20.4.16

Το χρονικό της προαναγγελθείσας εξέγερσης…



Μια κυβερνητική υποκρισία είναι το πρόσφυγας ή μετανάστης να αντιμετωπίζεται ως εθνότητα.
Μη θέλοντας να προσβάλει τις ευαισθησίες των ΜΚΟ και των Αλληλέγγυων ότι όλοι είναι άνθρωποι και κυνηγημένοι, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διάφορες εθνότητες που έφτασαν στην Ελλάδα ως ομοιογενείς σε κουλτούρα και ταμπεραμέντο. Κάτι βέβαια που οι ίδιοι δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν.




Το αποτέλεσμα είναι συγκρούσεις ομάδων που σχηματίζονται από ομοεθνείς, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι αδύνατοι. Δηλαδή οι Σύροι πρόσφυγες. Ιδιαίτερα οι οικογενειάρχες, οι οποίοι σε περίπτωση που πλακωθούν με οργανωμένες ομάδες Αφγανών οι Βορειοαφρικανών δεν έχουν την παραμικρή τύχη...



Οσο και αν θα απογοητεύσει το τρεφόμενο από φωτογραφίες χαριτωμένων πιτσιρικάδων προσφύγων κοινό που πίστεψε ότι γίνεται ένα πολυεθνικό πανηγύρι, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να χωρίσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ανά εθνότητα. Για παράδειγμα, να στείλει τους Σύρους στο Ελληνικό, τους Αφγανούς στο Σχιστό και τους Βορειοαφρικάνους στη Μαλακάσα. Αυτός είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος να διευκρινιστεί η χώρα προέλευσης, αφού κανένας δεν θα θέλει να καταλήξει σε στρατόπεδο με πολίτες άλλης χώρας.
Πρέπει επίσης να αναιρεθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Κανένας Ελληνας δεν έχει ευθύνη επειδή οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι έκλεισαν τα σύνορά τους. Το να κλείνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές και τους δρόμους προς τα σύνορα είναι αδικαιολόγητα επιθετική συμπεριφορά. Τιμωρούν τους Ελληνες πολίτες για κάτι που δεν ευθύνονται από τη στιγμή που η Ελλάδα παρέχει φιλοξενία.
Το επόμενο είναι η κυβέρνηση να σταματήσει να ακολουθεί τη μέθοδο «θα τους αφήσουμε να μείνουνε εδώ μέχρι η κατάσταση να γίνει τόσο χάλια που να θέλουν να φύγουν μόνοι τους». Η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, αλλά θα πληρωθεί με αίμα. Για την ακρίβεια, έχει ήδη πληρωθεί, με σοβαρότερο περιστατικό αυτό της περασμένης Πέμπτης, όταν ένας Αφγανός μαχαίρωσε έναν ομοεθνή του για τη σειρά προτεραιότητας στο συσσίτιο. Οσο περισσότερο χρόνο μένουν οι μετανάστες σε κακούς και ανοργάνωτους χώρους τόσο θα αυξάνονται τα βίαια επεισόδια.
Τέλος, κάτι πρέπει να γίνει άμεσα με την Ειδομένη, η οποία έχει γίνει επιχείρηση για κάποιες ΜΚΟ, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και χώρος εκπαίδευσης επαναστατών, όπως λένε τα ρεπορτάζ. Είναι σαφές ότι η γενιά αντεξουσιαστών που δεν πρόλαβε τη Γένοβα το 2001 ελπίζει ότι θα ζήσει την επανάστασή της στην Ειδομένη το 2016. Αν στη θέση του Κάρλο Τζουλιάνι υπάρξει θάνατος μετανάστη ή πρόσφυγα, θα έχουμε ένα ακόμα σύμβολο εξέγερσης.
Ο νεκρός είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αν οι Αλληλέγγυοι οπλίσουν τους μετανάστες με μολότοφ και βρεθούν απέναντι στους Σκοπιανούς κομάντος που εμφανίστηκαν να προστατεύουν τα σύνορα. Το μόνο που λείπει από την Ελλάδα είναι ένας μάρτυρας και μερικές χιλιάδες Αλληλέγγυοι και μετανάστες να διαδηλώνουν. Φυσικά στην Αθήνα, αφού στα Σκόπια δεν τους σηκώνει το κλίμα. Προτού συμβεί το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέγερσης, στην αμφίβολη περίπτωση που κάποιος στην κυβέρνηση έχει λογική και cojones, ας κάνει κάτι να την αποτρέψει.

Αντώνης Πανούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου