26.1.16

Οι ομοφυλόφιλοι της Ρωσίας κρύβονται…



Τα περισσότερα γκέι ζευγάρια στην Ρωσία κρύβουν επιμελώς τον έρωτά τους, και έχουν πάψει πια να διεκδικούν τα όποια δικαιώματα τους αναλογούν. Παρ’ όλα αυτά οι πιέσεις εναντίον τους εντείνονται όλο και περισσότερο.




Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα), επεξεργάστηκαν συζήτησαν ένα νέο νομοσχέδιο βάσει του οποίου στο εξής  θα απαγορεύεται στους ομοφυλόφιλους να επιδεικνύουν «αγάπες» και «έρωτες» δημοσίως!



Αν δηλαδή φιληθούν, ή περπατούν στο δρόμο πιασμένοι χέρι χέρι, θα τους επιβάλλεται τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο. Σύμφωνα με τους συντάκτες του προτεινόμενου νομοσχεδίου, η ομοφυλοφιλία είναι μια ιδεοληψία της Δύσης, που έχει μπει στο μυαλό και στις ψυχές της ρωσικής νεολαίας με απώτερο σκοπό την μείωση του πληθυσμού της χώρας!
Εδώ και καιρό οι ομοφυλόφιλοι της Ρωσίας κρύβονται. Όλο και πιο λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να βγουν στους δρόμους για να εκδηλώσουν την ιδιαιτερότητά τους.
Οι γκέι ακτιβιστές έχουν ζήσει ουκ ολίγες βίαιες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς, σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα, στις πιο απομακρυσμένες επαρχίες είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί σημείο όπου οι γκέι μπορούν να συχνάζουν ανενόχλητοι.
Η πόλη Sochi, αυτό το παραθαλάσσιο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014, αποτελούσε ως πρόσφατα μια εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Ήταν δηλαδή λιγότερο ομοφοβική πόλη, και είχε και ένα νυχτερινό κέντρο, το Kabaret, που αυτοπροσδιορίζονταν ανοιχτά ως γκέι κλαμπ. Σε αυτό μπορούσε κανείς να βρει καλό φαγητό, φιλικό σέρβις, και εξαιρετικά σόου βαριετέ.
Τώρα όμως, όλα αυτά έπαψαν να υπάρχουν. Μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, το ζευγάρι των γκέι που το λειτουργούσε, ο Andrei Tanichev και ο  Roman Kochagov, αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου, και να αλλάξουν το όλο στυλ του διάσημου μαγαζιού τους. «Το νέο μαγαζί δεν θα είναι γκέι κλαμπ, αλλά θα συνεχίσει να είναι ανεκτικό και να καλωσορίζει πελάτες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», λέει ο ένας απ τους δυο. «Το κράτος δεν είναι πια ανεκτικό απέναντί μας… η Ρωσία δεν είναι ακόμη έτοιμη, ούτε η κοινωνία. Στην Ισπανία οι γκέι φιλιούνται παντού και δημοσίως, εδώ απαγορεύεται…», λέει ο Kochagov.
Μια από τις σταθερές θαμώνες του Kabaret, η πανέμορφη 30χρονη λεσβία Λένα, σημειώνει πως η ίδια κάνει ότι κάνει κεκλεισμένων των θυρών. «Φιλιέμαι στο σπίτι μου», λέει, «και όχι κάτω από τα φοινικόδενδρα ή στις αμμουδιές…».
Πρακτικά, δεν είναι τόσο η αστυνομία όσο οι γείτονες που έχουν καταστήσει μίζερη την ζωή των ομοφυλόφιλων. Ο δημοσιογράφος Anton Krasovsky είναι ένας από τους ελάχιστους γκέι ακτιβιστές της οργάνωσης LGBT που συνεχίζει να «αγωνίζεται» στην Μόσχα. Έχει μάλιστα δεχτεί βίαιη επίθεση από χούλιγκανς, μαζί με τον σύντροφό του, στην οδό New Arbat,μια από τις πιο πολυσύχναστες και τουριστικές περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας. «Μια φορά, μια γειτόνισσα  είδε τον φίλο μου, που δεν ήξερε ότι μας βλέπουν, να με αγκαλιάζει δίπλα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας μας. Άρχισε να ουρλιάζει και όλοι την άκουσαν… μας απειλούσε ότι θα καλέσει την αστυνομία», λέει.
Το ΜΜΕ Meduza ζήτησε από τον εμπνευστή του νέου νομοσχεδίου βουλευτή Ivan Nikitchuk, να πει την γνώμη του για κάτι που είπε η Χίλαρι Κλίντον, ότι δηλαδή τα δικαιώματα των γκέι είναι συγχρόνως και ανθρώπινα δικαιώματα. Η απάντησή του ήταν σαφής και κάθετη: «Δεν χρειάζεται να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα… οι ομοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι και τρελοί»!
Πριν από έναν μήνα, σε μια λέσχη διανοουμένων του Sochi, προβλήθηκε μια βρετανική ταινία με τίτλο Pride, με θέμα την βοήθεια που παρείχαν οι Βρετανοί ομοφυλόφιλοι στους απεργούς ανθρακωρύχους το 1984. Στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε, ένας παρευρισκόμενος θεατής δήλωσε αηδιασμένος, λέγοντας «πως είναι δυνατόν να παίζετε τέτοια φίλμ εδώ μέσα»; Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τον αποδοκίμασαν ως ομοφοβικό και αδαή.
Πάντως δεν είναι μόνο οι ομοφυλόφιλοι που έπαψαν να διεκδικούν ενεργά τα δικαιώματά τους. Το 77% των Ρώσων πιστεύει ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις για δικαιώματα είναι μάταιες, και δεν πρόκειται να αλλάξουν το παραμικρό, βάσει μιας δημοσκόπησης που διενήργησε το ερευνητικό κέντρο Levada.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη ετήσια πορεία που έγινε στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, εις μνήμην του δικηγόρου Stanislav Markelov και της δημοσιογράφου  Anastasia Baburova, που δολοφονήθηκαν πριν από μερικά χρόνια, ελάχιστοι ήταν οι γκέι ακτιβιστές που τόλμησαν να συμμετάσχουν…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου