8.3.15

Η «αποστολή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…



Υποτίθεται ό,τι από την επαύριον των Ευρωεκλογών του 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε, μετ’ επιτάσεως, θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, γνώριζαν τα προβλήματα. Είχαν μάλιστα ετοιμάσει και πρόγραμμα το οποίο λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσαν, εν χορδαίς και οργάνοις, από τη Θεσσαλονίκη.




Όσοι εξ ημών….τολμούσαμε να διαμαρτυρηθούμε ότι το «πρόγραμμα» ήταν για λαϊκή κατανάλωση και δεν άντεχε σε στοιχειώδη κριτική (καθ’ ό,τι όπως είχε πει και ο μέγας ρήτωρ «δεί δη χρημάτων…» ) μας απαντούσαν πως ήταν κοστολογημένο και εκείνοι ήξεραν να διαπραγματευτούν.
Μάλιστα, …προφητικά είχε πει ο σημερινός πρωθυπουργός πως δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην συμφωνήσει η Μέρκελ με το πρόγραμμά του!
Από τόση βεβαιότητα διακατέχονταν!



Έτσι, έπεισαν έναν ταλαιπωρημένο, από τη σκληρή λιτότητα λαό, ότι είχαν τη λύση και ιδέες έξυπνες! Κάτι που δεν είχαν οι …..προηγούμενοι.
Τα είδαμε τα χαΐρια μας.
Δανειζόμαστε ακριβότερα.
Την Πέμπτη, με θλίψη, αλλά και θυμό άκουσα τον Ντράγκι να ανακοινώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης!
Ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ευρωζώνη αγνοεί τόσο επιδεικτικά ένα μέλος της.
Εδώ και εβδομάδες οι προοπτικές για την ανάπτυξη ψαλιδίζονται. Το 2.5% μοιάζει άπιαστο όνειρο!
Τα ελλείμματα (και ως γνωστόν ελλείμματα σημαίνουν μέτρα) απειλούν να μας πνίξουν και πάλι. Ο Ρέγκλινγκ κτύπησε καμπανάκι, αλλά μήπως δεν το ξέραμε;
Την Πέμπτη, επίσης, το Δημόσιο αναγκάστηκε να αντλήσει 1.1δις έντοκα με επιτόκιο 2.97% (θυμίζω ότι επί Κυβέρνησης Σαμαρά το επιτόκιο είχε πέσει στο 2%)
Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία δανείστηκε 1.5 δις ευρώ με δεκαετή ομόλογα και επιτόκιο ελάχιστα πάνω από 2%! (το επιτόκιο για το ελληνικό δεκαετές είναι στο 10%)
Ήδη ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα την ακατάσχετη φλυαρία και τη….διαπραγματευτική δεινότητα Βαρουφάκη. Δανειζόμαστε ακριβότερα.
Ο κατάλογος με τις κακές ειδήσεις είναι ατελείωτος.
Δημιουργώντας εχθρούς.
Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το κλίμα και αφού εν τω μεταξύ έχει αναλώσει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα.
Για την ακρίβεια, δεν ξέρει τι της γίνεται!
Φαντάζονται συνωμοσίες, βλέπουν σενάρια αποσταθεροποίησης, κατασκευάζουν φανταστικούς εχθρούς, επιδίδονται σε ψέματα και παραπληροφόρηση, και όλα αυτά γιατί; Για να μας πείσουν ότι τάχαμου διαπραγματεύονται σκληρά, ενώ στην ουσία παρακαλάνε να μη τους τραβήξουν τη πρίζα!
Κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (οι οποίες ως γνωστόν αν δεν κυρωθούν από τη Βουλή δεν ισχύουν) και δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή προς ψήφιση την παράταση της δανειακής σύμβασης!
Τόση δημοκρατική ευαισθησία πια;
Από την άλλη η πολυπράγμων Πρόεδρος της Βουλής, αναγορεύει σε ρυθμιστή του νομοθετικού έργου τη….Χ.Α.! Έλεος!
Και σαν να μην έφτανε αυτό προκαλούν τον ελληνικό λαό μοιράζοντας δώρα στους «φωτόπουλους», προωθώντας το νομοσχέδιο για την νεκρανάσταση της αμαρτωλής ΕΡΤ! Και από ήθος; Άλλο τίποτα! Ο πρωτοξάδεφος και συνεταίρος του πρωθυπουργού διορίζεται ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών!!! Εντελώς, αξιοκρατικά, υποθέτω!
Απότομη προσγείωση.
Η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι βίαιη. Δεν έχουν δει τίποτα ακόμα! Όσο αντιμετωπίζουν την Ευρωζώνη και τα όργανά της με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις ….συνιστώσες, θα συνεχίζουν να σπάνε τα μούτρα τους. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις.
Οι προτάσεις (λέμε τώρα) Βαρουφάκη είναι κείμενα της πλάκας. Ούτε δόκιμος υπάλληλος της Επιτροπής θα τα έπαιρνε στα σοβαρά. Πόσο μάλλον έμπειροι τεχνοκράτες.
Η κυβέρνηση, και ας μην το ομολογεί, βρίσκεται σε μια φάση βίαιης ωρίμανσης. Πρέπει να κάνει πολλά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπό ασφυκτικές πιέσεις και δραματικές συνθήκες.
Το χειρότερο δε είναι ότι μ’ αυτά που κάνει δεν διαφωνεί μόνον η Αριστερή Πλατφόρμα, διαφωνεί το εκλογικό σώμα που τους έφερε στην εξουσία.
Όλοι, δηλαδή, εκείνοι τους οποίους είχαν παραμυθιάσει με αντιμνημονιακές πομφόλυγες.
Από τη ….Σκύλλα…..
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει δυο επιλογές:
Η πρώτη είναι να κάνουν ένα γενναίο βήμα συνεννόησης με τους εταίρους, να ετεροχρονίσουν για μερικά τέρμινα το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», να βάλλουν το κεφάλι κάτω και να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κατάσταση στην οικονομία έχει εν τω μεταξύ επιδεινωθεί και οι εταίροι δεν μας εμπιστεύονται πλέον, αλλά να προσπαθήσουν.
Άσχετα με το τι λέγεται και γράφεται η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι το καλύτερο χαρτί των δανειστών μας!
Δεν θα τους εγκαταλείψουν, παρά μόνον όταν θα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους.
Μπορεί να τους αφήνουν για λίγα λεπτά κάτω απ’ το νερό, αλλά όταν κινδυνεύουν με πνιγμό, θα τους δίνουν μερικές ανάσες.
Και ποια είναι η αποστολή τους; Μα είναι προφανές: να σερβίρουν στον Ελληνικό λαό το επόμενο μνημόνιο!
Και σ’ αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η πολιτική της κυβέρνησης που αναφέραμε στην αρχή! Μια πολιτική ανερμάτιστη και αδιέξοδη! Που χειροτερεύει τα πράγματα για τη χώρα, αντί να τα βελτιώνει.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι δανειστές μας αποφάσισαν να αδειάσουν την προηγούμενη κυβέρνηση και να δοκιμάσουν την τύχη τους με τον Τσίπρα!
Τι το καλύτερο να σερβίρει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας μια … «αντιμνημονιακή» Κυβέρνηση;
….Στη Χάρυβδη!
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που φωνάζουν ήδη οι ορθροφρονούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, συνεπικουρούμενοι από τη Πρόεδρο της Βουλής! Να τηρήσουν απαρέγκλιτα το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»!
Μόνο που εδώ προκύπτει ένα …..μικρό προβληματάκι! Δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Τα ντόπια υποζύγια άλλο δεν αντέχουν και οι….κουτόφραγκοι ξύπνησαν και δεν μοιράζουν λεφτά χωρίς δεσμεύσεις!
Μια τέτοια επιλογή, όμως, μοιραία οδηγεί σε ευθεία ρήξη με την Ευρώπη, την οποία όπως μας αποκαλύπτει «αγαπάει ο Αλέξης».
Άρα; Αν ο Πρωθυπουργός δεν καταφέρει να πείσει τους εκ δεξιών και αριστερών συμμάχους του να δείξουν διαλλακτικότητα , είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή να συρθεί σε εκλογές λόγω αδυναμίας του να περάσει από τη Βουλή το όποιο νέο πρόγραμμα αναγκαστεί να εφαρμόσει.
Δεν θα είναι εύκολο.
Η διάψευση των προσδοκιών οδηγεί τους ψηφοφόρους σε τιμωρητικές συμπεριφορές.
Και η χώρα; Η χώρα θα πληρώσει για μια ακόμα φορά, βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού. Ας ελπίσουμε μονάχα να παραμείνει όρθια.

Αδέξιος Δεξιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου