» και συνιστάται στην ελληνική πλευρά να «επικοινωνήσει με τις διωκτικές αρχές».
Στη σχετική επιστολή που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «...Η δικηγορική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Bleakley Platt &Schmidt μας έστειλε αντίγραφο επιστολής (επισυνάπτεται προς ενημέρωση των αμερικανικών αρχών), η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ και αφορά το άνοιγμα λογαριασμών θεματοφύλαξης και αποθετηρίου υπέρ του Αρτεμίου Σώρρα.
Με την επιστολή επίσης γνωστοποιείται στους παραλήπτες η κατάθεση συγκεκριμένων Διεθνών Συναλλαγματικών στον εν λόγω λογαριασμό εις πίστωσιν και υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.
Σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε σχετικά με την ύπαρξη - εγκυρότητα των συναλλαγματικών που αναφέρονται στη συνημμένη επιστολή.
Σας παρακαλούμε επίσης να επιβεβαιώσετε κατά πόσον η διαδικασία γνωστοποίησης και καταχώρισης που περιγράφεται στις δύο τελευταίες παραγράφους της επιστολής συνιστά υποχρέωση απορρέουσα από το δίκαιο των ΗΠΑ».
Η επίσημη απάντηση από το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα:
«Σε απάντηση του αιτήματός σας για έλεγχο και εξακρίβωση της εγκυρότητας των εγγράφων που αποστείλατε, σας γνωρίζουμε ότι εξετάσαμε τα έγγραφα και ότι ΔΕΝ αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα.
Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο συνιστά στους παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφία.
Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών τηρεί λογαριασμούς ιδιωτών στο σύστημα Treasury Direct που διαθέτει, αυτοί είναι λογαριασμοί τίτλων και όχι καταθετικοί λογαριασμοί όψεως.
Οι ιδιώτες δεν μπορούν να εκδίδουν εντολή πληρωμής προς τρίτον από λογαριασμό Treasury Direct χρησιμοποιώντας απλή ή διεθνή συναλλαγματική ή οποιοδήποτε άλλου είδους μέσο. Κάθε έγγραφο που αποπειράται κάτι τέτοιο είναι απατηλό».
Τέλος, ο γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ συστήνει στην Τράπεζα της Ελλάδος «αν θέλετε να αναφέρετε το θέμα σε τοπικό επίπεδο, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις διωκτικές αρχές της χώρας σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου