6.12.15

Ο Τσίπρας πέρσι και φέτος: Αλλα αντ' άλλων…



Ο προϋπολογισμός για το 2016 υπερψηφίστηκε. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το τι έγινε στη Βουλή και τα όσα ειπώθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς. 




Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεγονός.  Βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων. Ακριβέστερα, δεν διαφέρει ουσιωδώς σε τίποτα από τον περσινό ή τον προπέρσινο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα. Πέρσι τέτοιες μέρες, ως αρχηγός της  αντιπολίτευσης και δυνάμει πρωθυπουργός, είπε τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είπε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ως πρωθυπουργός. Κι επειδή πολλοί μπορεί να παρακολούθησαν τη φετινή ομιλία του, αλλά να μη θυμούνται την περσινή, όσοι ενδιαφέρονται ας τη διαβάσουν εδώ. Αξίζει τον κόπο.



Ομως, επειδή το κείμενο είναι μακροσκελές, θα επισημάνουμε μόνον εφτά εξαγγελίες-υποσχέσεις του:
·       «Ο άλλος δρόμος που έχουμε μπροστά μας -είχε πει ο κ. Τσίπρας- είναι ο δρόμος της σύγκρουσης και της άρνησης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με την προοπτική που επιφυλάσσει η κυρία Μέρκελ για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και ο δρόμος της άρνησης μιας συνταγής μεταφρασμένης από τα γερμανικά, που φέρει την υπογραφή της απληστίας των δανειστών».
·        «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαια του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο».
·       «Εμείς θα καταργήσουμε τα Μνημόνια στην Ελλάδα και θα ανοίξουμε νέους δρόμους ελπίδας και προοπτικής για όλη την Ευρώπη».
·       «Θα διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους».
·       «Στον επόμενο Προϋπολογισμό θα εγγράψουμε και το χρέος του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, που αποτελεί ανεκπλήρωτη υποχρέωση της Γερμανίας».
·       «Οι εφοπλιστές έχουν 56 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Στους  φτωχούς αγρότες, όμως, ετοιμάζεστε να βάλετε χαράτσι».
·       « Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε πολίτη ότι αυτός ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί από την Τρόικα με σκληρά μέτρα μέσα σε έξι μήνες. Θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διώξει την Τρόικα, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για τη χώρα και το λαό».
Ποια από αυτές τις δεσμεύσεις-υποσχέσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Τσίπρα υλοποίησε ο πρωθυπουργός Τσίπρας; Καμία
Και του χρόνου!

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου