25.1.16

Don’t feed the troll…



Όλοι ξέρουμε, ή υποψιαζόμαστε, ότι τα τρολς του διαδικτύου είναι μακάκες! Τώρα, και χάρη σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο AsapScience, ξέρουμε και το γιατί είναι μακάκες.



Εν ολίγοις, τα τρολς στο ίντερνετ συνήθως έχουν σκοτεινούς χαρακτήρες, επιδεικνύουν μακιαβελισμό, ναρκισσισμό,  και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σαδισμού. Πέραν όλων αυτών, είναι και συμπλεγματικοί…


Τους αρέσει δηλαδή, ή την βρίσκουν, να προκαλούν ταραχή στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου, μέσω της «ανατρεπτικής επιχειρηματολογίας» στην οποία μεγαλουργού, διαδίδοντας «λογικοφανή» φούμαρα.
Το βίντεο βασίζεται σε μια επιστημονική εργασία του 2014, σύμφωνα με την οποία το 5.6% από συνολικά  1.215 ερωτηθέντες παραδέχθηκε ότι είναι τρολ, ή ότι τρολάρει που και που. Προφανώς το εν λόγω ποσοστό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αλλά ως είθισται πολλοί είναι αυτοί που δεν παραδέχονται ότι τρολάρουν.
Βέβαια, όπως λένε οι επιστήμονες, παρά τον σκοτεινό τους χαρακτήρα, τα τρολς του διαδικτύου δεν είναι απαραίτητα και σειριακοί δολοφόνοι ή έστω απλά κακοί άνθρωποι. Παρόλα αυτά, έχουν κάποια συναισθηματικά κενά, κάποια κόμπλεξ, και έναν μάλλον ελλειμματικό  χαρακτήρα, αφού διασκεδάζουν όταν βλέπουν τους άλλους να αγχώνονται ή να υποφέρουν.
Βάσει της εν λόγω μελέτης, η διαδικτυακή περσόνα του τρολ ανταποκρίνεται τόσο στην πραγματική του προσωπικότητα, όσο παράλληλα και στην ιδανική εικόνα που έχει για τον εαυτό του, με αποτέλεσμα όσοι ήδη διαθέτουν σαδιστικά χαρακτηριστικά να βγαίνουν προς τα έξω, στο διαδίκτυο,  ως κακοί, μοχθηροί, οπαδοί του χάους και του μπάχαλου. Να επιδεικνύουν δηλαδή μια προσωπικότητα που όλοι εμείς οι υπόλοιποι φοβόμαστε αλλά και ζηλεύουμε… μια προσωπικότητα που αγαπάμε να μισούμε!
Πως γλιτώνουμε από αυτή την μάστιγα; Τους αγνοούμε. Μόνο έτσι αποδυναμώνουμε την όλη προσπάθειά τους να μας αναστατώσουν…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου