6.3.16

Ανήλικα προσφυγόπουλα, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης!



Σύμφωνα με τους εθελοντές στον καταυλισμό προσφύγων Jungle του Καλαί, καθημερινά σημειώνονται βιασμοί ανήλικων και έφηβων αγοριών. Υπάρχει γενική ανησυχία για την έλλειψη μέτρων προστασίας των ανήλικων  προσφυγόπουλων, όχι μόνο εκεί αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία αντιμετωπίζουν το ρίσκο της κακοποίησής τους.



Όπως μας είπαν εθελοντές γιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μετανάστες του Καλαί, ήδη φρόντισαν επτά αγόρια ηλικίας 14-16 ετών το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία τους είπαν ότι είχαν πέσει θύματα βιασμού. Όλα είχαν τραύματα που ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς τους.
Σε τέσσερις περιπτώσεις τα αγόρια χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση. Μόνο το ένα όμως νοσηλεύτηκε, αφού τα υπόλοιπα παιδιά αρνήθηκαν να εισαχθούν, φοβούμενα αντίποινα, αλλά και επειδή ένιωθαν ντροπή για αυτό που έπαθαν.



Η αστυνομία της ΕΕ, Europol, ήδη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου  σε σχέση με την απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Ιανουάριο, ένας ανώτατος αξιωματικός της Europol εκτίμησε ότι έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ευρώπη.
Οι εθελοντές στη Ζούγκλα αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες βάσει των οποίων να αναφέρονται οι σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ όπως προσθέτουν, η άρνηση του γαλλικού κράτους να χαρακτηρίσει  τον καταυλισμό ως ευρισκόμενο σε «ανθρωπιστική κρίση», αυξάνει τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζουν σε αυτόν.
«Αν πάρω ένα από αυτά τα αγόρια και το πάω στην αστυνομία, λέγοντας ότι είμαι εθελοντής γιατρός και το αγόρι αυτό έχει βιαστεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι απλά θα με κοιτάξουν σαν να μη τρέχει τίποτα, και θα συνεχίσουν την κουβέντα τους…», μας λέει ένας από τους εθελοντές της Ζούγκλας.
«Εχω τρεις γιους, κι αυτό που συμβαίνει είναι τρομακτικό… αυτά τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους, με τους γονείς  τους να νομίζουν ότι γλίτωσαν και είναι ασφαλή, και ότι πέτυχαν μια καλύτερη ζωή, μακριά από την βία, και καταλήγουν βιασμένα στα 14 τους χρόνια, σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Το ότι αυτά τα πράγματα γίνονται στην Ευρώπη, τα καθιστά ακόμη πιο αποκρουστικά», μας λέει ο ίδιος εθελοντής.
Όλα τα περιστατικά έχουν αναφερθεί στην μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στον εν λόγω καταυλισμό, τους Médecins Sans Frontières. Πάντως, οι οργανώσεις γενικώς απέχουν από την Ζούγκλα, αφήνοντας τους ιδιώτες εθελοντές να κάνουν όλη τη δουλειά.  Από την πλευρά της,  η UNHCR του ΟΗΕ, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στους καταυλισμούς προσφύγων μόνο εφόσον έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, ή έχει προσκληθεί από το επίσημο κράτος.
Στις 29/2 ξεκίνησε η εκκαθάριση του νότιου μισού τμήματος του καταυλισμού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ. Υπάρχουν περίπου 500 από αυτά, δηλαδή ασυνόδευτα, και συνεχώς πέφτουν θύματα εγκληματικών συμμοριών. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κάνει το ταξίδι από τις πατρίδες τους ως τη Γαλλία, με μόνη συνοδεία αυτήν των διακινητών.
Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Save the Children παραδέχτηκε ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Καλαί, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό σε έκταση, και ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα εισόδου στη χώρα όσον αφορά σε παιδιά που αιτούνται ασύλου.
Όπως είπε «γνωρίζουμε πως τα ασυνόδευτα παιδιά, που είναι 400 στο Καλαί και δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι οι πιο ευάλωτοι των ευάλωτων! Ταξίδεψαν  εκατοντάδες μίλια χωρίς την προστασία ενηλίκων ή συγγενών. Αντιμετωπίζουν πολλές μορφές εκμετάλλευσης, όπως την σεξουαλική, στα χέρια συμμοριών. Το βλέπουμε στην Ιταλία, στην Ελλάδα, και τώρα στο Καλαί. Πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται στο Καλαί έχουν οικογένειες στη Βρετανία και το δικαίωμα να πάρουν άσυλο, αλλά η όλη διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη που απαιτεί χρόνια ολόκληρα… ζουν δηλαδή μέσα στον κίνδυνο, ενώ θα μπορούσαν να είναι ασφαλή με τις οικογένειές τους στην Αγγλία».
Οι εθελοντές με τους οποίους μιλήσαμε  μας ανέφεραν επίσης ότι λειτουργεί εκτεταμένο κύκλωμα πορνείας μέσα στον καταυλισμό Ζούγκλα του Καλαί, ενώ πολλά νεαρά αγόρια, ακόμη και  13 ετών, συχνά τους ζητάνε προφυλακτικά! Και όπως μας λένε, παρά τις προσπάθειές τους να αφυπνίσουν τις αρχές για αυτό που συμβαίνει, κανείς δεν τους ακούει…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου