1.3.17

Με ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος;



Μια από τις συνήθεις ερωτήσεις των τελευταίων μηνών, στη σκιά των μετρήσεων που εμφανίζουν τη Ν.Δ. να είναι πρώτη και με διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι με ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχοντας την άποψη ότι η παράταξη πρέπει να ανοιχτεί και σε άλλους χώρους πέραν της κεντροδεξιάς και της δεξιάς, αναζητεί και συνομιλεί με πρόσωπα κύρους που θα του προσφέρουν σιγουριά την επόμενη μέρα των εκλογών.




Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του στέκεται στο ζήτημα με ποιους θα κυβερνήσει και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι «εργάζεται» στην λογική της συστράτευσης πολιτικών στελεχών που δεν είχαν ουδεμία σχέση με την κεντροδεξιά…

 

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του μιλά για την ανάγκη να συγκροτηθεί μια «Εθνική Ελλάδος» και γι’ αυτό και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνησή του, μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρεί σίγουρο ότι θα τις κερδίσει, θα αποτελείται από τους καλύτερους, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στη Ν.Δ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που επιζητεί είναι όσοι συστρατευτούν με τη ΝΔ να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική και να είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι για ρήξεις, τομές και μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στην άποψη και θα το πράττει με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα ότι η Ν.Δ. δικαιούται να διεκδικεί αυτοδυναμία στις εκλογές, αλλά και να την πετύχει, έχει υποχρέωση να κοιτάξει αν μπορεί να διευρύνει περαιτέρω την κυβερνητική πλειοψηφία.
Εξάλλου από το επιτελείο του μιλάνε για άνετη νίκη όταν γίνουν οι εκλογές και ήδη οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη στις αναφορές του μιλάνε για μεγάλη διαφορά που θα διευρύνεται συνεχώς. Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προσπάθεια που κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει στην επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος με την προσέλκυση νέων προσώπων, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις με αναφορές, όπως: «πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δική μου ΝΔ».
 Η επιδίωξή του είναι να δοθούν ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους που βλέπουν την πολιτική με επιφύλαξη για να συμμετάσχουν στα κοινά. Και γι’ αυτό και συνεργάτες του μιλάνε για ανοιχτή πρόσκληση προς πολίτες «με ένσημα, με καινούργιες ιδέες και όρεξη να αλλάξουν πράγματα, οι οποίοι έχουν κάτι να προσφέρουν».
Επί του σεναρίου για μετεγγραφές γνωστών στελεχών από άλλους χώρους, ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένει ότι είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει και πως πρόθεσή του είναι να αναδειχθούν νέα στελέχη. Ανεξάρτητα από το χρόνο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και με δεδομένο ότι εκλογές δεν υπάρχουν, κατά το Μέγαρο Μαξίμου στον ορίζοντα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει χρόνο να διορθώσει τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις της πρώτης περιόδου της προεδρίας του.
«Εγώ θέλω να πω στους πολίτες 10-15 νέα ονόματα» έχει τονίσει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ όταν του αναφέρουν γνωστά πρόσωπα που είχαν θέσεις στο παρελθόν στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Ελάχιστοι θυμούνται ότι πριν λίγους μήνες, κατά την παρουσίαση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, έθεσε μεταξύ άλλων δυο κεντρικά ερωτήματα: «Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε; Δεν υπάρχουν άλλοι, νέα πρόσωπα;». Τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε μέσω της δημιουργίας του Μητρώου που κατά τον ίδιο θα αποτελέσει «δεξαμενή στελεχών» τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όσο και για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
Αυτό θεωρείται μείζον για τον Κυρ. Μητσοτάκη που θέλει να προχωρήσει η ανανέωση, ενώ παράλληλα πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα κατά πόσο έτοιμη είναι να κυβερνήσει η Ν.Δ. Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί σε πολλούς που το θέτουν ευθέως σε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ.: «Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;».
Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται σταθερά με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική, αλλά αυτό δεν απαντά το ερώτημα εάν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είναι όμως έτσι;



Η Ν.Δ. έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, καθώς η διαδικασία για να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Ανανέωση έχει γίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο στελεχιακό δυναμικό που βρίσκεται στις διάφορες γραμματείες του κόμματος, όπως επίσης και στις ομάδες που καταρτίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να έχει και μια ανανεωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σήμερα διαπιστώνεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πολιτικού λόγου που εκπέμπεται από την ηγεσία και από αυτόν που εκπέμπουν οι βουλευτές.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Σάββατο, εν μέσω Αποκρεών και λίγο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγή στους τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντικατέστησε τον Γιώργο Κασαπίδη, πρωταγωνιστή στο θέμα της ερώτησης για το «τάμα του Έθνους» και στην κριτική για το θέμα που προέκυψε με τη φέτα και τη στάση και των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη ενέργεια ανέδειξε ότι το πρόβλημα στην Κ.Ο. είναι υπαρκτό και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που με τη στάση τους δημιουργούν προβλήματα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης που εκ των εσωκομματικών ισορροπιών και των συσχετισμών πρέπει να κινηθεί εντός συγκεκριμένου πλαισίου και πολλοί λένε ότι δεν μπορεί να γίνουν μεγάλες ανατροπές, επιθυμεί να ανοιχτεί στην κοινωνία και σε αξιόλογα πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με την Ν.Δ. και να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα στελεχών που θα στελεχώσουν το κράτος. Αυτό όμως θέλει χρόνο, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης δεν είναι μια απλή υπόθεση, εάν πραγματικά θέλει να εμφανίσει ένα ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό.
Παράλληλα, η όποια διαδικασία συγκρότησης μελλοντικής κυβέρνησης, μετά βέβαια από εκλογική νίκη της Ν.Δ., θα είναι δύσκολη εξίσωση, καθώς υπάρχουν και οι «φυλές» του κόμματος, οι κεντροδεξιοί, οι φιλελεύθεροι, οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι λαϊκοδεξιοί, κ.α. Εκ των πραγμάτων η όποια σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα περάσει μέσα από την λογική των συσχετισμών, όπως λένε οι πιο έμπειροι παράγοντες της κεντροδεξιάς, αν και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει ότι θα κάνει ριζικές αλλαγές και θα στείλει μήνυμα με τις κινήσεις του ότι δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν. Επίσης, εάν δεν έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία στις εκλογές, θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και άρα και η οποία σύνθεση της κυβέρνησης θα περάσει μέσα από άλλες διαδικασίες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του TOC, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με πρόσωπα εκτός της Ν.Δ. και έχει τουλάχιστον μια ομάδα 8-10 εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που ενδέχεται να είναι τα μέλη της νέας του κυβέρνησης και με τους οποίους είναι σε τακτική επικοινωνία.

Άρης Ραβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου